Desi mai mult de 50 de dezvoltatori au aplicat pentru un credit, motivele principale pentru care nu s-au calificat au tinut atat conditiile restrictive impuse de banci, cat si de asteptarile dezvoltatorilor, care sperau sa beneficieze de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei, se arata in studiul Colliers.

Printre cerintele bancilor s-au regasit existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%. In plus, bancile s-au orientat catre proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane de euro.

In functie de segmentul finantat, s-a remarcat o atentie sporita pentru sectorul de sanatate. Un volum crescand al cererilor de refinantare a fost inregistrat pentru proiectele aflate in dificultate, posibila cerere fiind asteptata mai ales din partea acelor proiecte in care deja exista o finantare pentru terenurile aferente, se mai arata in raportul citat.

“Fiecare institutie bancara urmareste o politica proprie pentru finantarile imobiliare, ceea ce a condus la un interes destul de scazut pentru sindicalizari, in vederea co-finantarii de catre mai multe banci a unui proiect imobiliar. Cateva cereri au vizat totusi sindicalizari, in special legate de finantarile prin Fonduri Europene”, sustin consultantii imobiliari.

Citeste si:

In a doua parte a anului, consultantii sunt de parere ca este putin probabil sa inregistreze o tendinta de crestere.

“Avand in vedere numarul mare de proiecte care ar putea sa indeplineasca conditiile solicitate de catre bancile finantatoare, cat si posibilitatea ca entitatile bancare sa accepte si sa se adapteze la conditiile pietei, credem ca este posibil ca piata sa inregistreze o schimbare pozitiva incepand cu 2011”, au incheiat reprezentantii Colliers.