Costul cu forta de munca a crescut in Romania in al treilea trimestru cu 14,7% fata de aceeasi perioada din 2015

Costul orar cu forta de munca, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut in al treilea trimestru al acestui an cu 14,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2015, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in invatamant, imobiliare si sanatate, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

In al doilea trimestru al acestui an, ritmul de crestere a costurilor cu forta de munca a fost de 12% comparativ cu aceeasi perioada din 2015, ritm accelerat fata de cel inregistrat in primul trimestru al anului, conform News.ro.

”Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (34,41%), tranzactii imobiliare (30%) si sanatate si asistenta sociala (28,24%). Scadere s-a inregistrat doar in industria extractiva (-2,48%)", se precizeaza in comunicatul INS.

In ultimele luni ale anului trecut s-au aplicat mai multe majorari consistente ale salariilor in sectorul bugetar. De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari. Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forta de munca a crescut, in cel de-al treilea trimestru din 2016, cu 4,7%, dupa un avans de 5,9% in trimestrul II fata de trimestrul I.

Cele mai mari cresteri salariale in trimestrul III fata de trimestrul II au fost in invatamant (32,2%) si administratie publica (7,1%). Ultimele date disponibile arata ca, in septembrie, castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut cu 14,2% fata de septembrie 2015, pana la 2.094 lei (470 euro).

Citeste si:
Cât de mult accelerează pandemia robotizarea activității umane
Angajați azi, șomeri mâine:...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Sursa foto: Shutterstock/atibodyphoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri