Evolutia Internetului si a tehnologiei intr-o directie care sa ne faca viata mai usoara este ca un cutit cu doua taisuri – pe de-o parte face ca totul sa devina mult mai simplu, dar exista si un mare risc – acela ca nimic sa nu mai poata fi tinut secret, iar ceea ce astazi se numeste intimitatea unui individ sau a unui grup de persoane sa devina istorie.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Stefan Tanase (foto cover), senior security specialist in cadrul Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de securitate la nivel global, sustine ca in numai cativa ani intimitatea sau viata privata a fiecaruia dintre noi va disparea complet, iar mecanismele globale pe care azi le imbratisam cu atat de multa deschidere vor stii totul despre ce facem in fiecare moment al existentei noastre.

“Daca intimitatea nu a disparut deja, ea este foarte aproape sa nu mai existe, este in ultimele sale zile. Observ ca este o adevarata cursa in industrie, unde atat guvernele, cat si companiile colecteaza date si le monetizeaza. Adevarul este ca si noua ne place sa le oferim. Traim intr-o lume in care fiecare persoana este o vedeta. (…) S-ar putea sa fim ultima generatie care inca stie ce inseamna viata privata pentru ca in viitor, in momentul in care nu vei fi conectat, nu o sa mai existi”, spune Stefan Tanase, expertul in securitate cibernetica pentru care fiecare prezenta si fiecare pas facut in mediul virtual este analizat si decodificat pana in cele mai mici detalii.

In opinia sa, faptul ca am ajuns sa renuntam atat de usor la viata privata si la intimitate este o surpriza, mai ales in situatia in care stramosii nostri s-au luptat chiar si cu propria viata pentru a le castiga.

“Mi se pare ca renuntam extrem de usor la dreptul la intimitate si viata privata. Sunt drepturi pe care le-am castigat greu, pentru care a fost nevoie ca oameni sa isi piarda vietile. Odata ce renunti la drepturi va fi greu sa le recastigi”, a mai adaugat Stefan Tanase.

Tinerii, cei mai expusi riscurilor: ce porniri au si cum pot fi controlate

Tinerii si adolescentii sunt cei mai expusi riscurilor pe Internet, asta deoarece inca nu constientizeaza pericolele la care se expun, intr-un mediu care devine aproape de necontrolat.

“Tinerii trebuie sa fie atenti la tot ce ii inconjoara, ei sunt cei mai vulnerabili si se expun foarte usor riscurilor din industrie. Cel mai bine pentru a evita problemele este sa nu intri in joc. Daca intri, esti in circuit si este tare greu sa mai iesi. Ciudat este ca devii si mai vulnerabil mai ales in momentul in care inchizi lumea virtuala si pasesti in lumea reala. Acolo este adevarata provocare, peste care trebuie sa treci”, mai spune Stefan Tanase.

Exista insa si o parte mai putin placuta, aceea in care tot mai multi tineri fara control ajung, si anume cea a izolarii complete.

“Daca devii mult prea paranoic este iarasi periculos, deja pierzi batalia. Trebuie sa continui sa pastrezi legatura cu oamenii, cu prietenii, cu lumea reala, chiar si din lumea virtuala”.

Stefan Tanase a povestit inclusiv despre o experienta cel putin ciudata, in care obiectele sale personale au fost rascolite in camera de hotel in care se afla.

“Au fost cazuri cand cineva a intrat in camera de hotel in care ma aflam si nu era vorba de menajera. Aveam rascolite lucrurile personale. Ne intalnim cu oameni interesanti cand calatorim la conferinte de profil. Oameni care pun multe intrebari si evita sa dea detalii despre ei. Eu sunt reticent cand interactionez cu persoane despre care mi se pare ca nu sunt de incredere. (…) Este o industrie mica. Cand cineva nou intra in peisaj, acolo exista un risc”, a mai precizat Stefan Tanase.

Stefan Tanase este unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul securitatii cibernetice, iar povestea lui este cu atat mai interesanta tinand cont ca a ajuns sa se lupte cu hackerii, desi, practic, el nu a terminat nici facultatea.

Stefan Tanase s-a apucat de programare inca de la varsta de 6 ani. I-a placut sa descopere calculatoarele si sa le priveasca altfel decat alti copii o faceau la varsta lui. Orice program rula, orice activitate intreprindea dorea sa descopere totul, dar si ceva in plus. Este si motivul pentru care a urmat studiile liceului Tudor Vianu, cunoscut drept unul dintre cele mai bune din tara.

Primul contact cu Kaspersky Lab l-a avut la varsta de 18 ani, in momentul in care tanarul roman a cerut echipei Kaspersky si a solicitat colegilor sai un acces la o baza de date a atacurilor SPAM.

In momentul de fata Stefan Tanase este mana dreapta a lui Costin Raiu, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in securitate din intreaga lume si face parte din echipa ce cercetare G.R.E.A.T. a Kasperksy Lab. In Romania, birourile Kaspersky numara sub 10 angajati.

Kaspersky Lab (Rusia) este unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de securitate la nivel global, o piata pe care mai activeaza nume precum Bitdefender (Romania), McAfee, TrendMicro, ESET ori Symantec.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri