Aterizarea avionului Blue Air care a iesit cu circa 10 metri in afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc in conditii meteo dificile, cu ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei, dar in limitele admise pentru operare, a anuntat compania aeriana low cost.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor depasind cu aproximativ 5-10 m suprafata pistei. Aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport", arata Blue Air, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Compania mentioneaza ca aeronava a aterizat la ora 08:00 si ca in faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand circa 10 metri in afara acesteia.

"Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 07:30 franarea pe pista de aterizare era medie spre buna existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii", arata operatorul aerian.

Compania respinge totodata opiniile potrivit carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. "In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu, de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe perioada de asteptare", mai noteaza Blue Air.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a deschis o ancheta in acest caz. Directorul Aeroportului International "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat ca un avion al companiei Blue Air care efectua o cursa charter de la Bucuresti spre Barcelona a iesit de pe pista, la capatul dinspre oras al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia sa mai ia pasageri.

"In urma incidentului, nimeni nu a fost ranit, iar aeronava nu a fost avariata, pasagerii fiind debarcati in bune conditii. O comisie speciala de la Autoritatea Aeronautica si de la aeroport va investiga cauzele incidentului", a spus Ciceo. In urma incidentului, aeroportul a fost inchis, astfel ca mai multe curse aeriene au fost anulate sau intarziate. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj Calin Tuluc a declarat ca aeroportul ar putea ramane inchis cateva ore, pana se va verifica incidentul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri