Vacanțele anului 2020 sunt pe jumătate compromise, cu atât mai mult vacanțele românilor. Creșterea numărului de cazuri din ultimele zile a generat restricții ale statelor europene pentru turiștii români. În acest caz, litoralul românesc devine printre primele destinații turistice ale românilor pentru vara lui 2020. Iar subiectul central rămâne majorarea prețurilor, pe care turiștii o acuză, iar hotelierii o infirmă. Contactată de wall-street.ro, Corina Martin, fostă președintă, în prezent membru de onoare în Federația Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT) și candidat la Primăria Constanța ne spune care este realitatea la fața locului.

”Nu pot să spun că nu există majorări de prețuri pe litoralul românesc. Nu pot să spun așa ceva, adevărul este că există majorări de prețuri. Și vă spun și de ce...costurile suplimentare, generate de noile condiții turistice în pandemie, suportate de operatorii economici din banii proprii, trebuie să fie recuperate în vreun fel. În această perioadă, turismul nu a primit niciun ajutor de la Guvern. Șomajul tehnic nu a fost o măsură adresată turismului, a fost o soluție de care au beneficiat toate companiile”, a declarat Corina Martin.

Fosta președintă FAPT a recunoscut că majorarea prețurilor este dată de anumite zone financiare, care au trebuit să fie acoperite de hotelieri, cum ar fi costurile produselor de dezinfecție, dar și a personalului suplimentar.

”De ce personal suplimentar? Pentru că e nevoie de oameni care să verifice dacă turiștii păstrează distanța la mese sau între șezlonguri”, a mai spus Martin.

În plus, sezonul estival al anului 2020 este unul viciat, care a început cu stângul și pentru care Guvernul nu a făcut nimic, insită Corina Martin.

”Sunt 240 de kilometri de plajă, cu 120.000 de locuri de cazare, nici mai mult, nici mai puțin de 40% din întreaga capacitate de cazare din România, pentru care Guvernul nu a luat nicio măsură țintită. În plus, sunt aproximativ 12.000 de agenții de turism în România care lucrează pe minus, nici măcar pe zero în această perioadă. Sunt bani pe care noi îi dăm înapoi turiștilor, pentru că legea ne obligă. Însă banii pe care noi i-am primit de la turiști au mers deja către partenerii hotelieri”, mai spune Martin.

De asemenea, Corina Martin susține că litoralul românesc nu duce lipsă de turiști și că aceasta nu este o problemă a operatorilor de pe litoral, prin urmare atât timp cât există cerere mare, vor exista și majorări de prețuri.

De ce nu respectă oamenii regulile pe plajă

Întrebată care este problema turiștilor de pe litoral, care pare că uită de coronavirus, Corina Martin răspunde, simplu, că aceasta este chiar una dintre tendințe.

Oamenii sunt la plajă, în vacanță, unde vin să se relaxeze. În mod normal, relaxarea aceasta presupune o detașare de norme, de reguli, de tot ceea ce înseamnă griji zilnice. E normal să aibă această atitudine.

Corina Martin

Cât despre implicarea autorităților locale, Corina Martin a declarat că acestea nu pot face mai mult decât ceea ce Guvernul emite, ca reguli.

Operatorii economici nu pot deveni polițiștii turiștilor, pentru că nu au dreptul acesta. Ei pot face doar ceea ce ține de ei, ca administratori ai unui hotel, terase sau club”, a adăugat fosta președintă FAPT.

Nu în ultimul rând, Martin a mai spus și că indicațiile Guvernului cu privire la controalele intensificate s-au materializat, iar, în prezent, forțele de ordine publică sunt pe litoral chiar și în cursul săptămânii, nu doar în weekend, când este cel mai aglomerat.

Corina Martin a fost președintă a Federației Asociațiilor pentru Promovare Turistică timp de 12 ani. În prezent, aceasta și-a anunțat candidatura pentru Primăria orașului Constanța, din partea Partidului Ecologist Român, al cărui vicepreședinte este.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri