Sunteti sustinatorul unor indicatori bine definiti privind achizitiile verzi? Iar in acest sens, credeti ca trebuie facute Planuri Nationale de Actiune impuse prin lege?

Janez Potocnik: Cu siguranta trebuie sa mergem in directia achizitiilor publice verzi si multe State Membre o fac, unele mai bine altele mai prost.

Daca vom considera reguli care sa fie impuse "de sus" (top-down) trebuie sa fim foarte atenti. Orice astfel de propunere intr-un Stat Membru trebuie sa aiba sustinere politica pentru ca altfel, evident, nu ar avea sens. Cu multa grija trebuie sa valorizam masura in care o lege privind achizitiile publice e posibila sau nu. La aceasta intrebare nu se poate da un raspuns clar, nu exista o reteta.

Cu toate acestea, cred cu tarie in politicile privind achizitiile publice verzi. Suntem la aproximativ 17% achizitii publice din produsul intern brut al Uniunii Europene si trebuie sa ne indreptam catre acest tip de actiuni sau investitii. Este o putere care trebuie folosita pentru a ne "inverzi" viata.

Sunt achizitiile publice un impuls catre dezvoltarea pietei produselor si serviciilor ecologice?

J. P: Ele pot fi o incurajare pentru inverzirea produselor si serviciilor ce fac obiectul achizitiilor publice. Filozofia achizitiilor publice este predominant orientata catre a da cea mai buna valoare pentru pretul platit. Ele nu sunt facute si in sensul considerarii altor criterii. Cred ca in aceste procese merita sa tinem cont si de alte criterii inclusiv de cele ecologice (indicatori pentru achizitii publice verzi, n.n.) de care vorbim acum.

Se intampla si reversul? Daca nu exista o piata dezvoltata a produselor si serviciilor verzi, politicile privind achizitiile publice verzi sunt desuete?

J. P: Daca folosesti instrumentele achizitiilor publice verzi, de exemplu atunci cand vrei sa renovezi transportul public intr-un oras, intr-adevar criteriul pre-existentei unei piete poate fi foarte puternic. Insa, cu sau fara o piata puternica a produselor si serviciilor verzi, avem nevoie de o schimbare cel putin prin prisma pattern-urilor de productie si consum. Mai mult ca in trecut, luam acum in considerare faptul ca avem o planeta pe care o impartim si a ignora achizitiile verzi nu ne va duce in directia buna.

Acest interviu face parte din din colectia de resurse a primei comunitati de practica pentru dezvoltare durabila din Romania.
Comunitatedurabila.ro isi propune sa ofere celor interesati un instrument colaborativ de invatare pentru dezvoltare durabila si reuneste in acest sens experti şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toti motivati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeste in oameni!” initiat de
Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.