Legea care prevede obligativitatea vaccinarii este blocata de mai bine de doi ani in comisiile parlamentare de la Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a adoptat actul normativ in octombrie 2017. Proiectul initiat de Guvernul Tudose si trimis Parlamentului a devenit acum o „prioritate legislativa” pentru PSD, dupa ce a fost tinut „la sertar” in ultimii ani, scrie Digi24.

Sanatatea populatiei este o chestiune ce tine de siguranta nationala, iar pericolul reprezentat de raspandirea alarmanta a unor virusuri letale trebuie sa aiba un raspuns ferm. (...) Va fi o prioritate pentru noi in aceasta sesiune parlamentara sa dezbatem si sa adoptam proiectul. Vaccinarea obligatorie este o necesitate si o urgenta. Vaccinarea reprezinta cea mai eficienta si mai sigura masura pe care Romania o poate lua pentru a proteja vietile copiilor nostri”, sustine fostul ministru al Sanatatii, senatorul PSD, Florian Bodog.

Plenul Senatului a adoptat, in octombrie 2017, cu 99 de voturi pentru si o abtinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei.

Legea prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei. La inscrierea in unitatile de invatamant ar urma sa fie solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Proiectul de legea privind vaccinarea obligatorie a fost sustinut de guvernul Tudose, dupa ce guvernul condus de Dacian Ciolos a redactat un proiect din care a fost eliminata obligativitatea vaccinarii. In 2016, Vlad Voiculescu, pe atunci ministru al Sanatatii, preciza ca textul legii se refera doar la asigurarea stocurilor de vaccin si la informarea parintilor.

Anul trecut, ministrul PSD al Sanatatii, Sorina Pintea, declara ca este nevoie de consens pentru adoptarea Legii vaccinarii.

„Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sanatatea publica. Deocamdata, insa, in Comisia de sanatate exista multe discutii”, preciza Pintea, care a afirmat ca este de parere ca vaccinarea trebuie sa fie obligatorie.

„Parerea mea personala, pe care o voi exprima public peste tot, este ca e nevoie sa avem in lege cuvantul obligativitate, pentru ca, daca nu avem aceasta sintagma, nu am rezolvat problema. Discutiile sunt intre obligativitatea vaccinarii si obligativitatea informarii”, a mai spus Pintea.

Proiectul de lege care prevede vacinarea obligatorie poate fi consultat aici. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Sursa foto: Shutterstock / Tatevosian Yana

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri