Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la mita dată în unităţile sanitare, că nu trebuie extinsă culpa asupra întregului personal medical. „Mai multe categorii de personal medical sunt într-un fel sau altul beneficiarii acestor plăţi informale. Este clar că atunci trebuie să găsim o soluţie, inclusiv educaţională”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

„Eu cred că este şi o problemă de educaţie. Acesta este un prim lucru pe care putem să îl facem. Sper să existe deschidere şi la nivelul Colegiului Medicilor din România din acest punct de vedere să dezvoltăm şi aici o să avem nevoie de foarte mult suport să dezvoltăm o curriculă astfel încât toţi medicii, toţi asistenţii medicali periodic să poată să facă un curs de educaţie în acest sens. Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (...) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală", a susţinut Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.

În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.

"Problema este că în momentul acela se creează o discriminare. Automat un pacient care dă bani este mai bine îngrijit decât unul care nu dă bani şi care poate nu are bani să plătească şi se întâmplă lucrul acesta frecvent. (...) O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (...) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (...) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat. (...) Se poate face şi din punct de vedere conceptual, organizatoric. (...) Aici este ca la consumul de droguri. Este o parte - primirea de foloase necuvenite şi evidenţierea acestui lucru este clar că ţine de instituţiile statului care se ocupă cu sancţionarea acestor fapte care ajung în sfera penală", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii poate pune la punct un mecanism care să verifice modul în care sunt acordate serviciile medicale.

"Ceea ce putem face la nivelul Ministrul Sănătăţii este doar o chestiune care pune la punct un mecanism care verifică modul în care sunt acordate serviciile medicale. (...) La Botoşani nu a fost vorba de şpagă. A fost vorba de un medic care nu a vrut să îşi facă treaba. (...) Şi condiţionarea unui act medical de primirea unor foloase necuvenite înseamnă de fapt un refuz de a-ţi face meseria şi acolo există în alte ţări un soi de auditori clinici. Adică, nişte persoane care funcţionează în instituţii, în spitale, pot fi şi incognito şi care verifică în permanenţă dacă serviciile medicale sunt acordate aşa cum trebuie", a arătat Alexandru Rafila.

El a completat că relaţia între pacient şi anumit medic trebuie "depersonalizată".

"Trebuie depersonalizarea relaţiei între pacient şi un anumit medic din spital. Adică tu vii să obţii serviciul medical la spital, nu la un anumit medic din spital", a indicat ministrul Sănătăţii. Potrivit acestuia, oamenii trebuie să se dezobişnuiască să ofere mită.

"În momentul în care plătitorul - Casa de asigurări de sănătate - are un contract cu spitalul şi spitalul trebuie să furnizeze un anumit serviciu, iar acel serviciu este condiţionat de personal de un folos necuvenit. Unitatea sanitară respectivă trebuie cumva să poată să reacţioneze sau să fie sancţionată pentru că în unitatea respectivă se întâmplă aşa ceva. Or, contractul cu casa de asigurări de sănătate este pentru furnizarea serviciilor, nu pentru furnizarea condiţionată a serviciilor. (...) Trebuie să dezobişnuim lumea să facă acest lucru care în România este considerat de multe ori tradiţional, dar se schimbă lucrurile", a mai transmis Rafila.

Rafila: Nu trebuie să extindem culpa la întreg corpul medical

"Cred că o concluzie la sfârşitul acestei dezbateri trebuie să fie cea legată de modalitatea în care abordăm în spaţiul public cum ne comportăm, cum folosim organismele profesionale care să încurajeze o practică profesională curată fără condiţionări, fără primire de foloase necuvenite şi care să nu ducă la blamarea publică a corpului medical pe nedrept, pentru că, de foarte multe ori, aceste lucruri care se întâmplă şi care sunt penalizate de Justiţie se extind asupra corpului medical. Nu trebuie să extindem culpa asupra întregului corp medical. Nu este în regulă să fie aşa, dar cazurile care sunt flagrante trebuie sancţionate şi din punct de vedere penal şi din punct de vedere moral. Cred că asta trebuie să fie de fapt conduita care poate să ducă şi la creşterea calităţii serviciilor medicale care sunt adresate pacienţilor", a spus Rafila.

În opinia sa, tema mitei din spitale este una "dificilă, delicată", însă nu o să se ajungă "la normalitate" dacă nu sunt abordate astfel de subiecte şi nu se generează un proces având în vedere că schimbarea de mentalitate se petrece în timp.

"În primul rând, această dezbatere şi schimbarea de mentalitate trebuie să fie clar pentru toată lumea că nu este împotriva medicilor. Este pentru ca medicii să îşi poată desfăşura activitatea într-un cadru de respect din partea societăţii, care este absolut normal, firesc, şi acest lucru se manifestă faţă de marea majoritate a profesioniştilor din sănătate şi ea trebuie să se desfăşoare în folosul pacienţilor", a transmis Alexandru Rafila.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri