Cu toții avem imaginea unor orașe idilice, în care casele par decupate din povești, iar locuitorii sunt mereu senini și lipsiți de griji. Ei bine, un astfel de oraș există, se numește Bruges, iar atmosfera locală este literalmente una de basm. E drept, însă, că tot acest răsfăț al spiritului și al simțurilor vine cu un preț destul de piperat, dar chiar și așa, orașul este mereu plin.

Primul lucru care te uimește la Bruges este aspectul arhitecturii, până și cea mai neînsemnată casă având aspectul unei delicatese de turtă dulce. Impresia de rai pe pământ unde oamenii mănâncă mereu un singur fel de mâncare - desertul - este întărită de numeroasele ciocolaterii prezente la parterele acestor case de poveste, unele dintre ele vechi de sute de ani.

Istoria se vede cel mai bine din barcă

Serenitatea orășelului însă de abia de aici începe. Prin urmare, privind cu atenție printre numeroșii turiști care asaltează fiecare obiectiv cultural, printre care catedrala Sfântului Mântuitor (Sint-Salvatorskathedraal), construită în urmă cu aproape 900 de ani, îi observi pe locuitorii orașului, vârstnici la propriu lipsiți de griji, ale căror preocupări sunt mersul cu bicicleta și statul la terasă.

Odată ce te obișnuiești un pic cu această atmosferă, alte și alte surprize, posibile numai în desene animate, încep să se facă simțite și auzite. Astfel, în Bruges, clopotele nu bat pur și simplu, ci cântă, la propriu, iar extazul turiștilor care se plimbă cu barca pe canalele ce amintesc de Veneția (la prețul de 12 euro călătoria de persoană) se face auzit la tot pasul.

Privind cu atenție orașul însă, devine evident că, în lunga sa existență, au existat și perioade mai tulburi. Astfel, pe turnurile vechiului palat de justiție, turistul poate observa unele spații special amenajate pentru porumbeii călători care trimiteau sentințele în tot orașul.

Apoi, nu mult mai departe, același turist poate vedea așa-numita "cea mai mică fereastră din oraș", de o dimensiune un pic mai mare decât o agendă, prin care spionii stăpânirii trăgeau pe vremuri cu ochiul la marfa comercianților care navigau pe canal.

Romantismul orașului vine cu un preț piperat

Mai presus de toate, însă, Bruges este un refugiu romantic prin definiție, prin urmare cuplurile de tineri căsătoriți sunt o priveliște care poate fi întâlnită la tot pasul. Sigur, într-un paradis terestru atât de frumos și de bine pus la punct, nici nu prea putea fi altfel, deși e drept că prețurile aici sunt destul de piperate.

Astfel, o noapte de cazare la un hotel în Bruges poate ajunge și la 600 de euro, iar o porție de paste cu creveți în sos de curry la un restaurant cu vedere la canal - 30 de euro. O simplă bere Stella Artois, de altfel, costă 7 euro, mult peste echivalentul din București, spre exemplu.

Chiar și cu un hotel considerat ieftin, însă, unde o noapte de cazare costă 200 de euro, pentru un city-break este insuficient un buget de 1000 de euro pentru cuplurile care vor să trăiască experiența orașului cu tot ceea ce are de oferit.

Pentru a concluziona, în afara prețurilor destul de ridicate, Bruges-ul oferă o experiență la propriu de neuitat. Cârcotașii ar remarca, poate, populația refractară la orice aluzie de limbă franceză, aici în afara englezei localnicii nevorbind decât flamanda, dar orașul este atât de frumos încât, până la urmă, nici nu contează.

Sursa foto: Shutterstock / Sean Pavone

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri