Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a stabilit joi, in prima sa sedinta, ca pana pe 5 iulie sa redacteze un proiect de act normativ care sa reglementeze desfasurarea procesului electoral in afara tarii.

Regulamentul comisiei a fost inaintat Birourilor permanente reunite spre aprobare.

Urmatoarea sedinta a comisiei va avea loc luni, la ora 14,00, fiind invitati reprezentanti ai AEP, MAE, MAI, Ministerului Justitiei si Ministerului romanilor de pretutindeni.

Ce spune senatorul liberal Daniel Fenechiu despre propunerea legislativa

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat joi ca PNL a reusit sa introduca in Regulamentul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului privind propuneri legislative in materie electorala o prevedere potrivit careia elaborarea proiectului pentru romanii din diaspora sa se faca pana la data de 5 iulie, pentru a putea fi convocata o sesiune parlamentara extraordinara, in care sa se voteze si sa se adopte acest act normativ.

"Este cat se poate de evident, in raport de faptul ca primul ciclu electoral este alegerea presedintelui Romaniei, care va avea loc in noiembrie, ca modificarea asta ar trebui sa fie practic adoptata pana in luna septembrie. Cum noi peste o saptamana intram in vacanta, singura varianta prin care putem sa eficientizam dorinta romanilor din diaspora si nu doar era ca pe 5 iulie sa avem propunerea elaborata, sens in care conducerea Camerei si Senatului va putea convoca o sesiune extraordinara daca vor cu adevarat ca romanii sa voteze si sa o adoptam", a precizat Fenechiu.

Cat priveste varianta pe care o sustine PNL pentru a fi evitate aglomerarile la vot, la urmatorul ciclu electoral, Fenechiu a mentionat ca prima propunere "esentiala" era aceea de extindere a perioadei de vot la sambata si duminica, iar cea de-a doua - este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenta.

"Noi am comunicat doar un set minimal de conditii, prima propunere esentiala era aceea sa extindem perioada de vot la sambata si duminica, pentru ca s-a constatat ca daca votam intr-o singura zi exista o problema de vot. O a doua problema pe care PNL o sustine este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenta, ipoteza in care vom permite mai multor romani sa voteze, iar pe parcursul dezbaterilor vom veni si cu alte propuneri, pe care incercam sa le corelam intr-o propunere legislativa care sa poata sa treaca, pentru ca noi nu ne dorim practic sa venim cu niste solicitari care sa nasca tot soiul de dezbateri, ci dorim sa venim cu propuneri clare, care sa poata fi aplicate", a subliniat senatorul liberal.

El a mai precizat ca PNL nu va sustine votul electronic pentru alegerile prezidentiale, "pentru ca nu e fezabil", insa votul prin corespondenta, care s-a aplicat in Romania si care a functionat, poate fi folosit in toamna. La fel se poate vota in doua zile si la prezidentiale si la alte tipuri de alegeri, a adaugat liberalul.

Cat priveste propunerea presedintelui Romaniei de extindere a duratei de vot la opt zile, Daniel Fenechiu a spus ca "doua zile este mai mult decat o zi". "Doua zile este mai mult decat o zi, iar perioada la care o sa facem aceasta extindere o vom vedea", a sustinut Fenechiu.

''In legatura cu celelalte propuneri care exista in circuit parlamentar, acestea vor fi centralizate si vom avea timp in intervalul de sase luni de zile ca sa elaboram tot ceea ce este necesar, sa modificam legislatia in raport de dorintele romanilor'', a mai spus acesta.

Dorin Badulescu: Trebuie sa luam toate proiectele care sunt in piata in momentul de fata si sa ne raportam strict la facilitarea votului in diaspora

Presedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala, Dorin Badulescu, este de parere ca acest for trebuie sa aiba un dublu rol - legislativ si de a elabora niste recomandari catre Guvern pentru organizarea in bune conditii a alegerilor in diaspora, pentru "a se evita toate disfunctionalitatile".

"Trebuie sa luam toate proiectele care sunt in piata in momentul de fata si sa ne raportam strict la facilitarea votului in diaspora. Ulterior sau in acelasi timp sa centralizam toate proiectele si ideile. Ideea noastra este extrem de generoasa. Nu pot sa preiau toate proiectele fara sa si consult organizatiile de romani din afara tarii. De aceea, am solicitat prezenta la Comisia aceasta si a Ministerului Romanilor de Pretutindeni pentru a putea avea o legatura cu aceste organizatii, mai ales in tarile in care au fost probleme cu votul. Viziunea noastra este ca aceasta comisie trebuie sa aiba un dublu rol. In afara de rolul legislativ, trebuie sa aiba si rolul de a elabora niste recomandari catre Guvern pentru organizarea in bune conditii a alegerilor in diaspora (...) - recomandari cu privire la logistica, stampile, buletine de vot. Sa fie evitate toate aceste disfunctionalitati. (...) Am vazut si scrisoarea presedintelui. Acolo avea doua tipuri de recomandari. Din punct de vedere legislativ ne vom face datoria", a afirmat Badulescu, dupa prima sedinta a Comisiei.

El a precizat ca solutia pe care o sustine ALDE este aceea a votului anticipat prelungit care sa dureze un termen rezonabil astfel incat toti romanii sa poata vota.

"Eu cred ca un termen de 7 - 8 zile este un termen rezonabil. O sa vedem care sunt problemele tehnice pentru a pune in aplicare un astfel de act normativ, avand in vedere ca am dori implementarea acestui sistem de vot de la primele alegeri care urmeaza - cele prezidentiale. Avem doua tururi. Sa vedem exact ce presupune acest lucru mai ales pentru turul doi", a adaugat Badulescu.

Senatorul ALDE a subliniat ca "nu va fi abandonata nicio idee in ceea ce priveste votul".

"O a doua chestiune este legata de votul prin corespondenta, inclusiv votul electronic, sa vedem daca poate fi pus in aplicare. Noi nu abandonam nicio idee in ceea ce priveste votul. Avand in vedere ca Romania este intr-o situatie speciala si ca avem cei mai multi cetateni in afara granitelor tarii, este logic sa incercam cele mai bune variante si toate, daca este posibil, pentru a putea facilita dreptul la vot al romanilor", a spus Badulescu.

El nu a exclus varianta unei sesiuni extraordinare. "Sesiunea extraordinara o vom face sau prelungim sesiunea in functie de cat de repede se vor misca autoritatile pentru a ne furniza toate datele necesare", a mentionat Badulescu.

Sursa foto: I'm friday / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri