Analistilor imobiliari sustin ca in ultimul timp, o parte dintre investitori au inceput sa se orienteze tot mai mult spre altfel de investitii imobiliare si anume terenurile arabile. Potrivit acestora, startul a fost dat acum circa doi ani in Transilvania de catre italieni, in special, si spanioli, insa abia acum a ajuns sa aiba o cota importanta in piata pentru ca tot mai multi investitori sunt interesati in aceasta directie.

"Piata este atractiva pentru ca diferenta de pret dintre loturile agricole din tara noastra (o medie nationala de 2.000 de lei/ha) si celelalte state din Uniunea Europeana (6.000 de euro/ha) este foarte mare", sunt de parere consultantii imobiliari ai companiei Eurometropola.

Potrivit acestora, interesele foarte mari pentru acest tip de terenuri sunt in zonele metropolitane pentru ca ele, desi sunt agricole, vor deveni intravilane odata cu demararea proiectelor metropolitane. Acest lucru inseamna implicit ca valoarea lor va creste foarte mult si de aceea loturile extravilane din Ilfov sunt scoase la vanzare cu preturi/mp de minimum un euro, adica 10.000 de euro/ha.

Citeste si:

"Viitoarea Zona Metropolitana Bucuresti este interesanta pentru investitori datorita faptului ca in timp va inghiti o suprafata foarte mare de terenuri care vor fi trecute in intravilanul construibil. Un alt stimulent este oferit de ministrul transporturilor care a declarat ca viitorul aeroport al Capitalei va fi construit la Adunatii Copaceni. Acesta va ridica preturile terenurilor din vecinatate. In plus, intra in calcul o alta investitie importanta a statului care va mari cota proprietatilor, adusa in actualitate de primul ministru. Intr-o declaratie publica acesta a sustinut continuarea executiei canalului care va face din Capitala port la Marea Neagra", precizeaza reprezentantul departamentului de terenuri din cadrul Eurometropola, Daniel Capitanu.

Potrivit consultantilor imobiliari, in restul tarii terenurile arabile sunt tranzactionate la hectar, existand investitori care compacteaza tot mai multe dintre ele.

"Cei care cumpara sunt impartiti in doua tabere in functie de motivatie: vanzare ulterioara pe parcele pentru case si compactare pentru agricultura. Afacerea este una de viitor daca tinem cont de argumentele mentionate si de faptul ca ansamblurile mari de birouri sau cartierele rezidentiale vor putea fi realizate numai in jurul localitatilor care dezvolta zone metropolitane. Randamentele investitiilor in terenuri agricole vor fi din ce in ce mai mari pe termen scurt si mediu", mai spun cei de la Eurometropola.