Societatea romaneasca nu este macinata numai de "marea coruptie", ci si de "mica coruptie", iar aceasta este, de fapt, mai mare decat marea coruptie, a declarat luni, la o conferinta a Transparency International, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Gheorghe Muscalu a spus ca, din punct de vedere penal, legislatia romaneasca a progresat extrem de mult dupa anul 2000, scrie Mediafax.

"Stiti foarte bine ca, sub o forma sau alta, am «importat» din alte legislatii cunoscute ceea ce am crezut la momentul respectiv ca a fost mai bun. Am modificat si am corectat pe parcurs, in raport cu evolutia societatii si, mai ales, in raport de practica judiciara. Pot spune ca, la momentul actual, cu toate criticile care exista, avem o lege care protejeaza drepturile si libertatile fundamentale atat ale unei persoane care sub o forma sau alta se face vinovata de comiterea unei fapte, cat si ale partii vatamate", a spus Muscalu. Acesta a atras atentia ca desi toata lumea vorbeste de marea coruptie, fenomenul este mult mai amplu in cazul micii coruptii.

"Poate ca priviti marea coruptie, dar din punctul meu de vedere, ca practician, societatea romaneasca nu e macinata numai de marea coruptie, ci de ceea ce impropriu numim «mica coruptie», si va spun ca aceasta mica coruptie, de fapt, este mai mare decat marea coruptie. Poate ca si legislativ, modificarile din ultimii 12-13 ani, si ma refer la momentul la care a fost infiintat Parchetul National Anticoruptie, in 2002, si modificarile ulterioare, aduse de Legea 78/2000, au creat premisele unei dezvoltari institutionale a Ministerului Public in abordarea unor forme de coruptie necunoscute sau nescoase la suprafata la momentul respectiv", a precizat Gheorghe Muscalu.

In opinia sa, evolutiile altor institutii au condus, intr-o forma sau alta, la eliminarea aproape totala a coruptiei din anumite zone, dand exemplu eliberarea pasapoartelor si inmatricularile auto.

"Evolutia legislativa este strict legata de evolutia institutionala. Evolutiile legislative si institutionale nu se pot face decat pe baze faptice, care sunt aduse in discutie de societatea civila. Pentru Romania, intr-o democratie in dezvoltare, intr-un sistem judiciar aflat in consolidare si in progres permanent, tot ce este trebuie analizat pentru a fi pus in acord cu realitatile", a mai spus Gheorghe Muscalu.

Transparency International Romania a lansat, luni, o campanie privind raportarea cazurilor de coruptie, adresata in special mediului privat, care este incurajat sa adopte un mecanism antifrauda la nivelul companiilor, o asemenea masura urmand sa fie luata, in premiera, de o companie de utilitati publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri