Dezvoltatorul polonez Globe Trade Center (GTC) are in dezvoltare 4.000 de apartamente in Bucuresti, din totalul de 9.000 anuntate pe piata, detinand astfel aproape jumate din piata locuintelor noi, a declarat Shimon Galon, CEO al GTC Romania. Compania mai are in dezvoltare complexul de birouri City Gate si pregateste un nou proiect de birouri in centrul Bucurestiului.
GTC a lansat ieri un nou complex rezidential, Garden of Eden, situat zona de nord a Capitalei, ce va cuprinde doua ansambluri rezidentiale, Eve Residentials, cu 833 de apartamente si Adam Residentials, cu 1096 de locuinte, absorbind investitii de 260 milioane de euro, in prezent purtandu-se negocieri cu trei banci finantatoare.

Compania mai are in dezvoltare alte doua proiecte rezidentiale: Rose Garden, un ansamblu cu 908 apartamente, situat in zona Colentina, ce a necesitat investitii de 83 milioane de euro si Felicity, amplasat in nordul Bucurestiului, cu 1.153 de apartamente, ce va absorbi investitii de 191 milioane de euro.

„Din totalul de 9.000 de locuinte aflate in dezvoltare pe piata din Bucuresti, 4.000 apartin GTC. Putem spune ca detinem aproape jumatate din piata apartamentelor noi. Cand am decis sa lansam un nou proiect rezidential, multa lume a spus ca suntem foarte curajosi. Suntem insa realisti si stim ca cererea pe piata rezidentiala se mentine mult mai mare decat oferta”, a explicat Shimon Galon.

Potrivit acestuia, pretul mediu pe metru patrat pentru oricare din apartamentele dezvoltate de GTC este de 1.500 euro, plus sau minus 10%, insa locuintele au pret unitar si nu se vand pe metru patrat.

„In Rose Garden, proiectul amplasat in Colentina, pe terenul fostei fabricii Suveica, am vandut deja 702 apartamente, din totalul de 908, primii locatari urmand sa se mute peste o saptamana. Vom livra 500 de locuinte in 2008, in doua faze, in aceasta luna si in luna octombrie, iar restul apartamentelor vor fi livrate in trimestrul al treilea din 2009”, a afirmat CEO-ul GTC Romania.

Terenul fostei fabrici Suveica din Colentina a fost cumparat in anul 2003, in schimbul sumei de 12 milioane de euro.

Complexul Felicity este situat pe Soseaua Odai si va cuprinde 1.153 de apartamente, dintre care 452 au fost deja vandute, 85 chiar in acest an. Primele livrari vor fi in luna decembrie 2008, iar restul, in trimestrul al patrulea din 2010.

„Felicity va fi cel mai bun proiect rezidential din Bucuresti si nu este vorba de modestie. Avem planificate investitii de 191 milioane de euro, banca finantatoare fiind Unicredit Tiriac Bank. Terenul a fost cumparat de la compania de cosmetice Revlon, la pretul de 120 euro pe metru patrat. Acum, in zona, nu exista teren sub 400 euro pe metru patrat”, a adaugat Galon.

GTC Romania a ales Ozer Construction pentru constructia proiectului Felicity, aceeasi companie cu care a lucrat si la dezvoltarea cladirilor de birouri Europe House si America House, situate in zona Piata Victoriei.

„Ozer este un partener de incredere, cu care am lucrat de-a lungul multor ani si de aceea sunt atat de increzator in acest proiect. 400 de muncitori au fost cazati in dormitoare speciale pe terenul aflat in constructie, aceasta fiind o forma noua de lucru pe piata constructiilor din Romania. Oamenii nu isi mai doresc sa plece in alte tari pentru a munci, au conditii foarte bune aici si acest lucru este important, deoarece pe piata locala a constructiilor cererea este foarte mare si trebuie sa-ti motivezi angajatii”, a spus CEO-ul GTC.

Cel mai nou proiect, Garden of Eden se va intinde pe o suprafata de 11 hectare, in apropiere de Scoala Americana si are patru faze, prima etapa, in care vor fi construite 210 locuinte, fiind programata sa se incheie in 2010. Jumatatea estica a proiectului, Adam Residentials, va avea o suprafata totala construita de 52.500 mp, avand 29 de cladiri rezidentiale, spatii publice, o cladire de birouri si spatii comerciale. Partea vestica a proiectului va avea o suprafata de 53.820 mp, in 42 de cladiri cu regim de inaltime compus din parter plus trei sau patru etaje.

„Vanzarile nu au inceput inca oficial, insa avem deja 42 de rezervari, dintre care 15 apartin unor investitori mici, care au mai cumparat si alte doua sau trei apartamente in celelalte proiecte ale GTC. Pentru primele 60 de apartamente, vom oferi un discount de 10%”, a adaugat Shimon Galon.

Galon: Investitorii seriosi nu iubesc dezvoltarile rezidentiale

In paralel cu proiectele rezidentiale, GTC Romania are in dezvoltare si proiectul City Gate, situat in zona Presei Libere, in fata complexului expozitional Romexpo, pe un teren de 54.000 mp si cu o suprafata inchiriabila de 46.000 mp.

„Investitorii seriosi nu iubesc dezvoltarile rezidentiale. Pentru mine, marea dragoste raman cladirile de birouri. Cand am vandut America House cu 120 milioane de euro si am avut 35 milioane de euro costul constructiei, am obtinut un profit de 85 milioane de euro. La Rose Garden, investim 83 de milioane de euro si estimam un proft de 25.000 euro pe apartament, ceea ce inseamna un profit de 25 milioane de euro pentru intregul proiect”, a declarat CEO-ul GTC Romania.

Potrivit lui Galon, proiectul City Gate va curprinde doua turnuri de 18 etaje, circa 75% din spatii fiind deja inchiriate. Printre chiriasi se numara Microsoft, Salans, o banca cu 8.000 mp inchiriati, o companie farmaceutica si o companie din sectorul IT, care a inchiriat tot o suprafata de 8.000 mp.

„In City Gate, investia este estimata la 108 milioane de euro. Dupa ce vom livra acest proiect, avem in plan dezvoltarea unei alte cladiri intr-o zona centrala a Bucurestiului, unde am cumparat ultimul teren, la sfarsitul anului 2006. Nici in anul 2007, nici in anul 2008 nu am mai achizionat terenuri, preturile fiind anormale pe acest segment”, ne-a spus CEO-ul GTC Romania.

Pentru toate proiectele sale, GTC Romania a ales ca promotor compania de consultanta imobiliara Colliers International. Alti parteneri ai GTC sunt Deutsche Bank si fondul grec Bluehouse.

Trei centre comerciale Galleria pana in septembrie 2008

Shimon Galon a mai anuntat ca GTC detine in prezent terenuri pentru 10 centre comerciale, in orase precum Arad, Galati, Suceava, Buzau, Bistrita si Piatra Neamt, in total investitiile companiei in Romania depasind 1,1 miliarde de euro.

„Cinci centre comerciale Galleria sunt deja in executie si cel tarziu in luna septembrie trei dintre acestea vor fi inaugurate in orasele Buzau, Suceava si Piatra Neamt. Investitiile sunt estimate la aproximativ 80 milioane de euro”, a adaugat Galon.

Galleria Buzau se intinde pe un teren cu o suprafata de 2,1 hectare si va include aproximativ 13.500 mp de spatii comerciale dispuse pe doua niveluri. In Piatra Neamt, Galleria se dezvolta in partea de sud-est a orasului pe un teren de 1,8 hectare, avand 12.200 mp suprafata inchiriabila. Centrul comercial va avea la parter un supermarket, iar la primul etaj un magazin de electrocasnice. Galleria Suceava este cel mai nordic proiect al GTC dezvoltat pe teritoriul Romaniei, pe o suprafata construita de 15.000 mp, din care r 10.700 mp suprafata inchiriabila.
Pentru centrul comercial din Galati, GTC il va avea ca partener pe dezvoltatorul italian Cefin Holding.

GTC Real Estate Investments Romania BV a fost infiintat in anul 1999 si face parte din GTC Group, companie controlata de grupul israelian Kardan si listata la Bursa din Varsovia din anul 2004. In Romania, GTC dezvolta cladiri de birouri, spatii de retail si ansambluri rezidentiale pe o suprafata totala de 1,2 mil. mp si este detinuta in proportie de 94,6% de GTC Polonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri