Legea pensiilor a trecut, miercuri, de Camera Deputatilor, dupa ce a fost respinsa in Senat. Proiectul are un impact bugetar urias, estimat la peste 8 miliarde de lei in acest an si 25 miliarde de lei anul viitor, iar FMI si Comisia Europeana au avertizat ca majorarile ar putea deveni nesustenabile, scrie g4Media.

Proiectul a fost dezbatut in plenul Camerei dupa ce Comisiile pentru munca si juridica ale Camerei Deputatilor au adoptat marti raportul.

Modificarile facute de comisii au vizat punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale a articolelor declarate neconstitutionale.

Saptamana trecuta, Senatul a respins, in plen, proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Au fost inregistrate 67 de voturi „pentru” si 22 abtineri, nefiind intrunit numarul minim necesar pentru adoptarea unui act normativ cu caracter organic. La acel moment au lipsit chiar parlamentari PSD de la vot.

Ce prevede Legea pensiilor

Proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei in acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei in anul 2020 (alegeri locale si parlamentare), iar in ultimul an de aplicare (2022) ar urma sa aiba un impact de 81 miliarde de lei, in conditiile in care cheltuiala statului roman cu pensiile in 2018 este de 61,5 miliarde de lei. Practic, daca legea intra in vigoare, in 2022 cheltuielile cu pensiile ar fi mai mult decat dublate fata de acest an.
Legea prevede o crestere a punctului de pensie care va intra in vigoare treptat, principalele prevederi urmand sa se aplice de la 1 septembrie 2019, apoi treptat pana in 2022.

Citeste si:
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor
Isarescu, despre majorarea...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PSD, prins intre promisiunile fata de pensionari si gaura din buget