Autoritarea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a arătat recent că au existat la dispoziția clienților modele de măști aflate pe lista produselor periculoase, care nu ar trebui să fie puse în vânzare. Este vorba despre produse cu o capacitate insuficientă de filtrare, care pot cauza chiar alergii. Vlad Mixich, expert în Politici de Sănătate arată cum faci diferența între o mască de protecție utilă și una neconformă.

”Există diferențe între măștile chirugicale sau medicale și cele non-medicale. Diferența principală este de eficacitatea protecției. Cele non-medicale sunt utile în a limita răspândirea virusului, astfel că sunt mai utile celor din jurul purtătorului măștii, în timp ce măștile medicale protejează atât pe cel care le poartă, cât și pe cei din jur”, a explicat Mixich.

Cum verifici dacă măștile medicale sunt conforme

Expertul în Politici de Sănătate a arătat că în cazul măștilor chirurgicale pot fi verificate informațiile de pe ambalaj, autenticitatea lor, după următoarele semne:

  • Masca chirurgicală este bună, dacă este fabricată din material nețesut și are cel puțin trei straturi. Iar materialul nețesut din care aceste măști este realizat este fie polipropilenă, fie polietilen.
  • Uneori pe aceste cutii sunt trecute și niște standarde - N14683 este un standard folosit la nivel european.
  • Dacă vedeți ștampile de genul FDA, acestea nu sunt neapărat standarde folosite, este posibil să fie o metodă de publicitate a producătorului, dar nu este neapărat criteriu de a fi sigur că ceea ce este înăuntru este o mască eficientă.

Ce trebuie să știi despre măștile non-medicale

  • Măștile non-medicale trebuie verificate să aibă cel puțin trei straturi, iar, de obicei, acestea trebuie să respecte următoarele reguli - stratul din interior, care este cel mai apropiat de față poate să fie făcut din bumbac, dar următoarele două straturi, de la mijloc și din afară, trebuie neapărat să fie confecționate dintr-un material fibroflex, și aici vorbim de polipropilenă sau poliester.
  • În general măștile chirigicale sunt dreptunghiulare, măștile non-medicale pot să aibă diferite forme. Dar aici foarte important este să verificați când o puneți pe față să se potrivească pe forma feței, inclusiv sub bărbie să deasupra nasului, așa încât atunci când indoim acea bucată metalică care ia forma nasului să nu existe nicio zină prin care aerul trece.
  • Dacă există astfel de zone sau dacă vi se pare că masca nu se potrivește cum trebuie pe față, sau elasticele nu sunt suficient de bune, atunci ar trebui să căutați alt tip de mască.

32 de tipuri de măști neconforme

Președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a explicat anterior că sunt 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele europene privind calitatea.

"Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție. Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile. Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus", a explicat Eduardt Cozminschi.

Acesta e precizat că măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri