Comentarii pe articolul Greselile raportului Moody's despre Europa de Est


Come on, Tony, get real !! Look at the basics!

Mike B la 18 Februarie 2009, ora 02:19
Draga Tony, Iata ca mi-ai facut placerea sa publici ceva care pot sa comentez transant!
Russia si Kazahstanul, bune sau rele si oriunde s-ar afla ele, dispun de resurse care sint limitate pe plan mondial, sint foarte cautate pe pietele internationale.
Aceste doua tari pot sa spere ca orice dezechilibru de balanta externa, (care determina pretul monedei lor nationale, rata inflatiei etc.) poate fi redresat prin cresterea exporturilor.
Ar fi interesant daca am putea stii si noi, care este adevaratul "edge" al tarilor Est Europene pe care le-ai amintit? Care este "competitive advantage-ul" lor?
Lasind la o parte toate "chestiile dragute" pe care amindoi le-am asimilat in MBA-urile noastre Nord Americane, si daca folosim putin "common sense" de genul "Macroeconomics Economics 101" unde am investi mai degraba: in petrolul rusesc sau in companiile romanesti sau poloneze? Tu unde ti-ai pune banii de pensie?
Looking for the next one!
Tony A Romani la 18 Februarie 2009, ora 16:28
Mike,
Cu siguranta ai un punct de vedere. Dar da-mi voie sa incep printr-o intrebare retorica: Care sunt resursele naturale a celei de a doua puteri economice a lumii - Japonia? What is the real edge they have? I am sure you get my point.
Ca sa iti dau un raspuns transant si aici probabil ca vedem lucrurile diferit: daca singurele optiuni pe planeta ar fi petrolul rusesc (controlat de Kremlin) si companiile romanesti atunci as pune in companiile romanesti nu numai banii mei de pensie si banii de college ai fiului meu si banii lui de nunta. Cel putin in Romania ai libertatea sa spui ca Nastase e corupt, ca Basescu e un populist de prost gust si Iliescu a condus o lovitura de stat. Try that in Russia.
Avantajul Poloniei si al Romaniei este ca au economii de piata (ineficiente si necompetitive, dar de piata) si nu te opreste nimeni si nimic sa iti rupi gatul incercand afacerea pe care ai visat-o din copilarie. Sunt un idealist e adevarat, but I'd rather die trying in a free country, than try dying in a dictatorship.
Revenind la lucruri mai lumesti, avantajul tarilor est europene in comparatie cu cele din vest e oferit de faptul ca cele din est au economii mai flexibile, costuri de munca mult mai mici si taxe de regula mai scazute.
S-ar putea sa gresesc, dar asta vad eu. Oricum Mike, iti multumesc pentru atentia acordata si pentru ca citesti in continuare articolele publicate aici. Comentariile pro sau contra sunt intotdeauna binevenite.
Mike B la 19 Februarie 2009, ora 01:35
Tony,
Am sa-ti raspund la punctele tale:
1) Japonia are anumite "competitive advantage" in manufacturing, in "customizing" produse electronice etc. Daca nu ar avea, nu am prefera masinile japoneze celor americane in America de Nord ! Got my point?
2) Este adevarat ca in Romania poti sa spui multe (...dar nu te asculta nimeni !) despre D-ni Basescu si Nastase, dar aici este vorba nu despre ce simtim noi, ci despre care este reactia investisorilor. Dovada sentimentelor investisorilor este in fluxul monetare care au parasit Europa de Est.
3) Despre avantajele tarilor din Europa de Est: au ceva costuri mai scazute, dar hai sa aplicam o logica simpla si anume, "Daca romanii si societatea romaneasca s-ar comporta si proceda exact ca vesticii, ar avea bunastarea din vest. Este adevarat si reversul, adica, daca vesticii ar proceda ca noi.... ar trai ca noi"
On a final note..... imi plac articolele tale, le gasesc bine documentate si gindite.
Way to go!
Tony A. Romani la 19 Februarie 2009, ora 02:37
Mike,
Intamplator m-am impiedicat de acest articol pe ft.com. Cred ca poate raspunde in mod direct la opiniile noastre despre Rusia si viitorul acelei tari minunate: http://www.ft.com/cms/s/0/4987b5e4-fd2b-11dd-a103-000077b07658.html
Fawzy Camelia la 20 Februarie 2009, ora 05:21
Hi Tony & Mike,

Un exchange interesant la care nu ma pot abtine sa nu adaug my 2cents desi trebuie sa recunosc de la inceput ca sunt de accord cu Tony in ciuda MBA-ului meu Nord American!

Parerea mea de 1 cent este ca fluxurile monetare au parasit Europa de Est de cate ori a fost nevoie de lichidate in pietele din West si asta se poate vedea simplu comparand evolutia US Stock market cu cea a BVB in ultimul an cel putin.

Parerea mea pt. al 2lea cent e ca pretentia de a avea o societate Romaneasca similara cu cea din vest dupa 50 de ani de communism si 20 de ani de tranzitie din system centralizat in system free market e nerealista intru-cat nu ia in considerare aspecte culturale, socio-psihologice, geo-politice, istorice care determina evolutia fiecarei tari/societati.

In final, cred ca e timpul sa ne uitam putin si la ce are bun de oferit Romania si sa vedem ca in ultimi ani tara asta a produs sute de software developers care lucreaza pt. cele mai mari companii internationale si deasemea PR&Marketing specialisti care castiga an de an cele mai importante premii in domeniu. Cred ca putem spune ca si Romania isi construieste un competitive advantage si partea incurajatoare este ca se bazeaza pe creativitate si inteligenta! Totul e sa reuseasca Guvernele viitoare sa investeasca in Educatie!!!! si sa mentina acest trend!

Mult success si toate cele bune,
Camelia
Vl Radu la 20 Februarie 2009, ora 09:24
Ma scuzati ca ma bag in seama,dar in privinta Rusiei ii dau totala drepate lui Tony.Si voi sintetiza asta intr-o singura fraza.
Rusia a fost,este si va ramane un colos cu picioare de lut.Totul pleaca de la mentalitatea conducatorilor pe care aceasta natie i-a avut,ii au si ii vor avea(90 % din ei paranoici cu acte in regula) si anume aceea ca ei trebuie tinuti cu capul in jos si ca singurul lor drept este acela sa vb .cand li se da voie.Nu altfel.La asta se adauga si o forma de sclavie si anume:
de-a lungul istoriei conducatorii rusi si-au folosit puterea nu pt a aduce un plus de prosperitate rusilor,dar numai si numai cum le-a dictat proriul interes politic sau financiar.S-au folosit cu nonsalanta de asta.Si asta indiferent de regimul politic.D-aia au si pierdut si vor pierde teren in fata vestului.
Cat despre bogatii,da au intr-o veselie(resurse naturale).Si?E useless(nefolosior)pt .ca se stie ca intr-o tara in care un mic procent detine totul si restul trag matza de coada,nu poate exista progres cu adevarat,ci doar stagnare sau o foma de progres,dar numai prin adulatie(desi eu nu as numi-o progres,pt ca se face cu japca).
Cat priveste relatiile rusilor cu vestul,forget it.Cand vor dori sa se joace la robinete o vor face.Aici tre sa intervina bunul simt al Europei unite si civilizate si sa bage mare ,sa investeasca masiv in cercetarea de surse alternative de energie si noi tehnologii.Asta e adevarul,din pacate!
Mike B la 20 Februarie 2009, ora 22:54
Camelia, Tony, Radu,
Este reconfortant sa vezi ca mai sint tineri care sint increzatori in viitorul Romaniei. Sper sa nu fim numai noi, cei plecati, ci si cei care sint acolo.
Ma amuza posibila perceptie pe care am creat-o referitor la o anumita "afinitate" cu Russia. Acuma 20 de ani nu am stiut cum sa fug mai departe de "umbra marelui frate de la rasarit" care isi punea amprenta pe toata zona!

Personal, si eu sint foarte sceptic de viitorul Rusiei, pe termen mediu si lung. Bineinteles, daca nu se vor schimba.
Un alt imperiu otaman al secolului 21!

But anyways, if we look objectively, they still have all the resources, which allows them to balance their economy while we are lacking so many things.

Sincer ce cred ca trebuie "decision maker"-ilor din Romania este un major exercitiu de introspectie care sa clarifice "What business are we in?", "What are we good at?", "What do we stand for?" etc.
Ca acea chinuitoare intrebare de la HBS: "OK, What business are we in?"

Daca nu stii de unde vii este greu sa stii unde mergi.

Pe o nota finala, multumesc Tony, editorialele tale sint foarte bune si multumesc si lui Cami si Radu pentru ca si-au spus parerea.

  Inapoi la articolul Greselile raportului Moody's despre Europa de Est

Setari Cookie-uri