Ești un iubitor de vin? Cu siguranță dacă aliniezi sticlele pe care le-ai băut de-a lungul vieții, finalul se pierde la orizont. Dacă ești iubitor de vin și ești și curios, probabil că studiezi până și cel mai mic detaliu al băuturii pe care o bei. Îi investighezi producția, Denumirea de Origine și chiar sticlele care o conțin. Deși cu siguranță ți-au scăpat niște detalii.

Lumea vinului este un univers în care, pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie îngrijit până și cel mai mic detaliu. De la viță de vie, teren, vechime, dimensiunea rezervoarelor și învechirea în butoi până la tipul de sticlă folosit pentru îmbutelierea vinului, unde toate detaliile sunt importante. De la culoarea paharului până la dimensiunea recipientului sunt factori care intervin în funcție de tipul de vin pe care îl manipulăm.

1. De ce e mai groasă sticla de vin spumant decât cea de vin obișnuit?

În timp ce sticla standard de vin este de 0,75 cl, cu siguranță de mai multe ori dacă ai organizat o cină sau o masă copioasă ai cumpărat o sticlă de 1,5 litri sau chiar 3 litri.

Deși putem găsi sticle de vin de până la 15 litri, atunci când spunem că sticlele de vin spumant sunt mai mari decât cele de vinuri normale albe sau roșii, ne referim că, având aceeași capacitate, recipientele spumante ocupă mai mult spațiu.

Explicația? Vinul spumant trece printr-o a doua fermentație în sticlă și, dacă sticla nu ar fi suficient de groasă, presiunea ar sparge sticla.

Din acest motiv, sticlele de cava, șampanie sau vin spumant ocupă mai mult spațiu în ciuda faptului că conțin aceeași cantitate ca sticla de vin standard, pentru ca presiunea creată în timpul fermentației în sticlă să nu ajungă la explozie.

2. Vinul spumant a apărut întâmplător

Ceea ce caracterizează vinul spumant este textura sa spumoasă, care a apărut ca o șansă norocoasă în nordul Franței în secolul al XVII-lea. Spre consternarea viticultorilor timpurii, vinurile obținute din strugurii cultivați în acea regiune au devenit în mod neașteptat gazoase și cu un gust acid. Deși nu asta căutau, au decis să încerce să adauge puțină dulceață. Rezultatul a fost spumantul pe care îl cunoașteți astăzi.

O altă poveste despre originea vinului spumant relatează că, în 1600, un renumit vinificator francez a lucrat la producția sa obișnuită de vin alb. O serie de îmbuteliere în acea perioadă au avut loc mai devreme decât de obicei, așa că s-a gândit că drojdiile terminaseră deja de a transforma tot zahărul în alcool. Dar pur și simplu adormiseră din cauza temperaturilor scăzute.

Când a venit căldura primăverii, drojdiile s-au trezit și au început să mănânce tot zahărul rămas, ceea ce a dus la producerea de dioxid de carbon care nu putea scăpa din sticlă și era absorbit de vin. Când producătorul a mers să verifice starea acelui vin, a descoperit că dopurile s-au desprins din sticle. Curiozitatea lui l-a determinat să guste din ce se afla înăuntru și a fost foarte mulțumit de rezultat.

În jurul anului 1670 d.Hr. intră în scenă omul cheie din istoria vinurilor spumante, călugărul Pierre Pérignon, mai cunoscut sub numele de Dom Pérignon. A introdus o serie de modificări în modul de realizare a acestei băuturi, precum și a stabilit primele baze oenologice pentru producerea acesteia. Printre contribuțiile sale se numără utilizarea sticlelor mai groase de sticlă și a capacelor conice atașate cu sârmă metalică. Celebra sa frază este mereu amintită: „Beau stele”.

3. Cupele înalte nu sunt cele mai bune

Există o regulă nescrisă conform căreia vinurile spumante trebuie savurate în pahare înalte pentru a păstra bulele și pentru a le face aspectul mai elegant. Specialistii spun insa ca pentru a te bucura din plin de toate aromele unui vin spumant, cel mai bine este sa alegi un pahar mai lat, precum cele folosite pentru vinul rosu. Acest lucru se datorează faptului că deschiderea sa este suficient de largă pentru a putea mirosi bine vinul și a te bucura de savoarea și aroma sa în același timp.

4. Zahărul ajută la revigorarea bulelor

Dacă ai deschis o sticlă de vin spumant și nu ai terminat-o, nu-ți face griji, te poți bucura de ea a doua zi. O modalitate de a restabili unele bule este să adaugi puțin zahăr în pahar înainte de a turna vinul spumant, astfel încât acesta să arate din nou gazos.

5. Există vinuri spumante albe, roze și roșii

Vinul spumant poate fi făcut din toate tipurile de struguri, ceea ce înseamnă că puteți găsi vinuri spumante albe, roze și chiar roșii. Această varietate oferă, de asemenea, acestei băuturi versatilitate pentru a însoți multe arome diferite și pentru a fi prezent la toate tipurile de prânzuri, cine și evenimente.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri