Comentarii pe articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite


BNR trezeste-te

Gabriel Ghita la 9 Iulie 2008, ora 16:34
BNR trezeste-te
Interesante comentarii. Ideea de baza e ca BNR bate campii. BNR crede ca prin aceste masuri vor scadea preturile la proprietatile imobiliare? Aberant, nu or sa scada, ptr. ca nici un dezvoltator nu va dori sa piarda bani asa ca va ingheta proiectele pana va reusi sa vanda in profit ceea ce a construit. P&L-ul este deja aprobat ptr. acesti dezvoltatori, deci vor face tot ce este posibil ptr a ramane in buget. Particularii nu vor scadea nici ei preturile. De ce? Ptr. ca si ei la randul lor doresc sa faca profit nu sa iasa in pierdere, si veti constata ca tot statul este acela care incurajeaza cresterea preturilor ptr. apartamente. De ce? Simplu, eu sa zicem, acum 3 ani am cumparat o garsoniera, intre timp familia se inmulteste asa ca, trebuie sa vand garsoniera si sa-mi iau un apartament. Daca il vand la acelasi pret la care la cumparat ies in pierdere ptr. ca va trebui sa platesc tot felul de taxe si impozite la stat, ptr. ca statul vede in acesta tranzactie o tranzactie comerciala. Faptul ca eu reinvestesc acesti bani, inclusiv "asa zisul" profit, intr-o alta proprietate imobiliara nu conteaza in fata statului, ptr. ca la noi impozitul pe venitul global este o mare aberatie si nu are nicio legatura cu ceea ce se intampla in celelalte state democratice. Deci va trebui sa vand la un pret mai mare tocmai ptr. a ajunge sa nu vand in pierdere, dar in toti acesti trei ani preturile au crescut conform acestui principiu cat si ptr. ca preturile au explodat pe fondul lacomiei, atat a dezvoltatorilor cat mai ales al agentilor imobiliari care au fortat preturile ptr. a obtine profituri cat mai mari, iar bancherii au vazut si ei o mare oportunitate si au introdus tot felul de comisioane si taxe aberante.
Acum BNR loveste in populatie, pe cand statul ar trebui sa loveasca in speculantii de pe piata imobiliara, si ar trebui sa inceapa cu agentiile imobiliare, sa continue cu bancherii si sa incheie cu dezvoltatorii imobiliari. Crede cineva ca toti speculantii care au cumparat proprietati imobiliare in urma cu 3-4 ani in ideea ca se vor imbogatii de pe urma revanzarii, vor lasa din pret? Ei bine nu, nu vor lasa pretul jos, vor cauta sa faca profit, vor tine proprietatile ptr. ca nu cer de mancare si vor astepta ca piata sa creasca din nou. Pana nu va aparea o criza imobiliara, lucrurile nu se vor linisti, oricate masuri aberante va lua BNR impotriva populatiei.
Marean sector5 la 12 Iulie 2008, ora 22:56
"Vor tine proprietatile ptr. ca nu cer de mancare si vor astepta ca piata sa creasca din nou" - Aici ar trebuii sa intervina statul prin masuri fiscale in sensul unei impozitari progresive, adica cu cat ( numarul proprietatii imobiliare ) este mai mare cu atat impozitul sa fie mai mare.
"Dezvoltator nu va dori sa piarda bani asa ca va ingheta proiectele pana va reusi sa vanda " - Nu uita ca 90 % dezvolta pe credit si chiar daca nu ar fii asa aceasta inghetare reprezinta un capital captiv, care altfel ar putea produce profit, chiar si in marje mai mici ale profitului.
Alina Trandafir la 16 Iulie 2008, ora 13:36
Culmea este ca preturile la proprietati chiar a inceput sa scada! Oamenii vor sa vanda acum, mai ales apartam din blocuri vechi, pt ca stiu ca nu vor mai putea lua pe vechiturile alea o asa enorma suma de bani(exemplu: in iulie 2007 2 camere in muncii costau 150.000 euro. in ian 2008, 2 camere in aceeasi zona 130.000-135.000 euro.iulie 2008-aceleasi 2 camere abia daca se vand cu 110.000 euro).Cand esti disperat sa vinzi(si sunt destui de genul asta) incepi sa negociezi si incepi sa scazi pretul, pt ca asa merge piata. Eu personal in acest moment prefer sa stau cu chirie, iar apartamentul meu sa il vand si sa cumpar unul nou, pe care sa il inchiriez evident, dar cu mai multi bani. Concluzia este ca preturile scad, dar doar preturile blocurilor vechi.

  Inapoi la articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite

Setari Cookie-uri