Lipsa terenurilor din zonele centrale a condus la cresterea nivelului chiriilor in asa-numitul Central Business District si dinamizarea cererilor pentru zonele secundare. Atat Romania cat si Bulgaria se caracterizeaza prin dinamismul segmentului de birouri, in ciuda faptului ca in capitalele ambelor state livrarea mai multor proiecte de anvergura este asteptata in perioada 2008 – 2010.

In Sofia rata de neocupare se mentine inca ridicata – aproximativ 5.5%, in comparatie cu cea inregistrata la Bucuresti: 0,02% pentru cladirile de clasa A si 3% pentru cele de clasa B si C. Capitala Bulgariei manifesta o cerere mai redusa de imobile clasa A, intrucat o serie de astfel de proiecte au fost livrate in al doilea trimestru al anului curent, determinand inregistrarea unei rate de neocupare mai mare comparativ cu spatiile de clasa B.

“Cat priveste sectorul IMM-urilor, putem afirma ca la Sofia acestea au fost extrem de active pe segmentele 150-350 mp, in vreme ce la Bucuresti aceste companii s au confruntat cu o lipsa acuta a spatiilor disponibile cauzata de numarul redus al ofertelor dar si de atitudinea proprietarilor, care nu agreeaza intotdeauna varianta inchirierii de suprafete mici si medii”, sustin reprezentantii Esop.

Citeste si:

Nivelul ridicat al cererii atrage in continuare investitori in cele doua capitale, ce se vor transforma in decurs de 3-4 ani din piete emergente in piete mature, capabile sa genereze oferte pentru toate categoriile de companii.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in anul 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.