Un numar de 23 de spitale din cele 147 evaluate de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate pe baza standardelor recunoscute international indeplinesc conditiile de acreditare, iar 106 - indeplinesc partial aceste conditii, informeaza luni ANMCS, intr-un comunicat transmis Agerpres.

"Actualele standarde sunt acreditate la nivel international de catre ISQua, din februarie 2018. Acestea au fost elaborate si adoptate dupa ce ANMCS a constatat ca deficientele unitatilor sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 972/2010. Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate pana in prezent, in conformitate cu aceste standarde, indeplinesc conditiile de acreditare. Un numar de 106 din cele 147 evaluate indeplinesc numai partial conditiile de acreditare si se afla in supravegherea ANMCS pentru 12 luni, perioada in care organismele responsabile (Ministerul Sanatatii, unitatile administrativ-teritoriale, etc.) trebuie sa se implice si sa le sprijine in scopul cresterii nivelului de conformitate", se arata in comunicatul ANMCS.

De asemenea, 18 din spitalele evaluate nu indeplinesc conditiile de acreditare. Numai pentru 47 de spitale procesul de acreditare a fost finalizat prin hotararea Colegiului Director, iar situatia acestora a fost publicata in Monitorul Oficial, precizeaza sursa citata.

Potrivit legii, calitatea serviciilor de sanatate furnizate de unitatile sanitare ar trebui verificata, pe baza standardelor de acreditare, de catre structurile de control al calitatii serviciilor de sanatate din cadrul Ministerului Sanatatii si al directiilor de sanatate publica.

"Pana la aceasta data, in cadrul ANMCS nu s-a inregistrat, din partea Ministerului Sanatatii sau vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformitati care ar putea conduce la retragerea acreditarii. Probabil ca, in cadrul Ministerului Sanatatii, cineva cu responsabilitati in domeniu nu cunoaste prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora. Unitatile sanitare functioneaza in baza autorizatiei sanitare de functionare eliberata de Directiile de Sanatate Publica si nu in baza certificatului de acreditare. ANMCS a semnalat de mai multe ori deficientele in eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare si a solicitat indreptarea acestora. In prezent, spitalele functioneaza, in continuare, cu planuri de conformare la autorizatiile sanitare de functionare, fapt care explica o mare parte dintre aspectele negative discutate in spatiul public", precizeaza sursa citata.

Citeste si:
Ministerul Sănătății primește o donație de un 1 milion de măști de...
eMAG donează un milion de...

Ministrul Sanatatii a declarat ieri, in cadrul unei emisiuni la B1 TV, ca in Romania exista spitale care nu ar fi trebuit acreditate de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, ceea ce inseamna ca cineva ori nu a fost profesionist ori nu a fost de buna-credinta.

Sursa foto: Shutterstock / TORWAISTUDIO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Noi informații despre primul caz de coronavirus din România
Setari Cookie-uri