Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost facuta de Ministerul Culturii si transmisa ambasadorului Romaniei la UNESCO prin intermediul Ministerului de Externe, a tinut sa precizeze pentru G4Media.ro ambasadorul Adrian Cioroianu.

Motivul stoparii?

Potrivit articolului citat, Romania este in plin proces de arbitraj cu Gabriel Resources, actionarul majoritar Rosia Montana Gold Corporation, care cere despagubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer.

Decizia privind includerea Rosiei Montane ar fi urmat sa fie luata de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc intre 29 iunie si 2 iulie la Manama, in Bahrain.

”Ne-am bucurat foarte mult cand ICOMOS a facut publica recomandarea inscrierii sitului pe lista patrimoniului. Cand am comunicat la Bucuresti, am primit directiva de la Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului de Externe, sa cerem in numele guvernului stoparea dosarului, nu retragerea lui, precum si o intrevedere intre o delegatie guvernamentala si cei de la UNESCO. Motivul? Atat in mandatul guvernului Ciolos, cat si in mandatul actualului Guvern, Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei nu au sustinut inscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun ca pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine sa se produca inscrierea la UNESCO, pentru ca ar servi interesele avocatilor partii adverse”.

Gabriel Resources a declansat procedura legala prin care cere despagubiri de 4,4 miliarde de dolari, acuzand incalcarea de catre Romania a tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor prin blocarea proiectului minier aurifer de la Rosia Montana.

Inscrierea Rosiei Montane in lista Patrimoniului UNESCO ar insemna de facto interzicerea oricarei activitati economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv demararea vreunei exploatari miniere pentru extragerea zacamintelor de aur si alte metale pretioase.

Citeste mai multe pe G4Media

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri