Piata interna de capital in 2011 - Perspective macroeconomice

2010 a fost un an al extremelor pentru piata interna de capital. Debutul ascendent s-a transformat intr-un bear market (declin de peste 20% de la nivelul maxim anterior) in primavara anului, pe fondul cresterii perceptiei de risc, ca urmare a crizei finantelor publice din Europa, dar si a situatiei critice a finantelor publice pe plan intern (in forma initiala bugetul de Stat pe 2010 s-a dovedit foarte optimist, iar, in urma evaluarilor FMI, guvernul a fost nevoit sa adopte masuri de consolidare bugetara).

Trebuie mentionat ca in a doua jumatate a anului am asistat la o decuplare de pietele internationale. Acestea au crescut semnificativ dupa discursul lui Bernanke de la finele lunii august, prin care Presedintele Rezervei Federale deschidea calea spre noi masuri de quantitative easing pentru sustinerea economiei americane (care a consemnat un soft-patch la jumatatea anului). Aceasta decuplare a fost determinata de mentinerea unei perceptii ridicate de risc cu privire la economia interna.

Daca pietele internationale au inchis anul reusind sa depaseasca nivelul consemnat la momentul falimentului Lehman Brothers, pe plan intern o serie de companii mai au de recuperat decalajul care le separa de momentul 15 septembrie 2008.

Remarcam pe plan intern in 2010 performanta sectorului energetic (indicele BET-NG a crescut cu aproximativ 30%), dar si evolutia companiilor blue-chip (indicele BET-C a crescut cu circa 15%).

Pe de alta parte, companiile din sectorul financiar s-au depreciat, expresie a riscurilor ridicate din plan macro-sectorial (indicele BET-FI a scazut cu aproximativ 8%). Totodata, companiile de pe piata RASDAQ au consemnat deprecieri (indicele RASDAQ-C cu circa 25%).

Concluzionand, 2010 a fost un an dificil pentru bursa interna. Mai mult, in termeni comparativi, performanta pietei interne de capital in 2010 s-a situat sub cea consemnata de pietele emergente (2010 a fost un an al pietelor emergente, indicele MSCI Emerging Markets inregistrand un avans superior celui consemnat de MSCI World).

Ce s-ar putea intampla in 2011? Greu de creionat un scenariu cu grad ridicat de acuratete!

Din punct de vedere macroeconomic, evolutia recenta a indicatorilor pe mapamond exprima premise ca procesul de relansare economica va continua si in 2011. Desigur, in acelasi cadru, 2 viteze: un ritm mai ridicat pentru economiile emergente (crestere de aproximativ 6,5%, conform previziunilor FMI) si un ritm mai redus pentru economiile dezvoltate (2,2%).

Cu toate acestea, este ridicata probabilitatea ca soft-patch-ul sa continue si in perioada imediat urmatoare, pe fondul ajungerii la final a principalelor programe monetare si bugetare de sustinere implementate pe mapamond in contextul crizei (spre exemplu, procesele de consolidare bugetara din Europa, sau masurile de atenuare a presiunilor inflationiste din China).

Desi spectrul unei noi perioade de recesiune a fost alungat recent, economiile dezvoltate vor continua sa evolueze sub potential (cel putin in urmatoarele trimestre). Mai mult, se mentin o serie de factori de risc cu privire la evolutia economiei mondiale si a pietelor de capital in perioada urmatoare: criza finantelor publice (manifestata in principal in Europa) (dupa episodul Irlanda, criza pare sa se extinda catre Peninsula Iberica), criza valutara, politica monetara a Chinei, programele de consolidare bugetara, nivelul ridicat al somajului in economiile dezvoltate, dificultatile din piata imobiliara americana, capacitatea economiilor emergente de a gestiona intrarile de capital din exterior, etc.

2010 a fost anul manifestarii crizei finantelor publice, dar si anul declansarii crizei valutare. Cu siguranta aceste 2 crize nu s-au terminat, vor continua sa se faca resimtite si in 2011, generand episoade de volalititate pentru pietele financiare. Doar ca, aceste crize au devenit deja constientizate de investitorii de pe mapamond, nu mai constituie o surpriza de proportii (sunt deja in buna parte incluse in pret). Insa, investitorii ar trebui sa fie in continuare atenti cu privire la evolutia acestor crize (ce se va intampla cu finantele publice din Statele Peninsulei Iberice, sau cu cursul de schimb dolar/renminbi).

Pe plan intern economia s-a contractat pentru al doilea an consecutiv in 2010 (cu aproximativ 2% y/y), remarcandu-se evolutia cererii externe (exporturile au crescut cu peste 25% y/y). Cu toate acestea, cererea interna a continuat sa se contracte, pe fondul resimtirii masurilor de ajustare bugetara implementate de autoritati incepand cu 1 iulie 2010.

Economia interna ar putea atinge punctul de maxima intensitate a crizei in perioada imediat urmatoare. Acest scenariu este conditionat de mentinerea unui climat international predominant favorabil, dar si de realizarea cu succes a procesului de ajustare bugetara si de implementarea reformelor convenite cu institutiile financiare internationale.

Cu toate acestea, investitiile reprezinta elementul fundamental care va semnala stabilizarea economiei, dar si evolutia ulterioara a acesteia (daca si cand economia initiaza un proces de relansare). Pentru o evolutie favorabila a formarii brute de capital fix este necesar ca statul sa investeasca in economie! Cu alte cuvinte, 2011 se arata ca un an sub sceptrul cuvantului „daca”! Daca statul va investi in economie, daca climatul extern nu se va deteriora, daca procesul de consolidare bugetara se va realiza, daca reformele structurale convenite cu institutiile internationale se vor implementa!

Cu alte cuvinte, semnale de bottoming pe plan intern! Acestea, coroborate cu mentinerea unui climat extern predominant favorabil si cu atenuarea perceptiei de risc a investitorilor cu privire la economiei interna ar putea contribui la evolutii favorabile ale pietei de capital in 2011.

Mai ales ca vor continua sa se faca resimtite masurile de crestere a productivitatii implementate de companii in contextul crizei. Totodata, evenimentul anului, listarea Fondului Proprietatea, ar putea constitui un eveniment revolutionar pentru piata interna de capital, in primul rand din punct de vedere al lichiditatii! Dar si ca motor pentru evolutia pietei de capital per ansamblu!

Cu alte cuvinte, 2011 ar putea fi un an bun pentru investitii la bursa! Insa trebuie acordata prudenta maxima la evolutia factorilor de risc.

Setari Cookie-uri