Inspectia Muncii va avea anul viitor un plan de control astfel incat sa desfasoare o activitate alerta pe teren pentru depistarea muncii la negru, in contextul in care nu este normal ca Guvernul sa impoziteze oamenii pentru bani pe care acestia nu ii castiga, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul Muncii a indicat ca in 2020 vor fi realizate controale in zonele traditionale in care exista tipare de munca in afara cadrului legal.

"Pentru acest lucru voi cere o activitate alerta, sustinuta a Inspectiei Muncii in teren, in cursul anului viitor, fara ca cineva sa se sperie ca in acest plan de control vor fi vizati cu intentie unii sau altii. Nu. Cu toata obiectivitatea, pe esantion, pe zonele din care sunt semnale ca pot exista, traditional, un pattern, un mod de a lucra care sa fie dincolo de lege sau in afara cadrului legal, in aceste zone, prin esantion, asa cum face orice institutie care isi foloseste resursele in mod eficient, inspectorii vor fi mult mai prezenti in spatiul public, pentru ca cele doua masuri trebuie sa mearga in paralel: corectitudine, dar totusi acolo unde exista situatii de incalcarea legii trebuie sa le vedem si trebuie sa luam masuri", a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a sustinut ca solutia pentru combaterea muncii la gri este reformarea Inspectiei Muncii si nu impozitarea contractelor de munca part-time identica cu impozitarea contractelor de munca full-time.

"Solutia mea este reformarea Inspectiei Muncii. Aici oamenii trebuie sa iasa mai mult in teren. Am o problema de credibilitate serioasa. Aici am o problema de a ne face treaba corespunzator si ma uitam pe statisticile de la Bucuresti si de la Ilfov si sunt nesatisfacatoare pentru mine la nivelul activitatii Inspectiei Muncii, celor doua - Inspectia Muncii Bucuresti si Ilfov. Acolo unde exista munca la negru, la gri, sa stiti ca va trebui sa o vedem, nu sa ne intoarcem cu spatele si sa ne facem ca nu exista", a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat ca a sustinut eliminarea supraimpozitarii contractelor part-time pentru ca fiecare cetatean trebuie impozitat pentru cat munceste.

"Am tinut foarte mult la acest aspect (eliminarea supraimpozitarii contractelor part-time, n.r.), proiectul era deja in Parlament si m-am bucurat sa vad ca el a trecut prin Parlament si ca am ajuns la rezultat. Eu sunt pentru impozitare pentru cat muncesti. (...) Eu asa sunt construita, am incredere in corectitudinea oamenilor. Nu pot sa plec de la premisa ca suntem toti niste infractori, cu gandul la cum putem ocoli legea. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Trebuie sa fii impozitat pentru cat muncesti. Nu poti sa fii impozitat pentru mai mult decat timpul pe care il petreci in activitate, nu poti sa fii impozitat pentru sume pe care tu de fapt nu le castigi, pentru ca muncesti mai putin decat un contract pe activitate completa. Prin urmare tin la acest principiu al corectitudinii", a adaugat Violeta Alexandru.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri