Un fost director general de la o societate comerciala din Bucuresti a incasat lunar, ca somer, 7.103 lei. Aceasta este cea mai mare indemnizatie de somaj in 2014, arata Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In anul 2014 au fost inregistrate zece dosare de somaj cu un cuantum al indemnizatiei mai mare sau egal cu 3.000 lei, cele mai multe fiind in Bucuresti, potrivit ANOFM. Cea mai mare indemnizatie de somaj, de 7.103 lei lunar, a revenit unui fost director general al unei societati comerciale din Capitala. Totodata, un sef serviciu din Brasov, ajuns somer, a incasat lunar 5.299 de lei, iar un fost director de banca, aflat in aceeasi situatie, a primit anul trecut 4.755 de lei lunar, scrie Mediafax.

Alti sapte someri au beneficiat de indemnizatii de somaj de peste 3.000 de lei. Astfel, unui fost manager din Capitala i-a revenit o indemnizatie de somaj de 3.824 de lei, un fost director de societate comerciala din Vrancea a primit 3.688 de lei, un director general/director general adjunct banca/societate de leasing din Bucuresti ramas fara loc de munca a incasat 3.685 de lei. De asemenea, un contabil-sef din Bucuresti a primit lunar o indemnizatie de somaj de 3.518 de lei, un manager de proiect, tot din Capitala, a beneficiat de o indemnizatie de somaj in valoare de 3.468 de lei, un fost manager iesean a incasat lunar 3.340 de lei, in timp ce un alt manager de proiect din Bucuresti a primit 3.149 de lei.

In anul 2013, cea mai mare indemnizatie de somaj a fost de 5.755 de lei si a fost platita unei persoane din judetul Botosani care a ocupat un post de director adjunct la o societate comerciala. De asemenea, in 2013, au fost in plata alte 14 indemnizatii de peste 3.000 de lei, noua dintre acestea in Bucuresti.

Potrivit articolului 39 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata, indemnizatia de somaj se acorda, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare.

Citeste si:
Scade numarul somerilor, raman indemnizatiile de lux
Scade numarul somerilor care...

Astfel, indemnizatia de somaj se acorda timp de sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani si 12 luni pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

In functie de stagiul de cotizare, persoanele care intra in somaj pot primi o indemnizatie echivalenta cu 75 la suta din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, daca au un stagiu de cotizare de cel putin un an, sau suma rezultata din calcularea a 75 la suta din indicatorul social de referinta la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, astfel: trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani si 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Sursa foto: Pensionar in vacanta/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Sume ENORME: cele mai mari indemnizatii de somaj incasate de romani