Dan Nitu, Directorul Executiv al EUROEST - Partener al EXPOLAND - ne-a vorbit despre piata terenurilor din Romania,“fata morgana a investitorilor speculativi”, cum o numeste acesta.

“Indiferent de notorietatea persoanei fizice sau juridice, piata imobiliara autohtona refuza cu obstinatie sa urmeze scenariile cunoscute pe alte meleaguri. “Grija” afisata de unii analisti sau investitori nu vizeaza, asa cum s-ar parea, pretul ridicat al locuintelor noi ci pretul de tranzactionare al terenului.

Vedetele acestui scenariu au fost si inca vor mai fi, pentru un interval cuprins intre 1 si 3 ani, fondurile de investitii speculative. Acestea, prin diverse canale de comunicare, doresc sa creeze impresia ca preturile terenurilor sunt mari sau chiar foarte mari, cand de fapt, problema consta in pastrarea ratei de profit estimate. Tinand cont de aceste “jocuri de culise”, estimam ca, in intervalul amintit, investitorii speculativi au doua alternative: fie vor parasi piata imobiliara din Romania, fie se vor asocia. In aceste conditii, investitorii strategici vor trebui sa fie capabili sa-si indeplineasca rolul de formatori de produse si servicii standard, adecvate tuturor claselor sociale, nu numai upper-class sau noii mult trambitate middle class. Existenta ambelor tipuri de investitori, speculativi sau strategici, nu pot exista fara un broker care sa aiba un excelent portofoliu de proprietati de terenuri”, spune Dan Nitu.

Referitor la participarea EUROEST la EXPOLAND, acesta afirma: “Cu portofolii de oferte de terenuri estimate in jurul valorii de 130 milioane € in in zona Valea Prahovei, aproximativ 200 milioane € in Bucuresti si o valoare similara pentru orasul Constanta, agentia imobiliara EUROEST INVEST estimeaza ca la prima editie a Targului de Terenuri EXPOLAND se vor tranzactiona de catre persone fizice intre 1 si 3 milioane € terenuri cu destinatie rezidentiala, iar persoanele juridice vor tranzactiona intre 10 si-20 milioane pentru terenuri cu aceeasi destinatie. Desi preturile pentru terenuri au fost considerate in fiecare an ca fiind mari si foarte mari, acestea si-au pastrat o medie de crestere anuala de 20-30% din 2006 pana in prezent.

Pentru acest an, sunt preconizate cresteri ale preturilor la terenuri situate in intervalul de 25-35% in zone care permit dezvoltari rezidentiale cu mai multe functiuni sau dezvoltarea de proiecte mixte. In Bucuresti, preturile vor creste cu un ritm mai mic, insa piata nu va mai fi atat de dinamica si, ca atare, marjele de negociere vor fi mult mai mari.

Citeste si:

Chiar daca preturile terenurilor sunt in crestere, semnalele venite din piata ii permit companiei EUROEST INVEST ca si in acest an sa tranzactioneze suprafete de terenuri a caror valoare sa depaseasca usor 100 de milioane € la nivel national, preconizeaza reprezentantul EUROEST.

Organizatorul Targului de Terenuri EXPOLAND va va tine la curent cu tot ce este legat de evenimnet si va va oferi si alte informatii primite de la Partenerii sai.

Va reamintim ca EXPOLAND – Targ de Terenuri va avea loc la Sala Dalles din Bucuresti in perioada 21-23 martie a anului curent. Pentru detalii accesati www.expoland.ro sau www.targdeterenuri.ro

Wall Street, 9AM si Internetcorp sunt partenerii online al evenimentului.