Reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare trebuie să participe la discuţiile referitoare la preţurile alimentelor de bază, arată reprezentanţii Federaţiei Pro Agro, care se declară îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor la alimente va fi suportată de către producători, conform Agerpres.

"Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe. De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi", se precizează într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă premierului Marcel Ciolacu.

Potrivit federaţiei, din componenţa preţului de vânzare la raft a produselor agro alimentare, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie al produselor, acesta vânzând în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a retailului, care reprezintă 85% din comerţul modern.

"În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil", subliniază sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a avut marţi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, discuţiile fiind axate pe stabilirea unui mecanism funcţional agreat între Guvern şi mediul privat pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază, se arată într-un comunicat al Guvernului. Reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din România din domeniul alimentar au apreciat deschiderea la dialog şi şi-au exprimat acordul de principiu cu stabilirea unui asemenea mecanism.

Conform comunicatului, dialogul cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflaţiei şi creşterea puterii de cumpărare, precum şi a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineaţa să fie agreate detalii concrete. La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, ANAF, ANSVSA şi ANPC.

Sursa foto: LSP EM / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri