Berea este una dintre băuturile preferate ale românilor mai ales pe perioada verii, dar aceștia au un șoc cultural când văd cât trebuie să plătească pe o halbă în city break-uri. Anul trecut scriam despre puținele locuri din București unde poți să bei bere cu 10 lei sau mai puțin, iar acest an ne luăm rucsacul și pofta într-o călătorie prin sondajele europene, preluate de Euronews. Iată unde poți să bei cea mai ieftină bere din Europa, dar și în ce orașe o halbă te-ar putea băga în datorii.

Inflația ridicată și modificările Codului Fiscal au făcut ca berea să devină aurul din paharele românilor începând de anul trecut. TVA-ul pentru berea la draft a urcat de la 5% la 19%, aceasta fiind singura excepție în care băutura alcoolică mai avea aplicată această taxă. Poți să citești AICI un ghid cu 10 terase din București unde mai găseai bere la 10 lei sau chiar mai puțin, în 2023.

În ce capitale europene găsești cea mai ieftină bere: Bucureștiul nu intră în această listă?

În Minsk se găsește cea mai avantajoasă halbă de bere de pe întregul continent, cu un preț de puțin peste un euro. Deși în prezent este puțin dificil de călătorit, este un oraș pe care trebuie să-l adăugați pe lista de city break-uri, mai ales dacă vă plac halbele de bere la 1,05 euro.

Chiar la graniță cu România, în Moldova, și veți găsi a doua cea mai accesibilă bere din Europa. Cu un preț mediu de doar 1,29 euro, oferta Chișinăului nu vă va rupe portofelul. Chișinăul este renumit pentru viața sa de noapte, cu o mare varietate de pub-uri și baruri, ceea ce înseamnă că veți găsi rapid un loc unde să vă bucurați de o bere rece.

După orașele de la graniță cu Rusia, care sunt mai puțin vânate de turiști datorită situației geopolitice, de află Baku din Azerbaidjan, Tbilisi din Georgia și capitala Armeniei, Erevan. Pentru aceste orașe, un pahar de bere are un preț de 1,35 euro, 1,69 euro și, respectiv, 1,83 euro.

Pe locul șase pe listă se află Sofia. În capitala Bulgariei, o halbă de bere costă în medie doar 1,93 euro.

Macedonia de Nord nu găzduiește doar al doilea cel mai mare număr de munți din lume, ci și locul unde o halbă de bere costă 1,93 euro.

Pristina din Kosovo și Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, se află pe locurile opt și nouă pe listă, cu halbe de bere care costă 1,99 euro și, respectiv, 2,04 euro.

Pe ultimul loc - dar în continuare foarte accesibil - se află Praga. Halba de bere costă în medie doar 1,86 euro, ceea ce înseamnă că puteți vizita toate obiectivele turistice și că vă rămân bani pentru băuturi la sfârșitul zilei.

Cea mai scumpă bere din Europa: orașele în care hameiul pare făcut din aur

Pe primul loc se află Reykjavik. Având în vedere că Islanda este o țară insulară, nu este surprinzător faptul că berea este mai puțin accesibilă acolo decât în multe alte locuri - o halbă costă aproximativ 10,03 euro.

Țările nordice se află, de asemenea, în top 10, Oslo, Helsinki, Copenhaga și Stockholm ocupând locurile doi, trei, șase și, respectiv, nouă în clasamentul celor mai scumpe beri europene.

Pentru o bere plătesc mult și britanicii, unde prețul mediu al unei halbe de bere în Londra este de 7,57 euro - mai mare chiar și decât la Monaco, un loc de joacă celebru al super-bogaților, unde un pahar costă 7,47 euro.

Pe listă se mai află Parisul, Berna, capitala Elveției, dar și Dublin, în Irlanda. Nicăieri pe lista celor mai scumpe orașe nu există un preț mediu al berii mai mic de 6,50 euro.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri