Valoarea medie lunara pe gospodarie a cheltuielilor totale de consum a atins, in trimestrul al doilea din 2018, nivelul de 2.186,61 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica, consultate de wall-street.ro. Pe primul loc in topul cheltuielilor romanilor s-au situat produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice, cu o valoare medie lunara de persoana de 770,76 lei . Pe urmatoarele locuri s-au clasat, in al doilea trimestru din 2018, cheltuielile pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili (valoare medie lunara de 315,82 lei de persoana) si bauturile alcoolice si tutunul (188,14 lei valoare medie lunara de persoana). Care sunt sumele alocate, in medie, lunar, pe persoana, pentru diversele tipuri de cheltuieli si cum stau lucrurile in functie de categoriile sociale?

Romanii au cheltuit pentru consum in fiecare luna a anului trecut, in medie pe gospodarie, o suma de 2.186,61 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica, consultate de wall-street.ro. Cheltuielile totale de consum reprezinta ansamblul cheltuielilor banesti efectuate pentru necesitatile de consum curent (cumpararea produselor alimentare consumate, cumpararea marfurilor nealimentare si plata serviciilor), precum si contravaloarea consumului uman de produse alimentare si nealimentare din resursele proprii ale gospodariei.

Pe primul loc in topul cheltuielilor de consum ale romanilor se situeaza produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice: fiecare roman a cheltuit, in medie pe luna, o suma de 770,76 lei. Pe locul al doilea sunt cheltuielile pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili, cu o valoare medie lunara de persoana de 315,82 lei. Podiumul cheltuielior de consum ale romanilor este completat de sumele date pe bauturi alcoolice si tutun, in valoare medie lunara de 188,14 de persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Romanii au mai cheltuit in fiecare luna a trimestrului al doilea din 2018, in medie de persoana, 164,66 de lei pentru transport, 161,13 lei pentru imbracaminte si incaltaminte, 126,11 pentru mobilier, dotarea si intretinerea locuintei, 112,76 lei pentru diverse produse si servicii, 107,22 lei pentru comunicatii, 106,93 pentru sanatate, 84,4 lei pentru cultura si recreere, 40,07 in sectorul hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor si doar 8,61 lei pentru educatie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Top 3 cheltuieli de consum in functie de categoriile sociale

  • Salariatii au cheltuit in medie, in fiecare luna din trimestrul al doilea din 2018, o suma de 889,85 lei pentru produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice; 387,04 lei pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili si 258,57 lei pentru bauturi alcoolice si tutun.
  • In top 3 cheltuieli de consum ale agricultorilor se afla, in ordine, produsele agroalimentare si bauturile nealcoolice (valoare medie lunara de 770,1 lei pe luna, de persoana); locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili (valoare medie lunara de 217,79 lei, de persoana) si bauturile alcoolice si tutunul (161,6 lei in medie, pe luna, de persoana).
  • Somerii au cheltuit cel mai mult pe luna, in medie de persoana, suma de 664,14 lei pentru produse agroalimentare si bauturi nealcoolice, 239,54 lei pentru locuinta, apa, electricitate, gaze si alti combustibili si 196,45 lei pentru bauturi alcoolice si tutun, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
  • Pensionarii au cumparat in fiecare luna, in medie de persoana, produse agroalimentare si bauturi nealcoolice in valoare de 638,83 lei. Pe locul al doilea in topul cheltuielilor de consum lunare s-au situat sumele dedicate locuintei, apei, electricitatii si altor combustibili, cu o valoare medie lunara de 266,3 lei de persoana, in timp ce cheltuielile pentru sanatate s-au situat pe locul al treilea, cu o valoare medie lunara de 148,35 lei de persoana, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri