Comentarii pe articolul O noua acuzatie de manipulare a bursei


Esenta esentei

Horatiu la 12 Ianuarie 2011, ora 13:30
De fapt, ce e MANIPULAREA?
Noi cand mergem la piata (bursa e tot o piata !), nu incercam sa-l manipulam pe vanzator ca sa vanda mai ieftin?
El - vanzatorul - nu incearca sa ne "manipuleze", ca sa-si vanda marfa mai scump?
Cred ca totul se rezuma la cine e fraierul, si cine e "contrapartea" - smecherul, de conjunctura.
Nici vanzatorului, nici cumparatorului, nu le pune nimeni pistolul la tampla, sa vanda sau cumpere intr-un anumit moment, decizia apartine fiecaruia !
Musan Antal la 13 Ianuarie 2011, ora 16:02
Manipularea este ca putea sa cumpere cinstit prin Bursa facand o oferta si nu prin "usa din dos".
Adica altcineva care poate ar fi vrut sa cumpere la acelasi pret nu putea.
E ca si cand tu ai merge la un magazin si pretul afisat la paine e de 2 lei iar cineva cumpara de la acelasi magazin aceeasi paine cu 0.1RON.
Ti s-ar parea corect?

Estenta problemei e ca s-a facut o tranzactie "pe la spate"
Horatiu la 14 Ianuarie 2011, ora 10:07
E clar, nu contest, ca a fost o magarie, probabil ilegalitate, dar totusi, eu prin MANIPULARE inteleg cu totul altceva. Acuzatia de MANIPULARE, in cazul asta, cred ca va cadea usor.
Uzbek la 14 Ianuarie 2011, ora 15:46
Manipularea pietei, asa cum e ea definita de literatura financiara (nu de cnvm, care conteaza din ce in ce mai putin, ca vad ca diicot-ul le face treaba), presupune intentia de a pacali piata, prin umflarea artificiala a volumului sau prin inducerea unui pret fortat. Sau prin lansarea unor informatii false sau care induc in eroare. Aici, oamenii astia doi au vrut doar sa faca tranzactia, nu cred ca au vrut sa pacaleasca piata titlurilor ACIS (care e ca inexistenta). Dar... faptul ca au folosit usa din dos intr-adevar nu prea e ok.

Mult mai interesante sunt alte cazuri. De exemplu, cand se duce artificial cursul pe piata regular in zona care sa permita (cu acel +/-15%) efectuarea unei tranzactii deal la pretul ante-stabilit. Dar astea sunt deja fineturi :) Cand o sa vad o ancheta cu treaba asta din partea cnvm atunci voi zice "chapeau bas", pana atunci raman zeflemitor si sceptic.

  Inapoi la articolul O noua acuzatie de manipulare a bursei

Setari Cookie-uri