Titlurile ipotecare vor atrage noi investitori la Bursa.
Investitorii de pe piata de capital romaneasca vor avea, peste aproximativ un an, o noua alternativa de plasament, si anume titlurile ipotecare. Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, proiectul legislativ privind obligatiunile ipotecare, inclus intr-un pachet de legi, alaturi de alte trei proiecte: un proiect de lege care modifica si completeaza actul normativ in vigoare privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare (Legea 190/ 1999), proiectul legislativ privind bancile de credit ipotecar si proiectul de lege privind securitizarea creantelor.

Pe langa dinamizarea pietei bursiere, titlurile ipotecare vor constitui si un instrument necesar de refinantare, aflat la dispozitia creditorilor ipotecari.
Era necesara modificarea legii 190, deoarece aceasta cuprinde atat aspectul legat de credite, cat si cel de finantare a creditelor si se impunea separarea celor doua aspecte, declara unul dintre specialistii care a lucrat la realizarea pachetului legislativ, Carmen Retegan, director general la Domenia Credit.

In ceea ce priveste proiectele de lege privind obligatiunile ipotecare si securitizarii creantelor, Retegan afirma ca aceste acte normative vor stabili exact modalitatile de finantare a creditelor ipotecare. Acestea au o formulare mai generala tocmai pentru a se putea acoperi aspectul finantarii oricaror creante.

Legea bancilor ipotecare constituie o noutate in peisajul legislativ romanesc. Specialistii spun ca o astfel de lege exista in Statele Unite si Europa. In Romania, o varianta a acestui tip de act normativ este legea privind societatile de credit ipotecar, care insa este incompleta. Proiectul legislativ propus in acest sens aduce nou termenul de banca si cuprinde prevederi privind supravegherea institutiilor care acorda acest tip de credite, afirma Carmen Retegan. De asemenea, creeaza cadrul legal pentru mecanismul de refinantare a operatiunilor de creditare ipotecara, dar si a operatiunilor comerciale in general.

Bancile de credit ipotecar vor putea actiona atat pe piata primara a creditului ipotecar, ca imprumutator, cat si pe cea secundara, in calitate de emitent de obligatiuni ipotecare, activitate la care nu au acces societatile de credit ipotecar existente in prezent.

Specializarea bancilor introdusa de pachetul legislativ va da posibilitatea acestor institutii sa aiba un mare grad de adaptabilitate la schimbarile pietei, urmand sa joace un rol important la crearea pietei secundare a obligatiunilor ipotecare.

Proiectul de lege privind securitizarea creantelor introduce principiul utilizarii creantelor in scopul mobilizarii de resurse financiare de la public. Cele patru proiecte constituie legislatia primara ce va reglementa piata ipotecara, urmand ca, in maximum un an de la publicarea lor in Monitorul Oficial, sa fie emisa legislatia secundara care va reglementa in detaliu prevederile legale promovate.

Retegan spune ca, in prezent, comisia care supravegheaza piata de capital (CNVM) si Banca Nationala lucreaza la normele de aplicare, beneficiind de consultanta din partea Bancii Mondiale (BM), pachetul legislativ facand parte din obiectivele stabilite in cadrul programului PAL II, convenit cu BM. Specialistul adauga ca pachetul de legi a fost inaintat Parlamentului, insa va fi supus dezbaterii dupa vacanta parlamentara, in toamna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri