Sistemul medical românesc privat este destul de ofertant, însă fie este prea scump pentru pacienții români, fie, datorită ofertei, e prea mult și nu știu ce să aleagă. Clinicile private apar tot mai des în țară, cu nume de medici străini sau cu diferite grade, dar și cu prețuri greu de atins pentru unii dintre noi. Însă, înainte de prețuri, problema apare la alegerea medicului. Unde trebuie să merg dacă mă doare spatele, spre exemplu? SanoPass, furnizor de servicii medicale, vine cu o idee pentru piața vastă de specialități și probleme medicale. Acesta propune un dispozitiv care poate identifica și categorisi rapid simptomele, ulterior recomandând specialitatea medicală adecvată.

SanoPass ar putea fi descrisă drept o platformă de prevenție în sănătate, un aspect care lipsește cu desăvârșire sistemului medical românesc, dar și pacienților din țară. Într-o discuție cu Delia Iliasa, managing partner în SanoPass, aceasta a catalogat platforma drept un punct de acces pentru pacienții români, deoarece facilitează relația între operatorii de servicii medicale și asiguratori.

”Ne bazăm mult pe telemedicină. Dacă suntem puțin atenți la noi și la sănătatea noastră, aproximativ 30-40% din drumurile la medici ar putea fi rezolvate într-o astfel de discuție. Scutim niște controale inutile, mai ales dacă ajungem și la medicul nepotrivit, din punct de vedere al specialității”, a declarat Iliasa, pentru wall-street.ro.

Sursa Foto: Delia Iliasa/ Facebook

Cât despre telemedicină, Iliasa menționează că este foarte importantă rata de adopție, însemnând primul contact cu acest tip de consultație.

”De la începutul lockdown-ului până în toamnă, oamenii nu au mai fost la medic, au stat în case, s-au temut de o posibilă infecție. Însă odată ce unii dintre ei au văzut că telemedicina funcționează, au continuat în această formă, chiar au și recomandat altora. În felul acesta, s-a răspândit această nouă tehnologie de a consulta”, a explicat Iliasa.

Symptom checker, completarea telemedicinei cu inteligența artificială

Multe sunt lipsurile sistemului nostru de sănătate. Însă, dacă privim partea plină a paharului, vom vedea că suntem o țară cu oameni pricepuți în ale tehnologiei.

Vezi și: UiPath a strâns 1,34 mld. dolari prin Oferta Publică Iniţială de la Bursa de la New York

Ei bine, acest aspect trebuie să înflorească și în medicină, bineînțeles, cu ajutorul privaților. În acest sens, pandemia le-a un imbold celor cu înclinație spre noua tehnologie și i-a făcut să gândească procese prin care distanța dintre oameni să dispară, chiar și în vremurile pe care le trăim.

În felul acesta, cei de la SanoPass vin cu un dispozitiv menit să identifice și să categorisească rapid simptomele, așa cum l-au intitulat ei, symptom checker, bazat pe inteligență artificială.

”Așa cum îi spune și numele, instrumentul ne va ajuta să ne dăm seama care ar putea fi cauza unei dureri sau a unei stări de rău. Suntem în colaborare cu un start-up polonez, ei folosind de ceva vreme metoda aceasta. În urma unui triaj atent efectuat, instrumentul răspunde cu anumite coduri și fie ne programează la o specialitate medicală, fie ne indică anumite recomandări”, a explicat Delia Iliasa, care a precizat că lansarea acestuia va avea loc în curând.

În plus, cu acest nou sistem integrat, SanoPass ar putea ține locul, cu ușurință, unui card de sănătate (cardurile pe care statul ni le-a furnizat nu numai că nu ne ajută foarte mult cu conservarea dosarului medical, ci întârzie medicii de familie și alte entități, mai ales dacă aplicația cedează).

Accesul la telemedicină este non-stop, către aproximativ 200 de specialități, iar răspunsul solicitării unui consult online vine în circa 15 minute. În plus, aplicația poate elibera raportul medical, alături de rețetă, acolo unde este cazul.

Cum arată un abonament SanoPass

Ca orice altă platformă de servicii medicale, SanoPass oferă și ea abonamente medicale, individuale sau pentru companii.

Platforma are în jur de 15.000 de abonați și 30.000 de utilizatori individuali, iar abonamentele variază de la 20 la 200 de lei.

Ce conține un abonament SanoPass

Abonamentele medicale oferă, de regulă, consultații la medicină generală și alte specialități, la care se adaugă analizele medicale și partea de imagistică. SanoPass merge în aproximativ aceeași direcție, neimpunând bariere între medici, din punct de vedere al gradelor acestora.

Un abonament de 200 de lei conține șase consultații la medicină generală pe an, la orice medic generalist, șapte consultații de specialitate, în funcție de nevoile pacientului, două seturi de analize, dar și servicii de stomatologie (platforma conține 120 de clinici).

Supriza SanoPass constă în proiectul integrării în platformă a 150 de săli de fitness până la finalul anului în curs.

Cât despre telemedicină, aceasta este de la sine inclusă în pachet, fără limită.

SanoPass intenționează să contracteze și cât mai mulți asiguratori de sănătate din piață și să digitalizeze dosarul de daună, astfel încât pacienții să depășească acea limită birocratică. În plus, platforma se îndreaptă cu pași repezi către o dezvoltare și în Republica Moldova, unde au deja un birou. Următoarea țintă este Bulgaria. În acest moment, rețeaua SanoPass numără peste 850 de clinici, targetul fiind pragul de 1.000 până la finalul anului. Delia Iliasa a precizat că odată ce borna va fi atinsă, SanoPass se va axa pe mentenanță și pe rafinarea serviciilor, volumul nereprezentând cheia business-ului în cauză.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri