Presiunea de a fi in varf. Cum faci fata promovarii in viata profesionala?

Stresul pe care ni-l provoaca uneori evenimentele fericite din viata noastra poate fi la fel de mare ca cel pe care ni-l provoaca situatiile dificile prin care trecem. Promovarea intr-o functie de leadership, in fruntea unei companii, de exemplu, poate fi un astfel de eveniment, in care limita dintre anxietate si bucurie este uneori foarte fina. Poate ca ne-am dorit foarte mult recunoasterea muncii depuse prin obtinerea unei functii mai inalte sau poate ca aceasta ne-a luat pe neasteptate; in orice caz, daca ne gasim in pozitia unui proaspat executiv si ne intrebam ”si-acum ce urmeaza?”, e necesar sa ne facem un plan pentru a ne adapta noii realitati.

• Sprijinul vine de sus

Daca presiunea promovarii devine prea mare sau simtim ca inotam involuntar ”impotriva curentului”, atunci e posibil sa avem nevoie de sprijin. Cea mai fireasca abordare sta in initierea unei discutii cu seful ierarhic superior. Daca verbalizam temerile cu care ne confruntam, emotiile pe care le avem si nevoile care transpar de aici, am facut deja un pas important inainte.

• Ce fac ceilalti?

De asemenea, este de mare folos si sa ne uitam la persoana pe care o admiram cel mai mult din organizatie si despre care credem ca se descurca in orice imprejurari si sa incercam sa intelegem ce face aceasta, cum se comporta si cum reactioneaza in diverse contexte. Desi pare un exercitiu simplu, el se poate dovedi foarte eficient cand ne simtim noi insine in dificultate.


• Echipa conteaza

A avea echipa alaturi in momentele dificile este esential. Este indicat ca, din pozitia unui executiv nou promovat in functie, sa le vorbim membrilor echipei despre noua directie, despre viziunea pe care o avem, despre drumul pe care ne dorim sa ne indreptam impreuna cu ei; pe scurt, e necesar sa ne facem aliati printre oamenii alaturi de care lucram.


• Argumentul promovarii – in avantajul nostru

E foarte important sa ne asumam, fata de noi insine si in relatia cu ceilalti deopotriva, faptul ca suntem proaspat promovati. Uneori, se intampla ca ceilalti sa se simta amenintati de noua situatie sau, pur si simplu, sa nu stie cum sa reactioneze si ce atitudine sa aiba fata de cineva recent promovat intr-o functie de conducere. Moderarea limbajului e un instrument valoros de care ne putem folosi in acest context; o remarca precum ”Nu am neaparat experienta lucrurilor la acest nivel, dar, dupa parerea mea, este mai bine sa...” poate sa fie mult mai potrivita decat incursiunea brusca pe un teren care este inca nou si neexplorat de noi. Felul in care ne pozitionam fata de ceilalti cantareste mult intr-o astfel de situatie.


• Echilibrul intre asteptari si ce se ofera

Atunci cand ne aflam intr-o functie profesionala noua, e necesar sa stim de unde plecam si ce se asteapta de la noi – care e rolul nostru? Ce trebuie sa livram? Periodic, e important sa masuram distanta dintre punctul A si punctul B: cat de mult ne-am apropiat de ceea ce ne-am dorit?

Am lucrat la un moment dat cu un executiv care fusese recent promovat in functie, datorita abilitatilor si meritelor sale deosebite. Cum a resimtit el presiunea avansarii? Prin faptul ca s-a lovit de duritatea seniorilor din board, care ii respingeau majoritatea propunerilor si nu ii acordau inca un vot de incredere ca egal al lor. Am lucrat alaturi de el pentru a-si pastra avantul initial, pentru a gasi o modalitate de a-i contamina si pe ceilalti cu energia sa pozitiva si cu ideile sale. Desi a trecut printr-o perioada foarte dificila, executivul a reusit sa schimbe lucrurile, sa isi recapete increderea in el si sa isi aduca aminte de motivele pentru care fusese promovat.

In timp, daca nu incercam sa depasim stresul provocat de avansarea in functie, pot sa apara apatia, lipsa de incredere, indiferenta si demotivarea. E important sa constientizam faptul ca promovarea este un pas foarte mare in cariera, insa ea vine la pachet, de cele mai multe ori, atat cu o bucurie si o satisfactie pe masura, cat si cu preocuparea de a livra cat mai bine si a arata ca meritam locul pe care l-am obtinut.