Uniunea Salvati Romania (USR) a anuntat, luni, ca a initiat un proiect de modificare a Legii Jandarmeriei (550/2004) prin care jandarmii sa poata fi identificati in baza unui numar afisat in clar pe uniforma, potrivit Agerpres.

Astfel, jandarmii vor putea fi identificati cu usurinta in cazul in care comit abuzuri asupra cetatenilor si vor putea sa raspunda individual pentru actiunile savarsite.

Senatorul USR George Dirca afirma ca, in urma studierii legislatiei comparate din mai multe state europene a institutiilor cu rol similar Jandarmeriei Romane, a constatat ca "modelul german prin care fiecare politist are atribuit un numar de identificare poate fi implementat si in legislatia nationala".

Totodata, potrivit initiativei, "numerele de identificare vor avea regim nepublic si vor fi cunoscute de comandantul fiecarei unitati in parte".

"In scopul protejarii activitatii specifice jandarmilor, aceste numere atribuite vor fi trecute intr-un registru special si pot fi dinamice periodic sau alocate inaintea fiecarei misiuni pentru ca identitatea agentilor sa nu fie devoalata in timpul misiunilor operative desfasurate in conformitate cu Legea 550/2004, ci doar la cererea organelor competente de ancheta in cadrul unor anchete ce privesc modul in care s-au desfasurat actiunile fortelor de ordine", se arata in comunicat.

Citeste si:
CJ a Senatului a RESPINS marti OUG privind alegerile anticipate
CJ a Senatului a RESPINS...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
USR trimite Avocatului Poporului solicitare pe legea pensiilor speciale
Setari Cookie-uri