Propunerea legislativa initiata de catre lobistii anti-tutun poate aduce, si in Romania, problemele grave generate de demersuri similare in alte tari, atrag atentia reprezentantii JTI Romania, intr-un punct de vedere adresat senatorilor.

"In legatura cu PL 443/2019, JTI isi exprima profunda ingrijorare cu privire la puzderia de date fantasmagorice cu care activistii anti-tutun au inundat spatiul public, incercand sa induca in eroare legiuitorul. Acestea nu au nicio baza reala, fiind adesea contradictorii, din cauza metodologiilor "creative" de calcul folosite de asa-numitii experti in sanatate publica erijati in economisti sau cercetatori. De exemplu, pentru "costul economic al fumatului in Romania", un concept avansat de 2035 fara tutun, este indicat drept "cel mai nou raport" de acest gen un studiu obscur al unor organizatii internationale, pentru anul... 2012. Concluzia acestuia e ca "paguba" ar insuma 24 miliarde lei. A se compara cu 1,2 miliarde lei, echivalent al "impactului economic atribuibil fumatului", cifra vehiculata la o conferinta de presa a unui alt ONG international anti-tutun, European Network Smoking Prevention, pentru acelasi an, 2012. In niciuna dintre ipoteze - si fara a mai pune la socoteala ca, in cei sapte ani care au trecut de atunci, legislatia in domeniu s-a modificat de mai multe ori - suma nu ar avea cum sa reprezinte, in anul de gratie 2019, "5% din bugetul sanatatii si 4,2% din PIB"", se mentioneaza in document.

Potrivit sursei citate, in companiile de tutun care opereaza in Romania sunt angajati direct aproape 3.500 de oameni si indirect de zece ori pe atat. De asemenea, se arata ca aproximativ trei sferturi din pretul unui pachet de tigarete reprezinta taxe si ca industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual sub forma de accize, TVA, impozit pe profit, taxe vamale, impozit pe salarii, contributii, taxe locale etc.

In opinia JTI, propunerea, cea mai radicala de pana acum, foloseste instrumente emotionale de propaganda, clamand "salvarea copiilor nostri", dar aduce de fapt prejudicii serioase bugetului de stat, agentilor economici si societatii in ansamblu.

"Aplicarea unor supra-reglementari care exced Directiva tutunului, (transpusa recent in legislatia romaneasca), in state precum Marea Britanie, Franta sau Irlanda nu doar ca nu a redus consumul de tutun, dar a determinat cresterea contrabandei cu tigarete, facilitand accesul consumatorilor si in special al minorilor, la produse ieftine, cumparate fara niciun control de pe piata neagra sau pe sub tejghea. In plus, pe tot lantul economic s-au inregistrat pierderi: producatori, comercianti, stat, consumatori. Pe de alta parte, initiatorii ignora cu buna stiinta normalitatea altor state, care nu au recurs la restrictionari fortate: Germania, Austria, Cehia etc", noteaza compania.

Punctul de vedere al JTI transmis senatorilor romani releva faptul ca, in Irlanda, unde s-a deplasat, la invitatia "2035 fara tutun", deputatul care si-a asumat oficial proiectul, contrabanda a ajuns la 33% din piata.

"Delegatia de parlamentari invitata la Dublin a notat, la indicatiile lobistilor anti-tutun, doar dulapurile inchise unde sunt ascunse tigarile, nu si cheltuielile suplimentare ale comerciantilor, locurile de munca pierdute, magnitudinea criminalitatii organizate. Un alt exemplu de practici discutabile este participarea senatorului care a sustinut proiectul in Comisii, la seminarul sponsorizat de o companie farma pentru lansarea studiului despre "costurile tutunului", mentionat mai sus. In Marea Britanie, s-a interzis expunerea produselelor din tutun in punctele de vanzare in aprilie 2015, cu acelasi scop declarat: reducerea numarului de tineri care fumeaza. Insa dupa patru ani, conform datelor Oficiului National de Statistica din Regatul Unit, nu exista nicio dovada ca interdictia ar fi dus la accelerarea scaderii ratei fumatului in randul tinerilor. In plus, datele KMPG arata ca, la cinci ani dupa interzicerea expunerii la raft, contrabanda a crescut de la 10% la 18%! Un efect similar in Romania ar insemna dublarea pietei negre si pierderi de peste un miliard de euro la buget", sustin reprezentantii JTI.

Acestia au adaugat ca si in Franta, la un an dupa implementarea unor restrictii disproportionate similare, Ministerul Sanatatii a admis ca acestea nu au avut efectul scontat.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Europa, unde s-au concentrat in ultimii ani cele mai multe restrictii in domeniul tutunului, rata fumatului era in 2013 de 28% dar, in 2019, procentul a crescut la 29%.

"Initiativa legislativa urmareste sa restrictioneze si produsele cu risc redus, prin extinderea definitiei fumatului ("a inspira fum rezultat din ardere/combustie") la vapat ("a inhala vapori/aerosoli rezultati prin incalzire) si interzicerea vapatului in locurile publice. In timp ce ONG-urile sponsorizate de Fundatia Bloomberg au indus o adevarata isterie la nivel global, prin promovarea ideii ca tigaretele electronice sunt periculoase, FDA (Food and Drug Administration) a precizat ca recentele imbolnaviri si decese din SUA au fost in marea lor majoritate cauzate de utilizarea THC, extract de cannabis, si a unor lichide cu vitamina E procurate de pe piata neagra, avertizand consumatorii sa nu mai adauge substante ilegale in tigaretele electronice. In UE, tigaretele electronice si produsele de tutun care nu arde sunt reglementate riguros, printr-o Directiva europeana transpusa in legislatia statelor membre, inclusiv in Romania (Legea 201/2016), iar ingredientele folosite sunt notificate Comisiei Europene cu sase luni inaintea punerii pe piata", subliniaza JTI.

Recent, peste 350 de organizatii non-guvernamentale, medicale, academice, de protejare a drepturilor tinerilor si copiilor, membre ale "Initiativei 2035 - Prima generatie fara Tutun a Romaniei", au solicitat Parlamentului si Guvernului Romaniei adoptarea de urgenta a modificarilor legislative care sa indeparteze orice surse de publicitate si promovare, directa si indirecta, pentru produsele din tutun.

Semnatarii apelului cer si modificarea si completarea "urgenta" a legislatiei din domeniul reducerii consumului de tutun in ceea ce priveste utilizarea produselor din tutun, nicotina sau tigari electronice in spatiile publice inchise, adoptarea de politici fiscale "uniforme" pentru toate produsele din tutun, dar si directionarea taxelor suplimentare aferente in campanii educationale la nivel national adresate prioritar grupei de varsta de debut a consumului de tutun, 13-15 ani, precum si pentru sprijinirea renuntarii la fumat.

Citeste si:

    "Ultimele anchete epidemiologice au indicat o situatie grava in ceea ce priveste consumul de tutun in randul copiilor si adolescentilor din Romania: aproape jumatate de milion de copii romani cu varsta intre 10 si 18 ani (477.050), reprezentand aproximativ un sfert din totalul copiilor din aceasta categorie de varsta, au incercat cel putin o data in viata sa fumeze (Studiu Unicef 2015). 14,6% dintre copiii scolarizati cu varsta intre 13 si 15 ani fumeaza actual tutun (au afirmat ca au fumat in ultimele 30 de zile), ceea ce inseamna ca aproximativ 90.000 de copii (90.699) din aceasta categorie de varsta au sanse mari de a deveni in curand fumatori zilnici (WHO Global Youth Tobacco Survey 2017). 30.690 copii cu varsta de 15 ani, reprezentand 14% din totalul acestei categorii de varsta, fumeaza deja zilnic (WHO Health Behaviour in School-aged Children 2014)", au atras atentia semnatarii solicitarii.

    Citeste si:

      In viziunea ONG-urilor, rezultatele celui mai recent studiu de impact economic publicat in anul 2018 si realizat in 152 de tari ale lumii arata ca Romania aloca anual 4.2% din PIB-ul sau si 5% din totalul cheltuielilor sistemului de sanatate pentru costuri directe si indirecte asociate consumului de tutun. 24 de miliarde de lei a reprezentat, la nivelul anului 2012, impactul devastator al consumului de tutun asupra economiei Romaniei.

      JTI a fost prima companie internationala de tutun stabilita in Romania, in anul 1993. Fabrica produce pentru piata locala si pentru alte peste 50 de tari.

      Sursa foto: geralt | Pixabay

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri