Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Victor Babes" din Bucuresti planuieste sa implementeze un sistem care va monitoriza daca medicii se dezinfecteaza pe maini atunci cand interactioneaza cu pacientii.

In cazul in care sistemul va fi implemantat in premiera la Spitalul Victor Babes, orice medic, asistenta sau ingrijitor va putea fi inregistrat si monitorizat atunci cand intra in contact cu pacientul. Principiul de baza al programului se bazeaza pe un sistem wireless care se declanseaza la accesarea dispensarului de dezinfectanti si inregistreaza numele persoanei care il foloseste, nume introdus la inceput intr-o baza de date.

Daca unitatea medicala va face rost de banii necesari, sistemul ar putea fi implementat pana la finalul anului, scrie Digi24.

Conducerea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale din Bucuresti este de parere ca implementarea acestui sistem ar reduce de fapt cheltuielile spitalului. Despre acest subiect a vorbit Emilian Imbri, managerul spitalului, care a atras atentia ca acest sistem poate intrerupe un potential lant de transmitere a unor afectiuni.

"O data ca intrerupe un potential lant de transmitere de la un pacient la altul a unor afectiuni, fapt ce ar putea sa amplifice, sa spunem, stadiul de boala sau sa il prelungeasca, fapt ce ar insemna zile in plus de spitalizare si medicatie suplimentara. La fel, un membru al echipei noastre, un lucrator medical, indiferent ca este ingrijitoare, infirmiera sau medic, care se imbolnaveste ne face sa pierdem", a tinut sa precizeze Imbri.

Citeste si:
Proiect pentru diagnosticarea pneumoniei, premiat cu 25.000 de dolari
Un proiect pentru...

"Suntem siguri ca daca o sa obtinem ajutor sa putem implementa, o sa fim primul spital din tara in care se poate instala acest sistem. Nu exista inca instalat in Romania", a conchis acesta.

Fondurile necesare ar putea fi asigurate de primaria capitalei sau de Ministerul Sanatatii, ori de ambele entitati.

Dezinfectia corecta a mainilor, cea mai sigura metoda prin care se pot elimina infectiile intraspitalicesti

Directorul medical al spitalului, Simin Florescu, a spus intr-o conferinta de presa ca studiile arata ca singurul gest care are cel mai mare impact in prevenirea infectiilor intraspitalicesti este spalatul pe maini.

"S-a dovedit prin studii statistice facute de catre colegii nostri de pe tot mapamondul ca singurul gest care are cel mai mare impact in prevenirea infectiilor intraspitalicesti, infectiilor asociate actelor medicale, este spalatul pe maini. (...) Este extrem de important (n.r. - spalatul pe maini), pentru ca este singurul gest care are cea mai mare pondere in prevenirea transmiterii. Intotdeauna spalarea cu apa si sapun este sfanta si trebuie urmata de dezinfectie. Trebuie spalare si dezinfectie dupa ce consultam fiecare pacient, dupa ce se efectueaza orice fel de manevra terapeutica fiecarui pacient", a aratat medicul, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Cum va fi verificata plata vinietei Oxigen
Cum va fi verificata plata...

Sursa foto: Unsplash

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Supravietuitoare COLECTIV: Noi toti continuam sa ARDEM!