Preturile terenurilor se vor potoli abia in 2007 Proprietarii solicita sume tot mai mari pe metrul patrat construibil. De multe ori, potentialul cumparator ezita sa incheie targul. E diferenta mare intre cat se cere si cat se plateste.
Pana la sfarsitul lui 2005, preturile terenurilor din Baneasa-Pipera vor mai creste cu maximum 40%, apreciaza Petre Lungu, consilier imobiliar la Imobiliar Expert Grup. El spune ca majorarile au inceput sa fie vizibile din octombrie anul trecut. Pe linia de centura, parcelele mari ca suprafata se vand cu 35-40 euro/mp, iar cele de suprafete reduse - cu 60-70 euro/mp. Dincolo de centura, in satele aflate la 15-20 kilometri de Bucuresti, preturile au urcat de la 5 la 20 euro/mp la Balotesti si intre 20 si 50 euro/mp la Corbeanca. Cel putin in zonele care prezinta interes pentru rezidentiale, scumpirile vor continua pana la aderarea Romaniei la UE.

Drumuri unde nu intra masina

O piata dinamica este cea din nordul Capitalei, pentru ca acolo se construieste mult. Uneori insa, nu se mai tine cont de reguli elementare ale urbanisticii. „in prezent, dimensiunile majoritatii drumurilor din Baneasa-Pipera au aproximativ trei metri latime, fata de minimum sapte metri cat este legal. Astfel, accesul simultan a doua masini este practic imposibil. Zonele rezidentiale trebuie sa dispuna de toata infrastructura edilitara aferenta unei localitati.

In mod normal, responsabila de aceste aspecte este Primaria, care trebuie sa planifice totul inainte ca o zona sa intre in circuitul dezvoltarii urbane", a aratat Adrian Ghene, broker imobiliar la Imobi-liar Expert Grup.

Dublu fata de 2004 la Galati

Si in provincie preturile cresc, mai ales „la cerere". Adica proprietarii solicita sume tot mai mari, care nu totdeauna pot fi absorbite de piata. „Preturile din Galati aproape s-au dublat fata de anul trecut.

In centrul orasului, metrul patrat ajunge la 100 euro. Uneori se cer si 200, dar la aceasta cota nu prea exista cumparatori", ne-a spus Danut Onofrei, director general la agentia Lazaris 2003 Galati.

"La periferie, se porneste de la 5-8 euro/mp si se speculeaza pana la 30 euro/mp. Asteptam reglementarea care va elimina taxa pentru scoaterea din circuitul agricol si care speram sa aduca un climat de ordine", a adaugat Danut Onofrei.

Terenurile din extravilan, situate in apropierea marilor orase, prezinta interes pentru constructia de case. Acea taxa face sa sporeasca valoarea loturilor.

100 euro/mp in Aradul Nou

Piata terenurilor din Arad rivalizeaza deja cu cea din Capitala. Un metru patrat costa in jur de 100 euro in Aradul Nou sau la Piata Sarbeasca (localizata in centru). in Micalaca (unul dintre cartierele selecte ale orasului), parcelele construibile se vand si cu 150 euro/mp. Preturi mai "scazute" (de 40-50 euro/mp) se practica in zone ca Gradiste, Gai sau Sannicolau Mic. "Terenurile s-au scumpit foarte mult incepand cu anul 2003, trendul crescator continuand si in 2004. Acum se observa o perioada de stagnare", ne-au informat surse din cadrul agentiei imobiliare Colosseum Arad.

Aici se va ajunge!

Pipera - Iancu Niculae 300 euro/mp;
Soseaua de Centura (Nord) 70-100 euro/mp;
Corbeanca 100 euro/mp.

Acestea vor fi preturile terenurilor in zonele de nord ale Capitalei in anii 2007-2008. „Ne referim la valorile maxime. Preconizam ca peste doi-trei ani, piata sa fie stabilizata", precizeaza specialistii din cadrul agentiei Imobiliar Expert Grup.

Impozitul va influenta prea putin valoarea

"Piata terenurilor difera mult de cea a apartamentelor. Cine are o parcela si vrea neaparat s-o vanda cu 50 euro/mp asteapta si un an de zile pana cand va incasa pretul dorit. La locuinte se intampla altfel: omul o vinde pe cea veche ca sa cumpere una noua, asa ca lucrurile se deruleaza mai repede. Impozitarea care se va aplica sumelor obtinute din revanzarea terenurilor nu va modifica decisiv evolutia preturilor. Daca statul ia 10% din profit, proprietarul va avea grija sa ceara 10% in plus. El poate, in unele cazuri, sa vanda si la un pret de 3-4 ori mai mare decat cel de cumparare."
Petre Lungu, consilier imobiliar la Imobiliar Expert Grup
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri