Centrokinetic, clinică specializată în recuperarea afecțiunilor motorii, atât ortopedice, cât și neurologice, vrea să folosească cash-ul tocmai primit după intrarea în acționariat a fondului de investiții Agista pentru a dezvolta o rețea națională cu unități în cele mai mari orașe ale țării.

Lansat în primăvara anului 2022, Agista este un fond care se concentrează pe investiții de ”growth”, adică plasamente în companii care au trecut de etapa de start-up și care acum intră într-o etapă de creștere accelerată.

Centrokinetic este cea mai recentă investiție făcută de Agista, tranzacția primind acordul Consiliului Concurenței. Dr. Bogdan Andrei (foto) este fondatorul și principalul acționar al Centrokinetic. După tranzacție, el și-a păstrat poziția de acționar majoritar.

”Vrem să ducem acest business la următorul nivel, iar ajutorul AGISTA este esențial. Am avut discuții cu mai multe fonduri de investiții însă i-am ales pe ei pentru că am crezut și s-a dovedit în primele luni de colaborare că pot să ne ajute activ și în mod real. Majoritatea fondurilor de investiții sunt pasive: vin, îți oferă niște bani apoi adoptă o strategie pasivă. Noi ne-am dorit însă mai mult de atât: să vină un fond cu o experiență în spate care să ne ajute și să ne valideze mai multe idei, care să se implice în ceea ce facem noi mai ales pe partea de dezvoltare și în zona financiară”, spune Bogdan Andrei.

Nu aș fi conceput să fac o tranzacție cu un fond fără a avea o legătură interumană. Infuzia de capital este o consecință

Bogdan Andrei, fondator Centrokinetic

Potrivit acestuia, negocierile și formalitățile legale pentru finalizarea tranzacției au durat aproape un an. ”Dialogul a fost super prietenos. Eu nu aș fi conceput să facem o tranzacție fără să creăm o legătură interumană între noi... le-am spus asta din prima zi”, menționează el.

Doctorul îi sfătuiește pe antreprenorii care se gândesc să atragă un fond de investiții în acționariat să fie realiști atunci când își prezintă planurile de viitor și să nu promită atingerea unor obiective doar pentru a obține un preț cât mai bun de la investitori, deoarece promisiunile neîndeplinite se pot întoarce împotriva lor.

”Dacă tu promiți prea mult, sau dacă fondul cere prea mult și apoi realizezi că nu poți face ceea ce ei au cerut, atunci este o problemă. Este ușor să atragi un fond de investiții și apoi să îți iei un angajament pe care nu îl poți respecta. Cred că este foarte important ca într-o asemenea tranzacție să ne respectăm promisiunile”, spune Bogdan Andrei.

Centrokinetic vrea noi clinici în București, Cluj, Brașov, dar și în alte orașe

Cea mai mare parte a banilor primiți de Centrokinetic de la Agista vor fi folosiți pentru a susține planurile de dezvoltare în țară ale clinicii. În momentul de față, Centrokinetic are trei unități, toate în București.

”Vrem ca împreună să deschidem minim încă două unități în fiecare an, astfel încât să construim un lanț de clinici de recuperare medicală în România. Vrem să ieșim și în afara Bucureștiului. De altfel, spre sfârșitul anului vom deschide o nouă clinică în Cluj Napoca. Ne uităm și alte orașe din Ardeal și din apropierea Bucureștiului”, explică Dragoș Dărăbuț (foto), Senior Investment Manager Agista și reprezentantul fondului de growth în Consiliul de Administrație al Centrokinetic.

Costul unei noi clinici, după ”rețeta Centrokinetic”, presupune o investiție inițială de aproximativ 1 milion de euro, cea mai mare parte a costurilor fiind reprezentată de echipamente. Reprezentanții clinicii și ai Agista spun că în prezent Centrokinetic dispune de suficient cash pentru următoarele deschideri de clinici, cel puțin în momentul de față nefiind programate majorări suplimentare de capital.

”La Centrokinetic am găsit aici o echipă foarte puternică cu un fondator și CEO care știe ce trebuie să facă. Lucrăm să îmbunătățim partea financiară și orice alte departamente mai sunt necesare. Obiectivul nostru este să ne asumăm o creștere accelerată a companiei, păstrând totodată actualul nivel de calitate foarte ridicat pe care pacienții l-au văzut”, spune Dragoș Dărăbuț.

Agista face în general investiții cuprinse între 2 și 5 milioane euro, preferabil ca acționar minoritar. Fondul se concentrează pe companii din IT, healthcare și reciclare, dar este interesat și oportunități în alte industrii. Factorii care cântăresc cel mai mult în decizia de investiție Agista sunt reprezentați de profitabilitatea companiei, un antreprenor ale cărui planuri să coincidă cu cele ale fondului și ca respectiva companie să fie în top pe nișa în care activează. Citiți în acest interviu cu CEO-ul Agista mai mult despre obiectivele fondului.

De ce abonamentele medicale pentru corporatiști nu aduc mereu cele mai bune servicii pentru aceștia

Centrokinetic nu are în prezent contracte de colaborare cu mari companii locale în vederea oferirii unor servicii medicale pentru angajații acestora, așa cum de obicei se întâmplă în cazul marilor lanțuri medicale care activează în România.

Citeste si:

    Doctorul Bogdan Andrei este tranșant și spune că acesta nu este un segment pe care vrea să îl dezvolte foarte curând, din simplul motiv că aceste abonamente se traduc în general în servicii slabe pentru pacienți.

    ”Nu cred în acest sistem în România. Marile companii medicale oferă astfel de abonamente, care sunt ultra-negociate pe bani puțini, iar serviciile oferite sunt o consecință a acestei remunerații financiare. Pacienții sunt astfel îngrădiți să intre în sistemul medical și nu au acces la toți medicii pe care și i-ar dori. Este mult mai bine pentru o companie privată să își facă o asigurare medicală la asiguratorii privați, pentru că având un pool foarte mare de abonați, pot oferi pacientului posibilitatea de a merge la orice medic, în orice clinică și să își deconteze servicii mai calitative”, afirmă Bogdan Andrei.

    Citeste si:

      Aparatura și aspectul clinicii contează – dau încredere pacienților. Totuși, fără personal bun nu faci nimic. Dacă ne uităm pe review-urile negative ale oricărei clinici, majoritatea pacienților se plâng de felul în care au fost tratați, nu de aparatură.

      Bogdan Andrei, fondator Centrokinetic

      Doctorul spune că nu își dorește ca nivelul serviciilor oferite de Centrokinetic să scadă doar pentru a putea semna o serie de contracte directe cu companii românești. ”Avem pacienți cu poziții de conducere în companii pe care îi sfătuim să meargă către asiguratori privați. Este puțin mai scump, dar este mult mai bună calitatea serviciilor pe care angajații le pot accesa”, adaugă el.

      Isokinetic Sport, firma controlată de Bogdan Andrei și Agista, care deține clinica de reabilitare medicală și ortopedică Centrokinetic, a avut afaceri de 21,2 mil. lei anul trecut și un profit net de 1,6 mil. lei.

      Sursa foto: Centrokinetic

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Ionut Sisu
      Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...
      Setari Cookie-uri