Documentul privind o posibila inghetare a salariilor bugetarilor, prezentat de senatorul PNL Florin Citu, este unul public, trimis Comisiei Europene, si reprezinta un document de lucru, o posibila varianta, a declarat sambata, la Digi24, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a precizat, totodata, ca exista si o propunere de aplicare a legii salarizarii pana in 2020, in loc de 2022.

"Este un document trimis Comisiei Europene. Domnul senator n-a facut altceva decat sa preia un document public si sa-l puna pe pagina proprie de Facebook. Este un document de lucru, sa spunem asa, o posibila varianta trimisa Comisiei Europene, pentru ca acesta este modul in care Guvernul lucreaza de ani de zile si orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discutii, scenarii, calcule, pentru ca intr-un final sa luam o decizie intr-un sens sau altul. (...)In cateva saptamani noi intram in Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document in cadrul caruia vom regasi varianta finala. Este o discutie, un scenariu propus de Ministerul de Finante, pe baza unor calcule, si chiar o propunere de aplicare a legii salarizarii nu pana in 2022, ci chiar pana in 2020, tocmai pentru a arata foarte clar ca suntem foarte siguri de ceea ce facem, ca nu aplicam masuri dincolo de mandatul acestui Guvern, adica 2020. Si, mai mult, trebuie sa subliniez inca o data ca Guvernul PSD-ALDE a promis si a aplicat ceea ce a promis. Nu a taiat din veniturile romanilor", a explicat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Referitor la o posibila inghetare a angajarilor in sectorul public, ministrul Finantelor a afirmat ca este un scenariu de lucru o inghetare a numarului de salariati in administratia publica centrala.

"Inghetarea angajarilor la stat este o masura propusa de noi. Este un scenariu de lucru la Ministerul Finantelor. O inghetare a numarului de angajati in zona administratiei publice centrale, de asemenea, o reasezare, o restructurare, o eficientizare a administratiei publice centrale, este de bun simt si ceea ce noi spunem de ani de zile, si toti politicienii spun, ca este nevoie de o administratie mult mai eficienta. Dadeam un exemplu in alte interventii de faptul ca in Ministerul de Finante functiile suport sunt undeva la 18% din intregul personal al ministerului, iar in alte ministere undeva la 30% sau peste 30%, ceea ce trebuie sa se schimbe, pentru ca administratia nu trebuie sa fie nici supradimensionata nici sa cheltuie nejustificat banul public. Asta daca un guvern are respect fata de contribuabili, fata de romani in general", a mai spus Teodorovici.

Intrebat daca are Executivul bani pentru promisiunile legate de punctul de pensii, de salarii, ministrul Finantelor a raspuns ca are, "categoric", si a subliniat ca in proiectul de Lege a pensiilor aprobat de Guvern si trimis in Parlament se prevede majorarea punctului de pensie cu 15% anul viitor, iar in ceea ce priveste cresterea salariului minim, aceasta ar putea fi aplicata inainte de 1 ianuarie 2019.

"Nu sunt probeleme de bani la buget si respectam ca partid si Guvern responsabil ceea ce am promis. Nimic altceva. Ca principiu, noi ca si guvern asta suntem obligati sa facem, sa administram in mod eficient banul public. Anul 2019 trebuie sa fie pentru noi, intreaga tara, un an al investitiilor atat in zona privata, cat, mai ales, in zona publica. Proiectele mari de infrastructura si cele mici la nivel local trebuie sa continue si mai ales sa-si creasca viteza si volumul.(...) Daca crestem salariul minim inseamna ca sunt bani", a mai precizat seful de la Finante.

Conform documentului transmis Comisiei Europene, prezentat si de senatorul liberal Florin Citu pe pagina sa de Facebook, printre masurile ce ar putea fi luate in calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2019 se numara inghetarea salariilor in sectorul public la nivelul din 2018 (legea privind salarizarea unitara nu va mai fi aplicata), si acordarea de vouchere de vacanta la acelasi nivel ca in 2018, respectiv 1.450 lei/angajat.De asemenea, se propune pastrarea numarului mediu de salariati in sectorul public la fel ca si in 2018 etc.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri