De ce se tem românii că ar putea să le strice vacanțele? 42,5% se tem de calamitățile naturale sau de vremea extremă. 32,6% se tem să nu se îmbolnăvească în timpul vacanței și compania de asigurări să nu le suporte cheltuielile, iar 32,3% indică teama ca bagajele să le fie pierdute, deteriorate sau furate, dacă zboară către altă țară.

Acestea sunt rezultatele unui studiu Revolut, efectuat pe 15.000 de respondenți din 15 țări, inclusiv 1.000 de români. Alte răspunsuri indicate de români ca posibile surse de a strica vacanța sunt legate de fraudele online: teama ca datele de pe card să ajungă în posesia unor răufăcători (28%) sau de scam-urile de călătorie bazate cu cazări fictive (25,5%). Cel mai puțin se tem de proasta dispoziție a partenerilor sau a însoțitorilor (4,2%).

Asigurarea de călătorie este un instrument prin care poți să fi despăgubit în cazul unor accidente sau situații neprevăzute din timpul vacanței. Acest tip de contract asigură atât urgențele medicale pe care le poți întâmpina în vacanță, cât și anularea zborului sau pierderea bagajului, în funcție de pachetul ales.

Unde și când te întâlnești cu românii în vacanță ... sau unde să nu mergi ca să îi poți evita

Cei mai mulți europeni, inclusiv românii, plănuiesc să plece în concediul de odihnă anual în iulie sau în august. 60% dintre români au indicat aceste luni ca fiind preferate pentru cea mai lungă vacanță de peste an - 23% în iulie și 37% în august.

Dacă ne uităm la repartiția pe vârste, luna iulie este preferată de românii cu vârste între 18-24 de ani (31,6%) și de cei din vestul țării (32,4%), în timp ce august este mai des menționată de cei cu vârste între 45-54 de ani (45,1%) și de cei din Centru (48,2%). Bucureștenii și ilfovenii au dat cele mai multe răspunsuri privind preferința pentru luna septembrie, ca fiind perioada aleasă pentru principala vacanță de peste an (16,5%). Cei care vor să evite aglomerația din timpul verii și aleg iunie ca lună de concediu sunt respondenții din categoria 25-34 de ani (10%).

Acum că știm când vor pleca în vacanță conaționalii noștri, întrebarea cheie este unde vor merge? Acasă sau în străinătate? Și ce destinații de vacanță vor fi printre preferințe în sezonul 2024? Majoritatea românilor își plănuiesc vacanțele în străinătate (50%), dar nu departe sunt cei care își planifică vacanțele în țară (38%). Doar 8% dintre români nu au în plan o vacanță anul acesta, iar 4% nu au luat încă o decizie. Cifrele interne ale Revolut, care este unul dintre conturile preferate ale românilor în vacanțe și călătorii, ne arată că, în 2023, din mai până în august, peste 600.000 de utilizatori români ai Revolut au plătit pentru servicii de turism în Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Germania.

roma italia

Sursă foto: Shutterstock

Destinații de top în 2024

În Revolut Travel Report, majoritatea românilor iau în calcul să petreacă vacanța de vară în Grecia (11% din răspunsuri), Italia (8%), Turcia (5%) și Spania (4%). În afara Europei, Egiptul este destinația preferată (1%). Concurența pentru portofelul turiștilor români este acerbă, după cum se vede.

Dacă ne uităm la preferințele după genuri și vârste, româncele preferă mai degrabă vacanțele în străinătate (53%), iar bărbații optează mai degrabă pentru concedii în țară (40,3%). GenZ (61,4%) și milenialii (58,6%) sunt fani ai vacanțelor în Europa, iar Generația X se orientează mai ales spre vacanțele pe plan local (45,3%). Românii din vestul țării (60,8%) sunt fani ai vacanțelor în Europa, cei din Muntenia încurajează turismul local (46,8%), iar bucureștenii au cel mai mare procent de răspunsuri în favoarea țărilor din afara Europei (4,9%).

Dacă ne uităm la top 3 destinații de vacanță după principalele categorii de vârste, segmentul 18-24 de ani optează pentru Italia (12,9%), Turcia (11,9%) și Bulgaria (6,9%). Segmentul 25-34 de ani preferă Grecia (13,1%), Italia (9,9%) și Austria (7,3%). Cei din categoria 35-44 de ani aleg Grecia (13,2%), Italia (8,5%) și Turcia (5,2%), la fel ca următorul segment, 45-54 de ani, cu Grecia (14,8%), Italia (7,4%) și Turcia (6,2%). Categoria 55-64 de ani a menționat cel mai des Grecia (8,7%), Italia (5%) și Marea Britanie (4,3%). Aceeași categorie de vârstă ia în calcul și destinații mai exotice precum Egipt (1,2%) sau Tunisia (1,2%).

Grecia este de departe preferata românilor din vestul țării (24,3%), Italia a celor din sud-estul țării (11%), dar și Marea Britanie (4,8%), iar Turcia a celor din Muntenia (7,1%). Cei din Muntenia au cele mai multe răspunsuri în favoarea Bulgariei (6,4%), iar bucureștenii au cele mai numeroase mențiuni ale Spaniei (7,8%) ca destinație de vacanță.

Grecia

Sursă foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri