Prima vacanta in Provence ramane in memoria tuturor ca un moment magic. Chiparosii umbresc soselele, pe alocuri presarate cu tufe inflorite de leandru, iar campiile sunt acoperite cu lavanda ori floarea soarelui. Simti mirosul de cimbru salbatic, vezi peste tot casute idilice cu acoperisuri rosii si este atat de liniste, ca poti sa auzi cantecele greierilor. Deasupra ta, cerul are culoarea azurului, dupa trecerea faimosului mistral, vantul rece care vine din Valea Rinului. In nici o alta regiune din Franta nu te vei simti ca in Provence, unde timpul parca a stat in loc: poti admira si azi aceleasi peisaje care i-au inspirat pe pictorii post-impresionisti.

Cum decurge o zi in Provence? Aici, nici a visa cu ochii deschisi, nici a irosi timpul nu sunt considerate defecte, ci un mod de petrecere a unei zile placute de vacanta, din care mai fac parte un mic dejun servit intr-una din incantatoarele cafenele, o plimbare pe stradutele pietruite si un pranz de trei ore, urmat de un pui de somn la umbra unui maslin batran. Desigur, nu am uitat bautura traditionala pastis, facuta din anason, si jocul de bile pe pamant numit ptanque. In Provence se gasesc cel mai bun ulei de masline, cea mai buna carne de iepure, dar si cele mai ieftine case de vacanta, cu piscina si podgorie. De cand a sosit la St. Rmy printesa Caroline de Monaco, Provence a devenit noua Coasta de Azur. Ce puteti vedea in zona? De la Pont du Gard (unde se afla un faimos apeduct roman, inalt de 47 metri si lung de 270 metri, parte dintr-un sistem de aproape 45 kilometri, prin care ora-sul Nimes era alimentat cu apa) la Arles si Nimes se gasesc cateva din cele mai vechi si bine conservate ruine romane. Mai puteti vedea abatiile de la Senanque si Montmajour, castelele feudale de la Tarascon si Beaucaire, palatul papal de la Avignon. si in tot tinutul, podgorii intinse si orasele fermecatoare.
Inca din Evul Mediu, La route de la lavande (Drumul lavandei) aducea bani frumosi si miresme incantatoare acestei zone, conectand 2.000 de cultivatori din Drome, platoul Vaucluse si Alpii din Provence. Cele mai frumoase campuri sunt langa Mont Ventoux, Forcalquier si Valensole. Firme celebre, precum Body Shop, Occitaine si Dior, cumpara direct de aici lavanda pentru produsele lor. Principalele orase din Provence (regiunea din sudul Frantei) sunt Lyon, Saint Etienne, Grenoble, Aix en Provence, Marsilia, Avignon, Nimes, Montpellier, Toulouse. Unul din cele mai fermecatoare orasele din Provence este micul port Cassis, unde podgoriile se invecineaza cu dealurile calcaroase aflate deasupra golfurilor stancoase. La fel de atragator este Jura, cu grandiosul Chateau Chalon.

Daca nu va plac vinurile ros din Provence, mergeti mai sus, spre Bordeaux, Burgundia ori Valea Loirei. Este adevarat ca prestigiul podgoriilor de la Medoc si Graves contribuie la imaginea regiunii Bordeaux, insa farmecul zonei nu sta in orasele precum Margaux ori Pessac, ci in castelele si conacele amplasate ca intr-un cuib in mijlocul podgoriilor, majoritatea construite in secolele XVII-XIX. Insa oraselul Saint-Emilion, situat pe malul raului Dordogne, figureaza pe lista de situri istorice protejate a UNESCO si trebuie neaparat vizitat.

Acelasi lucru este valabil si pentru Valea Loirei: in timp ce o plimbare pe strazile inguste din Vouvray este obligatorie, atractiile principale ale regiunii sunt in afara oraselor. Este de neconceput sa ajungeti pe Valea Loirei si sa nu faceti un tur al castelelor, de asemenea pe lista UNESCO: cele mai vizitate sunt Chambord, Blois, Chenonceau si Azay-le-Rideau, pentru ca evoca gloria de altadata a zonei. Cel mai frumos oras este Sancerre, unde puteti sa va plimbati prin centrul vechi si apoi sa degustati vinurile Chavignol, impreuna cu faimoasa branza de capra. O alta regiune celebra pentru vinurile ei, insa mai putin renumita pentru orase sau monumente este Burgundia. Desi preocupati de dezvoltarea podgoriilor, localnicii au cam neglijat cladirile istorice, dar exista cateva localitati extrem de dragute. Printre ele se numara Volnay (una din cele mai vechi asezari din regiune), Aloxe-Corton (ale carei case sunt celebre pentru acoperisurile uriase cu tigle colorate), Vezelay (aflat in drumul pelerinilor spre Santiago de Compostella) sau Yonne (o oaza de liniste, inconjurata de dealuri cu vita-de-vie).

Ofertele agentiilor

CMB Travel Marsilia 482 euro/pers./5 zile. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Marsilia (via Paris), patru nopti cazare cu mic dejun la hotel Mascotte***. Nu sunt incluse taxele de aeroport (99 euro).

www.lyon-france.com 340 euro/2 pers./3 zile. Tariful este valabil pentru week-end si include doua nopti cazare la hotel de trei stele cu mic dejun, un pranz intr-un restaurant traditional, Lyon city card si un cadou de la chocolateria Voisin. Bilet de avion Bucuresti-Lyon: de la 70 la 250 euro cu Blue Air.

www.ot-avignon.fr 37 euro/pers./tur de oras, vizita la Palatul Papal, croaziera pe Ron si pranz traditional; cazare 70-100 euro/camera/zi la hotel Bristol***. Bilet de avion Bucuresti-Lyon: de la 70 la 250 euro cu Blue Air. Bilet de tren dus-intors Lyon-Avignon: 39 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri