Comentarii pe articolul Basescu: Romania a facut tot ce a trebuit in 2010. Comentati aici


ROMANIA SE SCUFUNDA

Dragan Constantin la 19 Noiembrie 2010, ora 14:10
Recent a aparut o carte, "CRIZA - ROMANIA LA RASPANTIE", in Editura Universitara,care sintetizeaza criza in multilateralitatea ei si as vrea sa va mentionez ca,asa cum se arata in ultimul sau capitol,"Romania se scufunda",pentru ca criza continua,se adanceste,acroseaza noi segmente ale economiei si societatii.Si argumentele deja se confirma.

De la reduceri de personal in aparatul de stat, pana la amputarea salariilor si pensiilor sau la reducerea,pana la taiere a subventiilor si cheltuielilor toata lumea pare sa aiba un singur scop: sa usureze povara datoriilor care greveaza bugetele nationale. Dar caile, formele si metodele sunt foarte diferite, si nu stiu cum se face ca nu putini guvernanti au alte puncte de vedere care contrazic total cele mai avansate concepte stiintifice dar si cele mai elementare reguli,de maniera ca lumea ar fi inceput cu ei si trebuie sa fie numai in slujba lor.
Numai ca istoria dezvoltarii societatii omenesti ne spune cu totul altceva.

Primul lucru pe care as vrea sa nu-l uitam este ca dintotdeauna lumea a fost preocupata de starea de echilibru dintre reasurse si nevoi,dintre cat vrei si cat poti,dintre putinta si aspiratie. . Astazi se stie cu certutudine ca cumpatarea s-a nscut odat cu economia de subsisten a comunei primitive, desenele din peterile rupestre nefiind altceva dect forme incipiente ale socotelilor: cte animale au fost vnate i mncate, cte piei s-au jupuit i cte haine au rezultat, etc. Asa ca nu trebuie sa surprida pe nimeni ca inca din anul 55 inainte de Cristos,marele ganditor Cicero a emis teze despre necesitatea asigurarii si mentinerii echilibrului bugetar,una dintre ele ramanand celebra prin actualitatea ei.Iata ce spune Cicero:

Bugetul trebuie echilibrat, trebuie reaprovizionat tezaurul, trebuie sa cresteti veniturile si sa reduce datoriile si cheltuielile, aroganta functionarilor publici trebuie moderata si controlata- spunea Cicero ; ajutorul dat altor tari trebuie eliminat pentru ca altfel raman datori pana vor da faliment. Oamenii trebuie sa nvete sa munceasca din nou,sa munceasca orice si din greu in loc sa traiasca pe spinarea statului.Acestea sunt secretele eliberarii din criza!

Americanul ,Paul A. Samuelson ,laureat al premiului
Nobel pentru economie din anul 1996 , a investigat pe modele macroeconomice multiple, cauzele crizelor si mai ales cautarea solutiilor anticriza si a ajuns la o concluzie naucitoare:
Ceea ce stim despre criza financiara globala
este .......ca nu stim aproape nimic.

La fel de celebru ramane si punctul de vedere al laureatului premiului Nobel pentru economie din 2008 , americanul Paul Krugman ,pe care echilibrarea financiara ca baza a dezvoltarii unei economii echilibrate l-a preocupat permanent:

Austeritatea bugetara va deveni obligatorie dupa ce economia intra serios intr-o perioada de crestere

Acum si mai tarziu. Acesta este titlul celui mai recent articol publicat de reputatul economist in cotidianul The Neww York Times din 20 iunie a.c.Propunerile lui Krugman sunt simple: Cheltuiti acum,cat economia ramane inca in plina depresiune ; economisiti mai tarziu , odata ce si-a revenitMotivul? In lipsa stimulului venit de la stat menit sa incurajeze crearea de noi locuri de munca,somajul va ajunge cronic cei care nu si-au gasit ani de zile de lucru vor inceta sa mai caute si vor deveni pauperi,deci incapabili sa genereze consum. In lipsa unui consum intern sanatos de bunuri si servicii nici o economie nu poate creste ( se intra in aceeasi capcana din care Japonia nu pare capabila sa mai iasa de doua decenii). Austeritatea bugetara va deveni obligatorie dupa ce economia intra serios intr-o perioada de crestere.
De unde stie Krugman ca in SUA , cel putin , nu a venit vremea pentru austeritate? . Pentru ca , desi s-au aruncat miliarde de dolari pe stimulente,inflatia nu doar ca nu creste , ci pare sa scada , ceea ce inseamna ca pe piata americana comerciantii nu mai pot vinde decat daca scad preturile,pe povara puterii de cumparare diminuata a populatiei.

Academicianul Emilian Dobrescu largeste studiul evolutiei actuale a economiei romanesti si,din numeroasele sale constatari, as alege aici una:
Dupa ce ca nu sunt resurse suficiente pentru investiti un mamagement financiar defectuos se manifesta tot mai frecvent

Nu pot sa trec totusi,asa usor peste ultima sa lucrare Macromodel Simulation for the Romanian Economy(Simularile macromodel pentru economia romaneasca), editata de SSRN Social Science Research Networkin 04 iunie 2010 (http://ssm.com/abstract=1620521), care este de fapt actualizarea altei lucrari pe aceeasi tema publicata in urma cu doi ani, analizeaza si proiecteaza evolutia societatii romanesti pe termen mediu,de fapt pentru intervalul 2006-2015, si ajunge la multe concluzii care ar trebui sa ne puna pe ganduri:

(a) Suportul iesirii din criza il constituie dezvoltarea sectoarelor bazate pe productie,investitii productive si rezidentiale ,numai ca ponderea acestora in valoarea adaugata este mica(23% in 2008) si nu manifesta nici cea mai sensibila tendinta de crestere.;

(b) Majoritatea actorilor implicati in sectorul productiei si constructiilor nu sunt in masura sa procedeze functional decat numai la scara mica ; nu sunt resurse suficiente pentru investitii,un management financiar defectuos se manifesta tot mai frecvent.Pe deasupra,potrivit unor analize microeconomice,chiar si pentru proiecte simple,cu finantare garantata,permisele impuse prin lege si aprobari iau mai mult de doua treimi din ciclul de investitii.


(c) Cu toate ca s-au infiintat numeroase agentii si organisme specializate pe absortia fondurilor europene, unde lucreaza zeci de mii de functionari guvernamentali sau administrativi, Romania nu a dovedit capacitatea necesara pentru a beneficia nici de a zecea parte din cota repartizata de U.E. cu acest scop;

(d) Sistemul de fiscalitate este total rasturnat,ceva cum nu mai este in alta parte, astfel ca nimeni nu-l intelege, nimeni nu-l respecta , iar investitorii sraini ocolesc tara noastra;in nici o alta tara europeana evaziunea fiscala si economia subterana nu ating cotele exorbitante intalnite la noi;

(e) Problema cheltuielilor publice curente devine tot mai presanta.Ele sunt prea mari pentru potentialul economic al tarii si,mai grav,sunt dominate de cheltuielile curente si salariale in detrimentul investitiilor de capital,iar masurile luate de guvern incepand cu 1 iulie 2010 nu au nici o sansa pentru a ameliora acest raport.


Exista si numeroase manifestari ale lipsei de expertiza financiara a capitalistilor si administratorilor autohtoni care consuma amortizarile de imobilizari din lipsa capitalului(uneori la un nivel dorit mai mare decat potentialul afacerii),sau care ingroapa dividentele in investitii neproductive, ori nu stiu sa armonizeze miscarea stocurilor cu evolutia preturilor. Multi analizeaza corelatia cost-productie-beneficii postfactum,cand nu se mai poate interveni decat indirect si o fac prin manevrarea pretului de vanzare ,desi acesta poate rupe echilibrul cerere-oferta iar el ramane cu stocurile pana coboara pretul sub cost. Si asa incepe decapitalizarea firmei.

Pentru a iesi sanatos din criza ar trebui stimulata si dezvoltata economia,care aduce elemente de plus-valoare si implicit venituri suplimentare la buget....dar noi nu mai avem economie! O simulare a evolutiei unor indicatori fundamentali in intervalul 2009-2014 nu este deloc incurajatoare pe situatia si masurile actuale :indicele preturilor de consum va creste cu 6 - 8 % inca din 2010 ,numarul personalului angajat in economia privata va scadea,dar-dupa o simbolica scadere - va creste cel din administratie , agricultura nu se va urni din loc dar va creste datoria externa si deficitul bugetar..... Si noi tot speram sa iesim din criza !
19.11.10 Clubul Oamenilor de Stiinta
Dutescu Gheorghe la 19 Noiembrie 2010, ora 23:27
Cine sa simuleze ?
Boc ?
Udrea ?
Berceanu ?
Si altii ca ei , din anii trecuti ?
Prostia si indolenta se platesc scump !
la 20 Noiembrie 2010, ora 04:57
AIUREA!,BATETI CAMPII CU PROSTII SI V-A IMBUIBATI CLIENTELA DE PARTID.....ROMANIA SE SCUFUNDA!!!
la 21 Noiembrie 2010, ora 12:55
D-le Dragan.
Romania nu duce lipsa de solutii, ci de personal dispus sa munceasca pentru punerea in opera a hotararilor guvernamentale. Eu am senzatia ca functionarii din ministere si agentii guvernamentale sunt numai teoretic apolitice. In fapt eu constat ca patinajul masurilor guvernamentale, se datoreaza ramasitelor birocratiei instruita pe timpuri la Stefan Gheorghiu, sau urmasilor acestora care ca pe timpul raportarilor false din economie, isi contiua obiceiurile, fara sa le pese de consecinte, se continua in spirit si actiune.
Eu nu vad inca cu cine se pot aplica cele prezentate de D-ta in Romania, dar as putea spune fara cine:
1. Fara absolventii de la Stefan Gheorghiu.Ei au fost pastrati in structurile de lucru din ministere ca :"oameni cu experienta si competenta" , imbracati in haina de functionar public, folosita ca o platosa sub care se ascund jocurile murdare. Prin ei grupurile de interese, au facut privatizari cel putin discutabile, daca nu frauduloase si .legi dedicate. (vezi Patriciu si altii ca el.....); Acestora Iliescu le-a dedicat un Decret-Lege, prin care au dat diferenta la facultatile de drept, numai sa nu-l judece. Ei au invadat apoi magistratura si vedem ce se intampla acum.
2. Fara fii si nepotii de cominternisti si cominformisti, mercenari ai Moscovei, care prin traditie sunt tradatori ai intereselor Romaniei. Inca din 1921, PCR avea in program, lupta pentru realizarea UNIUNII SOCIALISTE BALCANICE, in care intra: Basarabia, Moldova, Muntenia, Oltenia, Banatul, Yugoslavia, Bulgaria si Grecia. Transilvania era harazita ungurilor, Asta pentru ca Lenin si Stalin nu participasera la tratatul de la Trianon, URSS neavand recunoastere juridica internationala. Stalin promisese lui Bela Kuhn, Transilvania, asta a motivat ulteror alungarea lui de trupele romane.
Cominternistii si cominformistii membri PCR, erau arestati pentru ca subminau ROMANIA INTREGITA si nu pentru propaganda marxista. .
In ultimii 20 de ani, fii si nepotii cominternistilor si acolitii lor, au despuiat Romania si au adus-o in sapa de lemn, incat nu mai este capabila sa-si plateasca nici pensionarii.
EU cred ca ei sunt responsabilii pentru atmosfera politica actuala. Eu nu pot sa nu remarc faptul ca "cozi de topor" ale mercenarilor fiilor si nepotilor de cominternisti, care in dec. 1989, in frunte cu Iliescu, au imbracat "haina de om de bine", au mituit taranii cu suprafete simbolice de pamant, pentru votul din Duminica orbului", au folosit contra intelectualitatii democratice, minerii precum Hitler, "camasile negre" contra evreilor, dupa ce au acuzat ca manifestantii din Piata Universitatii, drept "golani" si "legionari" . Numai asa multi romani ajung victimele jalnice ale manipularilor proferate de televiziunile "mogulilor" ei insasi acoliti ai lui Iliescu, sluga credincioasa a cominternului si cominformului modern condus tot de la Moscova, au creeat actuala atmosfera in politica romaneasca.
Actuala "opozitie" joaca la "off site" neparticipand la consultari cu Presedintele.
Eu inteleg si altceva. Actuala "opozitie" s-a degradat asa de mult, incat "a dat in mintea copiilor", promovand URA PERSONALA, precum alta data ura de clasa.
Iata unde poate duce URA ! Nu cred ca exista un sentiment mai josnic, decat URA.
Chiar oare sunt asa de multi romani care sunt dispusi sa voteze pe baza de URA ? Nu pot crede asta. Natia romana a supravetuit nu prin URA ! Ci prin daruire, dragoste, lupta cinstita si munca.
In zadar se zbat ei si le-asuda,
Fruntea lor cea galbena ca ceara,
In zadar, de-acuma orice truda.
Sa-l lase pe Basescu sa conduca tara !

  Inapoi la articolul Basescu: Romania a facut tot ce a trebuit in 2010. Comentati aici

Setari Cookie-uri