Daca in Bucuresti o cladire de clasa A are chirii cuprinse intre 17 si 24 de euro/mp, in Sofia valorile sunt mai scazute, respectiv 14 -23 euro/mp. Cele doua capitale se diferentiaza insa la capitolul oferte: stocul de spatii este in acest moment de 1,7 mil. mp de birouri in Bucuresti si de doar 850.000 mp in Sofia, zonele secundare cantarind aproximativ 50%, respectiv 40% din totalul ofertei, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop.
Lipsa terenurilor din zonele centrale a condus la cresterea nivelului chiriilor in asa-numitul Central Business District si dinamizarea cererilor pentru zonele secundare. Atat Romania cat si Bulgaria se caracterizeaza prin dinamismul segmentului de birouri, in ciuda faptului ca in capitalele ambelor state livrarea mai multor proiecte de anvergura este asteptata in perioada 2008 – 2010.

In Sofia rata de neocupare se mentine inca ridicata – aproximativ 5.5%, in comparatie cu cea inregistrata la Bucuresti: 0,02% pentru cladirile de clasa A si 3% pentru cele de clasa B si C. Capitala Bulgariei manifesta o cerere mai redusa de imobile clasa A, intrucat o serie de astfel de proiecte au fost livrate in al doilea trimestru al anului curent, determinand inregistrarea unei rate de neocupare mai mare comparativ cu spatiile de clasa B.

“Cat priveste sectorul IMM-urilor, putem afirma ca la Sofia acestea au fost extrem de active pe segmentele 150-350 mp, in vreme ce la Bucuresti aceste companii s au confruntat cu o lipsa acuta a spatiilor disponibile cauzata de numarul redus al ofertelor dar si de atitudinea proprietarilor, care nu agreeaza intotdeauna varianta inchirierii de suprafete mici si medii”, sustin reprezentantii Esop.

Nivelul ridicat al cererii atrage in continuare investitori in cele doua capitale, ce se vor transforma in decurs de 3-4 ani din piete emergente in piete mature, capabile sa genereze oferte pentru toate categoriile de companii.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in anul 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri