Cum poate face un startup ceva pentru stat? O demonstreaza Sanguinity, un produs realizat in doua zile, in cadrul unui hackathon de sanatate.

Sanguinity este una dintre echipele care a castigat Hacking Health Hackathon acum 3 saptamani, cu o aplicatie prin care fac legatura intre centrele de donare de sange si donatori. Tot ce ar mai avea nevoie ar fi ajutorul din partea statului. Solutia tehnica e relativ simpla, spun cei 8 membri ai echipei, dar partea complicata e sa coordonezi diferite sisteme si baze de date prezente in spitalele din Romania.

Atunci cand o aplicatie necesara nu exista in sistemul de sanatate romanesc, niste tineri s-au gandit sa o creeze si sa o dea statului. E vorba de Sanguinity, o aplicatie pentru donatorii de sange, dezvoltata timp de 24 de ore la un hackathon

Circuitul sangelui in natura

Sanguinity este una din echipele care au castigat hackathonul Hacking Health Romania, organizat pentru dezvoltarea de proiecte tehnologice in medicina. Cu ajutorul aplicatiei, spitalele si centrele de transfuzii ar putea notifica mai usor posibilii donatori atunci cand e nevoie de sange de o anumita grupa.

Echipa s-a format in cadrul unei scoli gratuite de programare si au reusit sa dezvolte o parte tehnica importanta. Marea dificultate este implementarea in spitatele din Romania. Acestea nu au, de multe ori, nici macar sisteme care sa se coordoneze intre ele si nici o modalitate usoara de notificare a donatorilor. Am vorbit la emisiunea “Ziua Zero” cu Radu Pogonariu si Liviu Albei, doi dintre membri echipei Sanguinity.

“Ideea noastra a plecat de la faptul ca nu se stie cand nu este sange. Se ajunge in cazul in care nu mai este sange de tipul 0 negativ si oamenii posteaza pe Facebook. Noi ne-am gandit sa trimitem pe raza centrului, SMS-uri pe o anumita raza, 500 de metri - un kilometru, ca sa aducem cat mai repede sangele de care e nevoie.”, spune Pogonariu.

“Vrem sa eficientizam modul in care centrele isi administreaza bazele de date. Au informatii despre donatori, au numere de telefon, poate reusim sa-i notificam mai repede si sa-i aducem mai repede inapoi pe cei care doneaza ocazional. Din ce stim noi, sunt impartiti: sunt donatorii regulati si cei care doneaza doar cand e cazul pentru un prieten sau pentru o ruda. Vrem sa-i facem pe oameni sa vina mai des la sange.”, a adaugat si Albei.

In momentul de fata cea mai buna popularizare pentru donatii se face prin Facebook sau cu ajutorul televiziunilor. Cu toate acestea nu suntem obisnuiti sa donam.

“In varianta de hackathon am avut functional modulul de trimis SMS-uri. Practic, ideea este sa donezi si donatorului sa i se multumeasca in momentul in care sangele lui e folosit. De exemplu, daca se ia o punga de sange, ea sa fie automat scoasa din sistem si sa avem o privire mai clara asupra cantitatii de sange existente in spitale. Vom vedea ca este o punga in minus. Daca scade sub un anumit nivel, automat sistemul trimite SMS-uri pe grupa respectiva de sange pe donatorii valizi, care nu au donat in ultimele sase luni de zile”, a spus Radu Pogonariu.

“Vrem sa acoperim toate cazurile de urmarire a pungii de sange intr-un spital. Am vrea sa integram cu cat mai multe aplicatii de tip smart sau ne-am gandit la afisaje publicitare sa putem sa le dam in orase. Am vrea sa reusim tehnic sa facem parteneriate cu providerii de telefonie mobila sa trimita doar pe antenele din jurul centrelor de donare, astfel incat sa ajunga si la cei care nu sunt in baza de date.”, a mai spus Liviu Albei.

In plus, Sanguinity vrea sa creeze un flux constant de donatori, pentru ca e o problema daca nu exista donatori sau exista prea multi. In plus, astazi se poate dona doar intre anumite ore, de obicei cand lumea este la munca.

Dorinta echipei este ca la final sa dea softul statului si acesta sa-l foloseasca, fara sa ofere bani. “Ne dorim ca acest soft sa-l dam statului. Nu vrem sa scoatem vreun ban cu el. In speta, statul va administra datele. Vrem sa ne asiguram la partea de programare ca vom face sistemul cat mai privat. In tarile nordice exista astfel de sisteme, inclusiv de notificare pentru donatori, dar mai exista si in Africa.

Echipa creata la scoala de programare

Echipa de la Sanguinity s-a aliat la scoala gratuita de programare Academy Plus. Aceasta permite oamenilor obisnuiti sa invete bazele programarii, dupa ce trec un test.

“Noi am fost in vara la Academy Plus, iar Daniela Buscan, directorul scolii de programare a aflat de hackathon si ne-a propus sa participam. Am facut un grup de Facebook, am dezbatut toate ideile si le-am pus intr-un tabel si lumea a aderat la acele idei. Asa ne-am format echipa de 7 oameni initial, iar la hackathon am mai gasit un om care facea ceva ce noi nu stiam”, a explicat Radu Pogonariu.

Cei doi au aflat de Academy Plus de pe Facebook, mai exact de pe start-up.ro, si au decis ca e o oportunitate buna pentru ei. La inceput au trecut printr-o luna intensa de invatare, numita piscina, iar acum se dezvolta pe noi limbaje de programare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri