Selfie-urile realizate în locuri periculoase au cauzat de patru ori mai multe victime decât rechinii în ultimii 13 ani, iar autoritățile din mai multe state interzic aceste fotografii, tocmai pentru a salva vieți.

Un studiu publicat în Journal of Travel Medicine, citat de Euronews, arată că au fost raportate 379 de decese legate de selfie-uri în ultimii 13 ani. Printre aceștia, 140 de turiști și-au făcut tragic ultima fotografie.

Între timp, doar 90 de evenimente fatale în același interval de timp au implicat rechini, în principal neprovocați.

Chiar luna trecută, o gondolă s-a răsturnat în Veneția, Italia, când un grup de turiști a refuzat să nu mai facă selfie-uri și să se așeze. Chiar înainte de accident, gondolierul a rugat grupul să nu se miște în timp ce el încerca o manevră dificilă sub un pod foarte mic. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Dar cifrele arată că dorința de realizare a selfie-ului perfect pentru rețelele de socializare a condus turiștii într-un tărâm al riscurilor extreme, ducând la incidente tragice, inclusiv căderi fatale de pe stânci, accidente cu mașini și trenuri, întâlniri periculoase cu animale sălbatice și înecări neprevăzute.

Drept urmare, turiștii sunt acum loviți cu amenzi usturătoare și închisoare pentru angajarea în acțiunile periculoase, perturbatoare și distructive în tentativele lor de a face selfie-uri în condiții mult prea primejdioase.

În decembrie, o tânără de 24 de ani a fost ucisă în mod tragic în timp ce încerca să-și facă un selfie la marginea Fortului Prabalgad din India. Ea a căzut la 60 de metri într-un defileu.

În timpul Turului Franței din 2023, un spectator care încerca să facă un selfie cu cicliști care treceau a lovit ghidonul unui biciclist american, provocând o grămadă de 20 de cicliști în cea de-a 15-a etapă a cursei.

Orașul Portofino, din nordul Italiei, a interzis temporar selfie-urile în unele zone ale orașului anul trecut pentru a preveni supraaglomerarea pe străzile sale înguste. Interdicția a fost adoptată după ceea ce a fost descris drept „haos anarhic” cauzat de turiști care blocau traficul pentru a face fotografii.

Îți riști viața pentru fotografia perfectă

Din cele 379 de decese legate de selfie-uri la nivel mondial între 2008 și 2021, 37,2% au fost călători, spre deosebire de localnici. Căderile de la înălțime au reprezentat 49,9% din totalul deceselor, urmate de transporturi (28,4%) și înecările (15,3%).

Vârsta medie a victimelor selfie-urilor în această perioadă a fost de 24,4 ani.

Țările cu cel mai mare număr de decese în urma unor selfie-uri au inclus India (26,4 la sută), Statele Unite ale Americii (10,3 la sută) și Rusia (8,7 la sută).

Mai rău, potrivit unui studiu al Journal of Family Medicine and Primary Care, numărul deceselor legate de selfie-uri s-ar putea să fie subevaluat, deoarece, de obicei, tentativa de a face un selfie nu este raportată că fiind cauză a morții, ci o căzătură, atacul unor animale periculoase în preajma cărora turiștii încearcă să-și facă poze și așa mai departe.

Destinații în care selfie-urile au fost declarate o problemă de siguranță publică

Sunt multe destinații care au luat măsuri bizare împotriva turiștilor, dar cele împotriva selfie-urilor sunt din ce în ce mai des întâlnite.

Compania JR West Railway din Japonia a interzis selfie stick-urile pe platformele sale pentru a preveni electrocutările cauzate de cablurile aeriene și căderea pe șine de tren sau tramvai.

După o serie de accidente legate de selfie-uri în Mumbai, India, guvernul a instituit zone interzise pentru realizarea de selfie-uri în interiorul orașului, inclusiv unele plaje, locuri de festival și atracții turistice.

În Pamplona, Spania, realizarea de selfie-uri în timpul alergării anuale a taurilor este ilegală din cauza incidentelor anterioare.

În Statele Unite, New York a adoptat un proiect de lege care interzice selfie-urile cu pisici sălbatice, cu excepția cazului în care există o barieră fizică între persoană și animal, cum ar fi un gard. În mod similar, vizitatorii Lacului Tahoe au fost rugați să nu facă selfie-uri cu urșii, deoarece întoarcerea spatelui lângă un urs este un gest extrem de periculos.

În multe destinații din întreaga lumea au fost instalate semne de avertizare, în altele a restricționat accesul în zonele periculoase și au fost desfășurate campanii de conștientizare. Sunt destinații în care, pur și simplu, locatarii s-au săturat de turiștii care suprapopulează unele zone celebre.

Specialiștii recomandă atât o abordare prin care comportamentul turiștilor să fie unul mult mai responsabil atunci când își fac selfie-uri, dar mai importantă este implementarea unor măsuri mai eficiente și mai inovatoare pentru a aborda această problemă de siguranță a timpurilor noastre.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri