Autoritatile din Honduras au inaugurat, joi, pentru public un nou sit arheologic, o fortareata militara maya, situata la aproximativ doi kilometri de celebrul oras Copan, in apropiere de frontiera cu Guatemala, informeaza AFP.

Acest nou sit, denumit Rastrojon, a fost amenajat pe un deal impadurit, o pozitie ideala pentru a domina valea fluviului Copan si pentru a proteja cetatea omonima, afirma cercetatorii de la Institutul de antropologie si istorie din Honduras (IHAH), scrie Mediafax.

Amplasamentul sitului, obiectele descoperite (varfuri de lance si de sageti) si temele sculpturilor "sugereaza faptul ca Rastrojon era un fort construit pentru a asigura apararea orasului", se afirma in comunicatul emis de IHAH.

Pana in prezent, expertii au descoperit in valea Copan, o zona de 24 kilometri patrati, vestigiile provenind de la 3.450 de edificii din piatra, inclusiv din centrul orasului.

Acel spatiu de 2 kilometri patrati adaposteste ruinele impozante ale unui oras in care se aflau un vast palat central, o scara uriasa gravata cu glife si peste 1.000 de monumente funerare, edificii si stele.

Situl Copan, ridicat intre anii 437 e.n. si 822 e.n., reprezinta un vestigiu important al civilizatiei maya. Declarat patrimoniu mondial al umanitatii de catre UNESCO, in 1980, situl este vizitat de peste 100.000 de turisti in fiecare an.

Sursa foto: www.whc.unesco.org

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Care sunt tarile unde se petrec cele mai multe crime in fiecare zi