În fața exploziei prețurilor energiei electrice și gazelor, combinată cu temerea că la iarnă criza se va agrava, europenii iau măsuri – uneori drastice – pentru a face economii.

Ce măsuri ia Germania pentru a economisi energie

Guvernul german a anunțat recent că va introduce măsuri dure de economisire a energiei pentru o perioadă de 6 luni. Astfel, sediile instituțiilor publice nu vor fi încălzite la mai mult de 19 grade Celsius începând din septembrie. De asemenea, coridoarele și spațiile tehnice ar urma să nu mai fie încălzite deloc.

Clădirile publice și monumentele din Germania nu vor mai fi iluminate decât dacă există motive temeinice. Nici panourile publicitare nu vor mai fi iluminate în următoarele șase luni.

Există și restricții pentru persoanele fizice: de pildă, acestea nu mai au voie să-și încălzească piscinele cu gaz sau electricitate. Iar prevederile din contractele de închiriere care stipulează la o anumită temperatură minimă ce trebuie menținută în casă în sezonul rece vor fi suspendate temporar.

Ce măsuri ia Franța pentru a economisi energie

Parisul va anunța măsuri concrete până la sfârșitul lunii septembrie. Se știe deja concret că lanțurile de magazine își vor stinge toate firmele luminoase după ora închiderii. Sectorul de retail va reduce iluminatul cu 30% și temperatura interioară chiar și până la 17 grade în orele de vârf.

De asemenea, pe perioada sezonului cald magazinele cu aer condiționat au obligația să țină ușile închise – altfel, riscă o amendă de 750 de euro.

Citește și: Ce prevede planul UE de raționalizare a gazelor. Mecanismele prin care vor fi ajutați marii consumatori

În spațiile publice nu doar iluminatul, ci și televizoarele și routerele wi-fi ar urma să fie închise după terminarea programului.

Ce măsuri ia Italia pentru a economisi energie

Încă din aprilie, Parlamentul italian a decis ca, pe timp de iarnă temperatura interioară în clădirile publice nu va trebui să depăşească 19 grade Celsius, cu permisiunea totuşi de a o creşte cu cel mult două grade, iar pe timp de vară, când este nevoie de aparatele de aer condiţionat, nu va fi permisă o temperatură sub 27 de grade Celsius, dar tot cu o toleranţă de două grade.

În septembrie ar putea fi votate noi măsuri, prin care se stabilesc intervale în care va fi pornită căldura în clădirile publice iarna, iar iluminatul magazinelor după terminarea programului va fi interzis. Și industria din Italia ar putea fi obligată să adopte măsuri de raționalizare a consumului de electricitate și gaze.

Ce măsuri ia Spania pentru a economisi energie

Spania va limita aerul condiționat în clădirile publice, sediile de firme, aeroporturi și gări la minim 27 de grade vara. Iarna, încălzirea va fi ”plafonată” la 19 grade. Fac excepție camerele de hotel, saloanele de coafură, școlile și spitalele.

Vitrinele magazinelor și monumentele publice nu vor mai fi luminate noaptea. Spațiile comerciale în care funcționează aerul condiționat sau încălzirea trebuie să țină ușile închise.

Măsurile ar putea fi totuși blocate de opoziție

Ce măsuri iau țările scandinave pentru a economisi energie

Țările scandinave nu au introdus încă legi pentru a economisi energie, dar au demarat campanii de promovare a economisirii. De pildă, în Danemarca, cetățenii sunt încurajați să reducă durata medie a dușurilor fierbinți de la 15 la 5 minute – oficialii spun că astfel se pot economisi circa 700 de euro pe an. Alți 350 de euro ar putea fi economisiți de danezi dacă își usucă rufele pe sârmă, în loc să folosească uscătoare.

Finlanda a lansat o campanie similară. Cetățenii sunt îndemnați, printre altele, să încerce să citească din când în când la lumina lanternei și să petreacă mai puțin timp la saună. Iar pe cei care au adolescenți în casă, guvernul îi sfătuiește să le bată la ușa băii la 5–10 minute după ce au intrat în duș, scrie Yle

Ce măsuri ia România pentru a economisi energie

Nicio măsură.

Dimpotrivă, experții spun că plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale nu va face decât să încurajeze oamenii să consume la fel de mult ca înainte, în ciuda crizei energiei.

Recent, ministrul Energiei a spus că ”nu vom avea probleme cu energie electrică şi gaze naturale în această iarnă”.

Iar în iulie, același oficial nu s-a arătat încântat de ”restricțiile” recomandate de Comisia Europeană, spunând că ”nu-i sunt pe plac”. În privința unei raționalizări la gaze sau electricitate, Virgil Popescu a declarat atunci că nu și-o dorește și nu crede că va fi cazul. Totuși, a spus el, încurajează ”un fel de autocontrol şi un fel de îmbunătăţire a eficienţei energetice a fiecărei locuinţe şi a clădirilor publice”.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri