Bucureștenii care câștigă salariul mediu pe economie ar trebuie să își strângă leafa timp de 7,3 ani pentru a-și cumpăra un apartament nou de două camere (50 mp 2). Mai puțin fericiți sunt locuitorii din Cluj, unde ai nevoie de 12,2 ani pentru a cumpăra același tip de apartament, în condițiile în care nu cheltuiești nimic din ceea ce câștigi.

Inflația ridicată și creșterea dobânzilor a dus la o temperare a apetitului românilor pentru a-și cumpăra propriile locuințe. În ultimii doi ani, românii au contactat mai puține împrumuturi pentru achiziția de proprietăți rezidențiale, lucru ce a dus la o acalmie a prețurilor la imobile. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că, odată cu temperarea creșterii dobânzilor la credite, prețul proprietăților imobiliare va crește. Prețurile locuințelor se vor scumpi în următoarele 6 - 12 luni, conform lui Valentin Anghel, broker de creditare și fondator al AVBS Credit.

În câți ani îți cumperi apartament în România dacă „nu te atingi” de salariu

În acest tabel am luat în calcul prețul unui apartament nou de două camere (50 mp 2) în principalele orașe din România. Pentru a determina de câți ani ai nevoie pentru a cumpăra, cu banii jos, un apartament, am folosit ca referință salariul mediu pe economie din România (4.215 lei/lună, 10.197 euro/an). Este important de menționat că în perioada menționată românii vor economisi tot venitul salarial.

Oraș Preț mp2 (euro) Preț apartament mp2 (euro) Ani de muncă necesari achiziție
Cluj 2.496 124.800 12,2
Brașov 1.926 96.300 9,4
Constanța 1.684 84.200 8,25
Oradea 1.522 76.100 7,4
București 1.489 74.450 7,3
Craiova 1.487 74.350 7,2
Timișoara 1.485 74.250 7,2
Iași 1.421 71.050 6,9
Sibiu 1.273 63.650 6,2

*Pentru realizarea articolului au fost luate în calcul prețurile la un mp construit în România, valorile din cel mai recent raport realizat de Storia.ro. Acestea sunt valabile pentru luna august 2023.

Locuințele vechi ar putea să ajungă la prețul proprietăților rezidențiale noi

Cu toate că apartamentele noi au niște avantaje de necontestat față de cele vechi, în București, prețul imobilelor vechi este mai mare. În Capitală, prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna august 2023 a fost de 1.489 de euro/metru pătrat, iar pentru un metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.682 euro.

Unul din motivele pentru care prețul apartamentelor vechi este mai mare decât pentru cele noi este și proasta reputație a cartierelor rezidențiale noi. Conform primarului Sectorului 6, „Militari Residence o să fie următorul Ferentari”, acest lucru fiind datorat dezvoltatorilor care „lipesc blocurile” unul de altul pentru a face profit.

Creșterea prețului proprietăților rezidențiale noi va fi domolită de accelerarea valului de renovare a clădirilor rezidențiale existente, care le va crește atractivitatea și prețul. Din acest motiv este posibil să asistăm la scăderea diferențialului dintre dinamica prețului proprietăților rezidențiale noi și a prețului proprietăților rezidențiale existente, conform unei analize Alpha Bank. Fondatorul AVBS spune că prețul caselor vechi va crește odată cu cel al locuințelor noi.

„De ce să crească prețul la casele vechi? Cel care vinde un imobil vechi dorește, cel mai probabil, să cumpere unul nou. Acestuia nu îi va conveni să îl vândă foarte ieftin și să cumpere foarte scump. Este un efect în lanț”, a declarat Valentin Anghel.

Noile schimbări fiscale riscă să scumpească locuințele

Pe lângă faptul că este posibil ca cererea să ducă la o creștere a prețului la locuințe, deficitul bugetar ar putea împiedica visul românilor de a se muta curând într-o locuință proprie. Modificările fiscale propuse de Guvern pentru a umple gaura la bugetul de stat vor împinge piața construcțiilor către practici ilicite, IMM-urile vor căuta inginerii contabile pentru a declara un profit cât mai mic, în timp ce locurile de muncă din domeniu vor fi reduse, iar prețul locuințelor va crește, conform unui advertisment transmis de către constructori și arhitecți.

Reprezentanții companiilor de arhitectură și de construcții trag un semnal de alarmă în privința măsurilor propuse, anticipând că unele firme vor fi nevoite inclusiv să „tragă obloanele” definitiv. Mai mulți reprezentanți din piață au declarat, în exclusivitate pentru wall-street.ro, că impactul măsurilor va fi unul mare și negativ pentru piață din mai multe puncte de vedere.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri