Startul competitei pentru fonduri europene in marile companii

Anul 2011 aduce vesti optimiste pentru investitori: bugetul initial pentru Programul Operațional „Cresterea Competitivitatii Economice”, dedicat exclusiv companiilor, a fost suplimentat cu 200 de milioane de euro.

Bugetele alocate pentru proiectele de investiții ale companiilor mari sunt disponibile începand cu luna martie, cand se va relua cursa pentru bani europeni, in care sunt pusi la bataie 100 de milioane de euro. Instrumentul de co-finantare dedicat Intreprinderilor mari va fi lansat la jumatatea lunii martie.

Companiile interesate pot obține pana la 5 milioane de euro - fonduri nerambursabile ce pot acoperi un maximum de 50% din cheltuielile eligibile ale unui proiect. Durata implementarii unui proiect nu trebuie sa depaseasca 24 de luni. Cheltuielile eligiblie pentru finantare vizeaza activitati diverse: cheltuieli pentru achizitia de teren, cladiri si instalatii aferenete constructiilor (maxim 50 % din totalul cheltuielilor), cheltuieli pentru achizita de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar (instalatii si echipamenete, mijloace de transport tehnologice) sau cheltuieli pentru achizitia de imobilizari necorporale in valoare de maxim 50% din totalul cheltuielilor (aplicatii informatice, brevete, licente, know-how, servicii legate de implementarea proiectului).

Anul trecut, 180 de intreprinderi mari s-au „batut” pentru cei 110 milioane de euro de la UE in sesiunea de finantare martie-mai 2010, pe cand in 2008, la primul apel de proiecte destinat marilor investitori, s-au aflat in competitie 123 de firme solicitante ale caror proiecte depaseau de patru ori bugetul alocat - 215 milioane lei. Estimam ca lupta va si mai „stransa” anul acesta, mai ales ca acest apel este ultimul pentru Romania in cadrul exercitiului financiar curent 2007-2013.

Adoptarea unui ritm mai rapid in privinta lansarii apelurilor de finantare, dar si interesul crescut din partea intreprinderilor determina standarde mai inalte in ceea ce priveste procesul de selectie. „Asul” din maneca marilor companii va fi, de data aceasta, construirea unei strategii puternice care sa aiba la baza studii fezabilitate eficiente si analize comprehensive ale planului de investitii.

Setari Cookie-uri