O scoala din Iasi se confrunta cu acuzatii grave de discriminare: elevii rromi au fost izolati, dupa ce in unitatea de invatamant au fost mutati mai multi copii de la o alta scoala din oras. Conducerea ar fi decis ca pauzele sa se ia la intervale diferite pentru ca cei de la scoala de elita sa nu se intalneasca cu cei de etnie rroma, scrie Digi24.

Un etaj al Scolii Gimnaziale "Ion Neculce" din Iasi, unde ar fi inscrisi preponderent elevi de etnie rroma, este folosit de elevii de la Scoala "Titu Maiorescu", mutati in noua unitate de invatamant. Asociatia Partida Romilor "Pro Europa" auza ca elevii rromi au pauze la ore diferite de elevii veniti din noua scoala pentru a nu interactiona intre ei, scrie Ziarul de Iasi.

Mai mult, Asociatia a sustinut, in cadrul unei dezbateri despre educatia romilor sustinuta ieri, ca in mai multe scoli din Iasi copiii rromi sunt distribuitiîn clase diferite si au pauze diferite. In scoala „Hasdeu“ majoritatea elevilor de etnie roma inscrisi la acea unitate de invatamant au fost repartizati intr-Cun singur corp de cladire.

Ce spun autoritatile

Prezent la dezbatere, Cristinel Iordachioaia, inspector la ISJ Iasi a spus ca „nu am stiut ca problema este atat de grava“.

”Nu am simtit ca la nivelul judetului Iasi segregarea sau problema romilor ar fi atat de grava cum am aflat astazi in prima etapa a dezbaterii. Intotodeauna, vrand-nevrand, am colaborat cu toti directorii scolilor in care invata elevi de etnie roma, am tratat cu celeritate maxima problemele romilor, am avut o buna colaborare cu doamna Motas, fost inspector pentru problemele romilor in cadrul ISJ Iasi, dar si cu domnul Viorel Motas. Acesta mi s-a destainuit, ca unui coleg, la inceputul acestui an, ca exista o problema mai grava legata de segregarea romilor la nivelul judetului Iasi. Am discutat, am incercat sa vedem care sunt cauzele si cum s-ar putea diminua acestea. Am avut puncte de vedere diferite, dar sunt convins ca Inspectoratul Scolar, si vreau si dumneavoastra sa credeti, va face tot posibilul ca problema aceasta a segregarii sa se diminueze cat mai mult si chiar sa fie eradicata“, a mentionat inspectorul, citat de Ziarul de Iasi.

Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat la Digi24 ca exista o prezumtie de discriminare si ca va demara o procedura din oficiu.

„Am aflat din presa, noi inca nu am inregistrat aceasta sesizare. Astazi vom demara din oficiu o procedura. (...) Locurile pentru romi in clase vin ca sa compenseze dezavantajele cu care se confrunta comunitatea roma de ani de zile. Nu poate sa intre in competitii un copil care vine dintr-o zona defavorizata cu unul care poate sa merga la meditatii”, a declarat Csaba Asztalos, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

„De ce avem clase in care 80% sau 100% sunt copii romi, cand avem reguli si legi foarte clare de prevenire a segregarii etnice sau sociale. De ce avem aceasta practica in scoli? Incepand de la clasele pregatitoare intra copiii cu parintii cu posibilitati, iar in celelalte clase copiii cu probleme sociale, monoparentale, in special in zona etnica. De ce nu impunem reguli ca la Timisoara, unde constituirea claselor se realizeaza in ordinea alfabetica.

Trebuie sa vorbim cum s-a ajuns sa avem 80% elevi de etnie roma. Nu pot sa justific aceste lucruri ca am pauze diferite, pentru ca intru in zona unei prezumtii de discriminare. Cum am mutat aceste clase. Aducem argumente de parca s-a intalnit hotul cu primavara. Cum se face ca acolo unde am o serie de clase, tocmai toti copiii se nimeresc cu probleme sociale sau provenind dintr-o clasa sau scoala”, adauga Csaba Asztalos.

Sursa foto: Pressmaster, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri