Dupa ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: "Este o necesitate si o urgenta"

Legea care prevede obligativitatea vaccinarii este blocata de mai bine de doi ani in comisiile parlamentare de la Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a adoptat actul normativ in octombrie 2017. Proiectul initiat de Guvernul Tudose si trimis Parlamentului a devenit acum o „prioritate legislativa” pentru PSD, dupa ce a fost tinut „la sertar” in ultimii ani, scrie Digi24.

Sanatatea populatiei este o chestiune ce tine de siguranta nationala, iar pericolul reprezentat de raspandirea alarmanta a unor virusuri letale trebuie sa aiba un raspuns ferm. (...) Va fi o prioritate pentru noi in aceasta sesiune parlamentara sa dezbatem si sa adoptam proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate si o urgenta. Vaccinarea reprezinta cea mai eficienta si mai sigura masura pe care Romania o poate lua pentru a proteja vietile copiilor nostri”, sustine fostul ministru al Sanatatii, senatorul PSD, Florian Bodog.

Plenul Senatului a adoptat, in octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru si o abtinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei.

Legea prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei. La inscrierea in unitatile de invatamant ar urma sa fie solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Proiectul de legea privind vaccinarea obligatorie a fost sustinut de guvernul Tudose, dupa ce guvernul condus de Dacian Ciolos a redactat un proiect din care a fost eliminata obligativitatea vaccinarii. In 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sanatatii, preciza ca textul legii se refera doar la asigurarea stocurilor de vaccin si la informarea parintilor.

Citeste si:
PSD vrea vaccinare pentru asigurarea prezenţei fizice în Senatul...
PSD vrea vaccinare pentru...

Anul trecut, ministrul PSD al Sanatatii, Sorina Pintea, declara ca este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinarii.

„Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sanatatea publica. Deocamdata, insa, in Comisia de sanatate exista multe discutii”, preciza Pintea, care a afirmat ca este de parere ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie.

„Parerea mea personala, pe care o voi exprima public peste tot, este ca e nevoie sa avem in lege cuvantul obligativitate, pentru ca, daca nu avem aceasta sintagma, nu am rezolvat problema. Discutiile sunt intre obligativitatea vaccinarii si obligativitatea informarii”, a mai spus Pintea.

Proiectul de lege care prevede vacinarea obligatorie poate fi consultat aici. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Citeste si:
Un nou proiect de lege îngrijorează Franța. Ce prevede acesta
Un nou proiect de lege...

Sursa foto: Shutterstock / Tatevosian Yana

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri