Listat in 2011 pe Bursa de Valori Bucuresti, Fondul Proprietatea a ajuns in prezent la active de 11,4 miliarde lei, in scadere cu 27%, dupa vanzarile realizate pentru reducerea discountului de tranzactionare. In schimb, pretul actiunilor a urcat cu 32%, sau cu 92% daca sunt luate in calcul toate distributiile brute de cash si dividende facute de Fond in aceasta perioada. Managerul Greg Konieczny considera ca FP ramane un fond “prea mare” pentru piata de capital romaneasca si da indicatii ca reducerile de capital urmate de distributii de cash vor ramane prioritare cel putin intr-un orizont de timp apropiat.

Wall-Street.ro: Dupa sase ani de administrare, care este planul pe termen lung la Fondul Proprietatea? Va deveni un vehicul investitional in adevaratul sens al cuvantului sau va veti concentra pe reducerea dimensiunii acestuia si pe distributiile de cash catre actionari?

Greg Konieczny: Ne vom concentra pe orice vor decide actionarii. Acum insa, Fondul e inca prea mare pentru piata romaneasca, atat daca facem o comparatie intre dimensiunea FP si lichiditatea zilnica a Bursei de Valori Bucuresti, cat si daca ne uitam la alegerile pe care le avem cand vorbim de companiile listate pe BVB.

In mod clar ne dorim sa continuam sa administram Fondul Proprietatea. Am avut pana acum sustinerea actionarilor si speram ca track record-ul nostru de pana acum va justifica increderea acestora.

Vrem sa ne concentram pe cresterea valorii activelor nete pe actiune si reducerea discountului la care se tranzactioneaza titlurile FP; cea mai buna metoda pentru a face asta este sa regularizam distributiile de cash si sa mutam portofoliul de actiuni detinute catre companii listate pe bursa.

In mod clar obiectivul pe termen scurt este sa aducem Hidroelectrica pe bursa si sa ‘cream lichiditate’ in jurul detinerilor pe care le avem la companiile de distributie din domeniul electricitatii si al gazelor naturale.

WS: Apropo de aceste detineri, ati avut discutii cu noul CEO Electrica, Catalin Stancu, in privinta vanzarii pachetelor de actiuni detinute de FP la subsidiarele Electrica?

Greg Konieczny: Avem discutii aflate in desfasurare cu Electrica, insa nu pot spune mai mult despre acestea in momentul de fata.

WS: Avand in vedere ca activele Fondul Proprietatea s-au redus in ultimii ani si nu au existat noi investitii, in ce masura veti putea sustine in urmatorii ani distributiile de cash cu care ati obisnuit pana acum actionarii?

Greg Konieczny: Totul depinde de lichiditatile pe care le avem la dispozitie, insa distributia anuala de 0,05 lei/actiune in mod sigur va ramane. Anul acesta vom face distributia obisnuita in iunie si cea extraordinara in martie, insa in viitor totul depinde de lichiditatile disponibile.

Citeste si:
OMV Petrom, profit de peste 10 miliarde lei în 2022, dar a dat...
OMV Petrom, profit de peste...

WS: Care sunt principalele realizari si principalele esecuri avute in cei sase ani de mandat de la momentul listarii pe bursa al Fondul Proprietatea?

Greg Konieczny: Un lucru cu care am avut probleme a fost vanzarea pachetului de actiuni de la Petrom, sau acest “al doilea IPO Petrom”, cum l-am numit noi. Planul era sa facem tranzactia in 2013, apoi pretul actiunilor a inceput sa scada si din cauza unor factori externi tranzactia nu a mai avut loc si ne-a luat doi ani si jumatate sa o facem. In alta ordine de idei, desigur ca au fost si mici greseli interne pe care le-am facut, dar cred ca important este sa invatam din ele si am facut asta.

Obiectivul meu si al echipei este insa acela de a genera valoare si randamente pentru actionari, iar acest lucru l-am realizat daca ne uitam la evolutia VAN/actiune, care a urcat cu peste 30% in aceasta peroada, dar si daca ne uitam la pretul actiunii FP, care a urcat intr-un mediu relativ dificil, cu un portofoliu concentrat pe actiuni energetice.

Citeste si:
Retrageri masive de bani din cele mai riscante fonduri de...
Pierderi și retrageri masive...

In acelasi timp, cred ca am adus multe schimbari la companiile din portofoliul nostru, in special la companiile de stat, lucru vizibil prin performanta si profitabilitatea acestora, dar si in modul in care s-a schimbat administrarea lor.

WS: In trecut ati criticat o serie de decizii luate la companiile de stat unde Fondul Proprietatea era actionar. Unde sunt cele mai mari probleme in prezent?

Greg Konieczny: CE Oltenia este singura companie unde nu am putut sa aducem schimbari adevarate si se poate spune ca evaluarea societatii in momentul de fata este zero. Este pur si simplu o reflectie a faptului ca societatea se afla intr-o situatie foarte proasta, existand un risc foarte mare de insolventa in situatia in care nu sunt luate masuri foarte rapide in vederea restructurarii. In momentul de fata principalele provocari la companiile de stat vizeaza continuarea reformelor incepute si listarea acestora pe bursa.

Citeste si:
Seful Knight Frank pe Europa: 2018 ar putea aduce un val de...
Seful Knight Frank pe Europa:...

Foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri