Uniformele medicale sunt binecunoscute în rândul lucrătorilor din acest domeniu, dar și a pacienților. Atunci când intrăm într-o unitate spitalicească așa putem deosebi personalul care lucrează acolo de oamenii obișnuiți sau de angajații de la birouri. Fiecare perioadă a avut anumite modele de uniforme medicale care au deosebit medicii și asistentele din acea epocă . De exemplu, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, uniformele medicale arătau cu totul diferit față de cele de azi. De exemplu, femeile avea bluze tip cămașă și fuste lungi, cloș. Peste acestea purtau un șorț alb, iar capul era acoperit cu o bonetă amplă, albă. Medicii purtau costum și peste un halat alb. Însă atunci când aveau o operație, purtau un costum cu o bluză lungă, de tipul unui halat, închis cu nasturi pe o parte. Apoi, în al Doilea Război Mondial aceste uniforme au început să se schimbe. Acestea au cunoscut o schimbare vizibilă. Confortul și funcționalitatea au devenit ceva din ce în ce mai important. Fusta asistentelor nu mai era lungă până în pământ, fiind mult scurtată și întreaga uniformă a devenit mai ușor de purtat. Astfel, asistentele medicale avea o mai multă libertate de mișcare. Dacă vrei să vezi cum arată o uniformă din acea perioada pot să vizionezi filmele despre al Doilea Război Mondial. Un film de referință este “Pearl Harbour” unde vei vedea uniformele medicale în toată splendoarea lor.

În timp, evoluția uniformelor medicale nu a încetata să se oprească. Au apărut noi detalii ale uniformelor cum ar fi buzunarele care aveau menirea de a facilita munca, dar și confortul personalului medical. În prezent, uniformele medicale sunt disponibile într-o varietate de culori și stiluri, ceea ce le permite să se adapteze nevoilor specifice ale fiecărei specialități medicale.

Cum sunt astăzi uniformele medicale? Personalul medical petrece mult timp în uniformă. Turele sunt lungi și epuizante, adesea asistentele și medicii fiind nevoiți să lucreze în condiții extrem de stresante. De aceea, uniforma trebuie să fie confortabilă pentru a permite o mișcare facilă și pentru a evita orice disconfort care ar putea afecta performanța profesională. O altă măsură care a fost implementată a fost aceea că uniformele medicale trebuie să fie fabricate din materiale care permit pielii să respire. Personalul medical trebuie sa fie cat mai ferit de transpirație și de iritații ale pielii care nu numai că provoacă disconfort, dar și periclitează actul medical.

În ultimii ani, s-au făcut progrese semnificative în proiectarea uniformelor medicale, și asta pentru a fi cât mai confortabile. Noile materiale din care sunt făcute aceste uniforme sunt mai ușoare dar și mult mai rezistente, ceea ce oferă un confort mai mare celui sau celei ce o poartă. Mai mult, se pare că acum, grație noilor tehnologii, a început să fie implementată producerea de uniforme medicale care se pot adapta la temperatura corpului. Deja aceste uniforme sunt demne de filmele SF.

Uniformele medicale nu trebuie să fie însă doar confortabile, ci și funcționale. Ele trebuie să ajute asistentul sau medicul să îndeplinească ușor sarcini specifice. De asemenea, personalul medical trebuie să manevreze ușor instrumentarul și echipamentul medical. De exemplu, buzunarele din uniforme trebuie să fie suficient de mari pentru a permite personalului medical să aibă la îndemână instrumentele necesare, cum ar fi stilouri, note pad-uri sau stetoscoape. Mai mult, atunci când un medic operează sau o asistentă efectuează o procedură precum o injecție sau îndepărtarea unei sonde, aceasta trebuie să aibă libertate de mișcare deplină, pentru a nu efectua greșit procedura sau a se simți stânjenit/a de o parte a uniformei medicale.

Un alt aspect ar fi că uniformele medicale trebuie să fie realizate în așa fel încât să prevină răspândirea infecțiilor și a bacteriilor. Acestea trebuie să fie ușor de curățat și dezinfectat, pentru a evita cat mai mult posibil contaminarea și răspândirea bolilor, mai ales că bacteriile din spitale pot pune viața pacienților în pericol.

Cum mai trebuie să fie uniformele moderne? Păi și aspectul contează foarte mult. Pe lângă confort și funcționalitate, design-ul are și acesta un cuvânt de spus. Multe asistente, dar și medici aleg frumoasele uniforme medicale Laura Olteanu. Acestea sunt disponibile în mai multe culori. Poți alege uniforme medicale albe, care sunt desigur, clasice, dar și verzi, albastre, roșii, galbene și chair roz. Pentru secțiile de pediatrie, uniformele medicale au modele simpatice, cu ursuleți, puișori, floricele sau oițe, Mickey Mouse sau prințesele Disney. Astfel, cei mici vor fi mult mai relaxați. Pentru copii, stresul este mai mare decât pentru adulți, mai ales că, în anumite situații, nu au părinții lângă ei și se pot simți foarte inconfortabil. Având uniforme “prietenoase”, asistenții medicali și medicii pot aduce puțină bucurie în acele momente neplăcute pentru micuți.

Designul uniformelor medicale nu se oprește însă aici. Acesta este într-o continuă schimbare. Pe viitor, se dorește că designul uniformelor să aibă culori mai vii și mai vesele, designuri mai ergonomice, materiale mai ușoare și mai respirabile, posibilități de personalizare și, desigur, adaptabilitatea la temperatură. Toate aceste tendințe au rolul, desigur, de a îmbunătăți confortul, dar și funcționalitatea uniformelor medicale și pentru a asigura o îngrijire mai bună a pacienților.

Uniformele medicale trebuie îngrijite cu multă atenție. De aceea, este recomandat ca personalul medical să dețină mai multe uniforme, pentru a le putea schimba după fiecare purtare. De aceea, uniformele alese trebuie să fie din materiale de foarte bună calitate, rezistente la multiplele spălări la temperaturi ridicate. Aceste materiale trebuie nu doar să nu se deterioreze la spălările repetate, dar și culorile trebuie să rămână intacte.

Aceste uniforme sunt un simbol, o parte importantă a profesiei de asistent sau medic. De la medicii și asistentele care s-au luptat sa salveze vieti, în războaie sau pe timpul molimelor cumplite, aceste uniforme oferă o identitate aparte celor care le poartă, fac diferența și aduc respectul și recunoașterea celor din jur. De aceea, cei care produc uniforme medicale încearcă mereu să găsească noi soluții inovatoare atât cât privește designul, funcționalitate, cât și confortul. Uniformele medicale sunt importante pentru bunăstarea celor care le poartă zi de zi, celor care au menirea de a ne reda sănătatea și de salva vieți.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri